Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κλείνουν τις τράπεζες, καταργούν τα μετρητά! Τεράστια προσοχή στα ΑΤΜ

Ραγδαίες εξελίξεις!

15 Ιουνίου 2021 12:53
Κλείνουν τις τράπεζες, καταργούν τα μετρητά! Τεράστια προσοχή στα ΑΤΜ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τράπεζες: Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μπαίνουν πλήρως στη ζωή μας, καταργώντας όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σταδιακό «λουκέτο στα καταστήματα τραπεζών και νέοι τρόποι συναλλαγών.

Ολοταχώς και για την κατάργηση των μετρητών.

Νέες ευκαιρίες ανοίγει για την Cardlink η συνεργασία που υπέγραψε με την Wordline, που αποτελεί την κορυφαία εταιρεία στις ηλεκτρονικές πληρωμές και υπηρεσίες στην Ευρώπη και τέταρτη παγκοσμίως.

Ο γαλλικός όμιλος αποκτά το 92,5% της εταιρείας και καθίσταται κυρίαρχος μέτοχος, αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον όμιλο Quest, που αποεπένδυσε αποκομίζοντας σημαντικό όφελος και στόχος της είναι νέες επενδύσεις και συνεργασίες με τραπεζικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.

Ο όμιλος της Worline έχει επιλεγεί ως στρατηγικός τεχνολογικός συνεργάτης κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων διεθνώς, δημόσιων ευρωπαϊκών και μη οργανισμών και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Το 2020 κατέγραψε τζίρο 4,8 δισ. ευρώ και σκοπός της εταιρείας είναι να προωθήσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές με στόχο την άμεση και ασφαλή εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει Worldline στους τομείς των εμπορικών υπηρεσιών περιλαμβάνουν τερματικά, λύσεις και υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών και συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου σε τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο, ευρύ χαρτοφυλάκιο τερματικών πληρωμών, καθώς και ηλεκτρονικά εισιτήρια και ψηφιακές υπηρεσίες στο βιομηχανικό περιβάλλον.

ΑΤΜ: Κλείνουν τις τράπεζες, καταργούν τα μετρητά!

Στη χώρα μας τις εξελίξεις πυροδοτούν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών σε συνδυασμό με την αποεπένδυση των τραπεζών από την αγορά των υπηρεσιών αποδοχής καρτών.

Έχει προηγηθεί το Μάρτιο η συμφωνία της τράπεζας Πειραιώς με την Euronet Worldwide για την πώληση του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών της Τράπεζας, έναντι τιμήματος που ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ.

Η Cardlink ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί το μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα με περισσότερα από 250.000 POS, 10.000 καταστήματα e-commerce και 400 εκατομμύρια συναλλαγές ανά έτος.

Πελάτες της είναι η Alpha Bank και η Eurobank, οι οποίες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους αποεπενδύσουν από την αγορά των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, ακολουθώντας το παράδειγμα της τράπεζας Πειραιώς.

Σάλος στην Alpha Bank: «Πόλεμος» για τον εμβολιασμό - Αυτά θα είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων

Έτσι αν και η Cardlink δεν προσέφερε μέχρι τώρα ανάλογες υπηρεσίες merchant business, η συνεργασία της με την Worldline, θα της επιτρέψει να εξετάσει και τέτοιους είδους υπηρεσίες.

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω εξελίξεων αποτελεί το γεγονός ότι οι παραδοσιακές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν τις τεχνολογικές εταιρείες στον τομέα της αποδοχής καρτών, μεταβιβάζοντας τη σχετική δραστηριότητα, αλλά και αυτή της εγκατάστασης τερματικών.

Οι τράπεζες κρατούν από την πλευρά τους τη σχέση τους με τον πελάτη και μεταβιβάζουν τη δραστηριότητα της αποδοχής σε τεχνολογικούς ομίλους, εξέλιξη που εκτός από την ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων, θα επιτρέψει και τη μείωση του κόστους των προμηθειών.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των αγορών που έχουν υψηλό αριθμό εγκατεστημένων POS που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φθάνουν τις 700.000, από τα οποία το ένα τρίτο είναι τερματικά της Cardlink.

ΑΤΜ: Κλείνουν τις τράπεζες, καταργούν τα μετρητά!

Η υψηλή κάλυψη επέτρεψε και τη γενικευμένη χρήση των ανέπαφων συναλλαγών λόγω της πανδημίας, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Cardlink ανήλθε στο 85% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2020 έναντι 58% το 2019.

