Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Άνοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις: Αλλαγές & παγίδες - Αλλάζουν όλα από την 1η Ιουνίου για ρυθμίσεις χρεών-πλειστηριασμών

Πληρωμή επιδομάτων στις 31/05 - Δικαιούχοι & ποσά

29 Μαΐου 2021 13:54
Άνοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις: Αλλαγές & παγίδες - Αλλάζουν όλα από την 1η Ιουνίου για ρυθμίσεις χρεών-πλειστηριασμών
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου πληρώνοντας τον φόρο σε 8 δόσεις έως και τον Φεβρουάριο ή πληρώνοντας εφάπαξ τον φόρο με έκπτωση 3%. Παράλληλα, δείτε τι να κάνετε αν χρωστάτε σε δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ.

Όσοι κάνουν δήλωση έως το τέλος Αυγούστου δεν θα έχουν πρόστιμα εκπτόθεσμης υποβολής αλλά θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις (εκ των οποίων η πρώτη διπλή) ενώ χάνουν και το δικαίωμα έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου.

Το 2021 είναι ιδιαίτερη χρονιά και εκατοντάδες χιλιάδες θα σπεύσουν να κάνουν φορολογική δήλωση για να πάρουν επιστροφή φόρου ή επιδόματα.

Οι αλλαγές των φορολογικών δηλώσεων

Το φετινό έντυπο θέλει προσοχή σε κάποια σημεία, καθώς έχουν αλλαγές. Ένα βασικό σημείο είναι η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης που για το 2020, εκτός από τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, δεν θα επιβληθεί.

Αυτή η σημαντική αλλαγή έρχεται την ίδια ώρα που ένα τεράστιο μέρος του κόσμου πληρώθηκε μόνο με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και με επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ένα θέμα παραμένουν και τα ενοίκια για φέτος, καθώς οι εκπτώσεις και οι δηλώσεις Covid και το πώς τελικά πληρώθηκαν θα πρέπει να αποτυπωθούν τόσο στα εισοδήματα των ιδιοκτητών των ακινήτων, αλλά και στην φοροαπαλλαγή που θα πρέπει να λάβουν όσοι έδωσαν ενοίκια και είναι επαγγελματίες.

Ως προς την αποτύπωση όλων των επιδομάτων που έλαβαν όλοι όσοι επλήγησαν από τον κορωνοϊό, στο Ε3 έχουν ανοίξει καινούργιοι κωδικοί όπου θα αποτυπωθούν οι πηγές από τις οποίες εισέπραξαν χρήματα οι επιχειρήσεις. Είναι αφορολόγητα, οπότε χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποτυπωθούν.

Αλλάζουν όλα από την 1η Ιουνίου για ρυθμίσεις χρεών – πλειστηριασμών

Αλλάζουν όλα από 1η Ιουνίου για χρέη και πλειστηριασμούς, αφού δεν θα υπάρχει πλέον καμία προστασία της 1ης κατοικίας, ενώ θα μπορεί να γίνεται συνολική ρύθμιση των οφειλών σε τράπεζες, εφορία και ταμεία. Η διάρκεια της ρύθμισης μπορεί να είναι έως 240 δόσεις.

Όσοι δηλώνουν πτώχευση θα έχουν απώλεια του συνόλου της περιουσίας τους και διαγραφή των οφειλών τους. Αυτό αφορά σε μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αλλά και απλούς πολίτες.

Με την πτώχευση του οφειλέτη γίνεται μεταβίβαση της 1ης κατοικίας σε φορέα που θα συσταθεί, και ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας του.

Η διάρκεια του ενοικίου είναι 12 έτη, ενώ η επαναγορά της κατοικίας θα μπορεί να γίνει αλλά χωρίς αφαίρεση των ενοικίων.

Τα κριτήρια για να μπει κάποιος στην παραπάνω διαδικασία είναι:

  • Να έχει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα έως 7.000 € (άγαμος), ή έως 10.500 € (ζευγάρι), και το ποσό αυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Η αντικειμενική αξία της 1ης κατοικίας πρέπει να είναι έως 120.000 € (άγαμος), ή έως 135.000 € (έγγαμο), συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πληρωμή επιδομάτων στις 31/05: Δικαιούχοι & ποσά

Πολλά είναι τα επιδόματα που αναμένεται να πληρωθούν τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα πληρώνεται το Επίδομα Παιδιού σε 726.536 οικογένειες. Πρόκειται για τη δεύτερη διμηνιαία δόση, με το ποσό ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 225 ευρώ.

Επίσης, πληρώνεται το Επίδομα Στέγασης σε 281.494 νοικοκυριά που θα λάβουν κατά μέσο όρο 121 ευρώ.

Ακόμα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 275.754 δικαιούχων θα πιστωθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 217 ευρώ.

Επίσης, τη Δευτέρα πληρώνονται Προνοιακά – αναπηρικά επιδόματα σε 171.248 δικαιούχους, που θα λάβουν κατά μέσο όρο 421 ευρώ, αλλά και το Επίδομα Γέννησης σε 11.420 μητέρες, που θα λάβουν κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ.

Ακόμα, στις 31/05 πληρώνεται το Επίδομα Υπερηλίκων σε 35.108 δικαιούχους που θα λάβουν κατά μέσο όρο 307,7 ευρώ, ενώ και 75.368 δανειολήπτες θα λάβουν επιδότηση από το Πρόγραμμα Γέφυρα ύψους, κατά μέσο όρο, 297 ευρώ, ενώ 3.081 δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση για την Προστασία της 1ης Κατοικίας ύψους κατά μέσο όρο 68 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share