Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΔΕΗ: «Ηλεκτροπληξία» προκαλούν οι λογαριασμοί της στους καταναλωτές - Νέες αυξήσεις, πότε θα κόβουν το ρεύμα

Ραγδαίες αλλαγές... με κυνισμό από την εταιρεία

22 Μαΐου 2021 09:44
ΔΕΗ: «Ηλεκτροπληξία» προκαλούν οι λογαριασμοί της στους καταναλωτές - Νέες αυξήσεις, πότε θα κόβουν το ρεύμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άσχημα είναι τα νέα, που έρχονται για τα νοικοκυριά, από τη ΔΕΗ, με τις αλλαγές στους λογαριασμούς να τα αναγκάζουν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για το ρεύμα τους.

Οι καταναλωτές που αναζητούν διευκρινίσεις από τους παρόχους- προμηθευτές για την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, οι υπάλληλοι τους λένε ορθά κοφτά ότι «δεν ξέρετε ότι το ρεύμα έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν».

Το μηνιαίο κόστος ρεύματος έχει αυξηθεί από 10 έως 25 ευρώ και στη λήξη του τετραμήνου υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση έως 40 ευρώ, αν και υπάρχει ένα κόλπο να πληρώνετε λιγότερα.

Η αιτία του «κακού» είναι αύξηση της «Οριακής Τιμής Συστήματος» που είναι η τιμή αναφοράς της παραγόμενης ενέργειας. Πρόκειται για την τιμή που αγοράζει ο πάροχος προμηθευτής ως χονδρεμπορική.

Οι προμηθευτές ενέργειας αφού δεν μπορούν να σηκώσουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας ενεργοποιούν τις ρήτρες των συμβολαίων διότι η ΟΤΣ ξεπέρασε τη συμφωνημένη τιμή που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.

Οι εξελίξεις στη Βουλγαρία που επηρεάζουν

Χθες η ΟΤΣ για την Ελλάδα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σημείωσε πτώση κατά 5,1% αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα των 69 ευρώ ανά Mwh. Πέρυσι η τιμή της ΟΤΣ ήταν στα 56,96 ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 21% Η τιμή ενισχύεται κατά 13% από τις αρχές του μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία που συνδέθηκε πρόσφατα με το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δίνοντας ελπίδες αποκλιμάκωσης των τιμών αλλά χθες έδωσε τιμή ΟΤΣ στα 76,24 ευρώ ενισχυμένη κατά 40,7% Η Ιταλία προσέφερε ενέργεια με τιμή στα 76,55 ευρώ. Η μέση τιμή της ΟΤΣ στην Ε.Ε διαμορφώθηκε στα 75 ευρώ ανά Mwh. Η Ελλάδα κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα δίνοντας πιθανόν σε κάποιους παραγωγούς την ευκαιρία να εξάγουν ενέργεια σε άλλες χώρες με υψηλότερες τιμές.

ΔΕΗ αλλαγή στους λογαριασμούς

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς και το κόστος ενεργοποίησης της ρήτρας ΟΤΣ

Οι λογαριασμοί ρεύματος πλέον θα απορροφούν όλο και περισσότερα χρήματα από τον μηνιαίο προϋπολογισμό. To BN έκλαβε σε ηλεκτρονική μορφή λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτή που εμφανίζει το κόστος της ΟΤΣ ανά μήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο καταναλωτής πλήρωσε επιπλέον 8,35 ευρώ λόγω αναπροσαρμογής της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Η εταιρεία ακολούθησε την ίδια πολιτική ανατιμήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021. Τον Ιανουάριο η αναπροσαρμογή ήταν στα επίπεδα των 10,94 ευρώ , το Φεβρουάριο ανέβηκε κατά 21,91 ευρώ, τον Μάρτιο 8,71 ευρώ τον Απρίλιο 11,34 ευρώ. Ο λογαριασμός του Μαΐου που ήταν και ο εκκαθαριστικός η αναπροσαρμογή της ΟΤΣ ανήλθε στα 39,73 ευρώ.

Ο καταναλωτής εξαιτίας της ενεργοποίησης της ρήτρας ΟΤΣ κατέβαλε επιπλέον στον παρόχο το ποσό των 109,97 ευρώ για την κατανάλωση ρεύματος από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τις 12 Μαΐου 2021. Τα 100 ευρώ στο εξάμηνο ανεβάζουν το κόστος ανά kwh κατά 0,10 λεπτά του ευρώ. Δηλαδή ο πελάτης παρότι είχε «αγοράσει» την kwh προς 0,085 ευρώ με βάση το συμβόλαιο , όμως με την ενεργοποίηση της ρήτρας ανέρχεται στα 0,95 ευρώ ανά kwh. Στην περίπτωση που το ράλι ανόδου της ΟΤΣ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας συνεχισθεί κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο από την αγορά, η τιμή της kwh για τους ιδιώτες παρόχους θα φθάσει τα επίπεδα των 0,10 ευρώ ανά kwh φθάνοντας τη ΔΕΗ που παραμένει ο πιο ακριβός πάροχος ενέργειας και αναμένεται να γίνει πιο ακριβός καθώς θα ενεργοποιήσει τα ρήτρα CO2 που θα προκαλέσει αύξηση των τιμολογίων ρεύματος κατά 7% .