Παρά τα διαδοχικά lockdown στην οικονομία το πλήθος των συναλλαγών σε τερματικά POS αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2019, ενώ η μέση αξία της συναλλαγής διαμορφώθηκε στα 32 ευρώ.

Εκρηκτική την ίδια στιγμή ήταν η αύξηση των συναλλαγών στο e-commerce, που έφτασε το 60% σε σχέση με το 2019, μια τάση που καθοδηγήθηκε μεν από τις συνθήκες του lockdown στην οικονομία, αλλά παγιώνει τη μεταστροφή της αγοράς στις νέες καταναλωτικές συνήθειες.

Η εκρηκτική άνοδος του e-commerce business, συνέβαλε και στη μείωση της μέσης αξίας της συναλλαγής, που στα τέλη του 2020 διαμορφώθηκε στα 64 ευρώ από 84 ευρώ το 2019.

ΑΤΜ: Προσοχή αν δείτε αυτό, φύγετε μακριά. Μπορούν να σας αδειάσουν τον λογαριασμό στη στιγμή

Απάτη στα ATM: Πάρα πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα από τους προσωπικούς λογαριασμούς τους. Τα σημάδια υπάρχουν, αλλά δεν τα γνωρίζουν.

Έχετε παρατηρήσει ΑΤΜ με σχισμές και γρατζουνιές; Υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να «σηκώσετε» χρήματα από αυτό!

Τι είναι τα «σκίμερς»

Τα «σκίμερς» είναι συσκευές που διαβάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας σας. Επίσης, μπορούν να κρύβονται πίσω από «βλάβες» του ΑΤΜ.

Η ανίχνευση ενός «σκίμερ» είναι δύσκολη. Αυτό, διότι είναι σχεδόν ίδιο με ένα συνηθισμένο ATM σε σχήμα, χρώμα και υλικό, ή έχει πειραγμένο πληκτρολόγιο. Αλλά υπάρχουν σημάδια που μπορείτε να προσέξετε, όπως σχισμές, ρωγμές, γρατζουνιές και άλλα σημάδια μηχανικής βλάβης στο ΑΤΜ. Οπότε, από εδώ και πέρα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Προσοχή αν δείτε αυτό, φύγετε μακριά

Κίνδυνος στα ATM: Πώς κινδυνεύουν οι λογαριασμοί;

Kάμερα ασφαλείας σε τράπεζα της Αγγλίας κατέγραψε το τελευταίο κόλπο που χρησιμοποιούν συμμορίες κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη για να κλέψουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες που κάνουν αυτόματη ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.

Στην Αγγλία οι πελάτες ΑΤΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απατών όπου σε λίγα λεπτά χάνουν όχι μόνο τα μετρητά που βγάζουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αλλά οι επιδέξιοι κακοποιοί καταφέρνουν να αδειάζουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Μάλιστα η Barclays δημοσιοποίησε βίντεο που δημιούργησε με βάση υλικό από κάμερες ασφαλείας ώστε να προετοιμάσει και «υποψιάσει» τους πελάτες της για το τι μπορεί να τους συμβεί ενώ κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ. Με την ευκαιρία διαβάστε κι αυτό που σας αφορά 100%: Πριν πατήσει το κουμπί στο ΑΤΜ του έβγαλε 300 ευρώ! Αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς για να μην… μπλέξετε!

Κίνδυνος στα ATM: Πως σας κλέβουν;

Ενώ ο πελάτης της τράπεζας περιμένει να σηκώσει χρήματα από το ΑΤΜ, μία άγνωστη γυναίκα κάθεται ακριβώς πίσω του, παρακολουθώντας τον την ώρα που αυτός γράφει το pin του. Τότε η γυναίκα αυτή δημιουργεί αντιπερισπασμό, πετώντας κάτω κάποια χρήματα.

Ο πελάτης γυρνά να την βοηθήσει όμως άλλος άνδρας που στέκεται δίπλα από το ΑΤΜ παίρνει την πιστωτική του κάρτα και βάζει στην θέση της μία ψεύτικη. Όταν το θύμα γυρνά παίρνει την ψεύτικη κάρτα και φεύγει, αφήνοντας την δική του εντός του μηχανήματος.

Τελικά η γυναίκα, αφού έχει παρατηρήσει το pin του πελάτη, έχει μαζί με τον συνεργό της και το pin και την κάρτα, μπορώντας πια να σηκώνει όσα λεφτά θέλει. Οι απάτες μπροστά από ΑΤΜ στη Μεγάλη Βρετανία έχουν σημειώσει άνοδο 50% των τελευταίο χρόνο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share