Η Ανεξάρτητη Αρχή, παράλληλα, από το 2010 στα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε για την πορεία του πληθωρισμού για το μήνα Απρίλιο δεν βλέπει ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος Η αναμόρφωση των δεικτών περιλαμβάνει πλέον μία κατηγορία τη Στέγαση στην οποία συμμετέχει και η ενέργεια. Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ότι από τους επιμέρους δείκτες διαμόρφωσης εξέλιξης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Απριλίου 2021 , η ομάδα Στέγασης συνέβαλε κατά 1,9% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών του φυσικού αερίου και το πετρελαίου θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

Πότε θα κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ

Σε μια απόφαση που προκάλεσε ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, καθώς δίνει περιθώριο για απλήρωτους λογαριασμούς μέχρι να διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ.

Στο κείμενο της διαβούλευσης, δεν υπάρχουν οι εισηγήσεις για συγκεκριμένο ύψος χρηματικών οφειλών που θα ενεργοποιούν τις εντολές διακοπών ρεύματος και το «μπλόκο» στην αλλαγή προμηθευτή.

Παραμένει, όμως, η εισήγηση της Αρχής για την καθιέρωση του συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη, και με «πράσινη» εκείνοι που προχωρούν σε εξόφληση ή διακανονισμό των υπερήμερων οφειλών τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που «παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος» τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να δώσει στο Διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του Πελάτη – οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή (debt flagging)», σημειώνει η Αρχή, επιμένοντας στην καθιέρωση του συγκεκριμένου συστήματος.

Έτσι, ο πελάτης θα επισημαίνεται ως υπερήμερος οφειλέτης (με κόκκινη ένδειξη) και αυτόματα αναστέλλεται το δικαίωμα του να αλλάξει προμηθευτή.

Αν ο πελάτης, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν την διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη.

Τότε ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Η Αρχή, τονίζει, πως η πρόταση για διακανονισμό των χρεών από τον προμηθευτή καθίσταται υποχρεωτική.

Αν ο προμηθευτής σύμφωνα με τη ΡΑΕ, δεν ενεργοποιήσει εντολής διακοπής του μετρητή για ληξιπρόθεσμες οφειλές, και ο πελάτης αλλάξει εταιρία ρεύματος τότε ο παλιός προμηθευτής στερείται του δικαιώματος να ζητήσει την απενεργοποίηση του μετρητή.

Η ΡΑΕ προτείνει επίσης στην περίπτωση που ένας πελάτης έχει αλλάξει προμηθευτή κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης από τον παλιό προμηθευτή, ο τελευταίος διατηρεί το δικαίωμα – ακόμη κι αν ο καταναλωτής έχει συνάψει νέα σύμβαση με τον καινούργιο πάροχο του – να δώσει εντολή απενεργοποίησης της σύμβασης του εφόσον έχει αφήσει οφειλές για δύο συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Ακόμη η Αρχή εισηγείται στην περίπτωση που ο πελάτης μετακινηθεί σε νέο προμηθευτή έχοντας εκείνος καταγγείλει τη σύμβαση, ο παλιός προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα απενεργοποίησης της παροχής αν ο καταναλωτής έχει αθετήσει διακανονισμό οφειλής που είχε κάνει μαζί του.

Αρκεί ο παλιός προμηθευτής να έχει υποβάλλει εντολή απενεργοποίησης του μετρητή εντός δύο μηνών από την αθέτηση του διακανονισμού.

Ο παλιός προμηθευτής μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα απενεργοποίησης του μετρητή του παλιού πελάτη του εφόσον ισχύουν οι ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις, όπως προτείνει η ΡΑΕ:

  • Να έχουν περάσει 10 μέρες από τότε που επισήμανε τον παλιό του πελάτη ως υπερήμερο και τον έχει ειδοποιήσει με κάθε πρόσφορο μέσο. Αν στο μεσοδιάστημα ο πελάτης αποπληρώσει τον παλιό του πάροχο ή κάνει νέο διακανονισμό τότε δεν μπορεί να ενεργοποιήσει την εντολή διακοπής ρεύματος.
  • Εντός 12 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αλλαγής προμηθευτή ή από την ημερομηνία επισήμανσης του παλιού πελάτη ως υπερήμερου λόγω αθέτησης του διακανονισμού. Δηλαδή, στην περίπτωση της αθέτησης διακανονισμού, η εκκίνηση της δωδεκάμηνης περιόδου προβλέπεται ως δυναμική, με την έννοια ότι σε περίπτωση σύναψης νέου διακανονισμού μετά την αθέτηση του παλαιού, θα εκκινεί νέα δωδεκάμηνη περίοδος από την εκ νέου επισήμανση του Πελάτη ως υπερήμερου λόγω αθέτησης του νέου διακανονισμού.

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που έχουν συντελεσθεί διαδοχικές αλλαγές Προμηθευτή, όλοι οι προηγούμενοι Προμηθευτές διατηρούν αυτοτελές δικαίωμα υποβολής εντολής απενεργοποίησης, κατά τους ανωτέρω όρους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share