Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το «ψαλιδισμένο» δώρο Πάσχα - Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι (Video)

Έρχονται τα πάνω-κάτω στα εργασιακά

17 Απριλίου 2021 08:24
Αντίστροφη μέτρηση για το «ψαλιδισμένο» δώρο Πάσχα - Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το «ψαλιδισμένο» δώρο Πάσχα, ενώ μεγάλες είναι και οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, δείτε ποιοι θα έχουν φέτος επιστροφή φόρου.

Αντίστροφη μέτρηση για το «ψαλιδισμένο» δώρο Πάσχα

«Ψαλιδισμένο» θα είναι το δώρο Πάσχα για όσους ήταν σε αναστολή. Η πληρωμή για τους εργοδότης πρέπει να γίνει έως τη Μεγάλη Τετάρτη (28/04). Για τις κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις η πληρωμή από το κράτος θα γίνει μετά το Πάσχα.

Ολόκληρο το δώρο θα πάρουν όσοι έχουν εργαστεί από 1/1 έως 30/4. Όσοι είναι σε αναστολή για μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος, θα λάβουν κατά αναλογία το δώρο Πάσχα από το κράτος, σύμφωνα με τις ημέρες αναστολής, και αντίστοιχα από τον εργοδότη θα λάβουν το ανάλογο ποσό με βάση τις ημέρες εργασίας.

Έρχονται τα πάνω-κάτω στα εργασιακά

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά. Η εργασία την ημέρα θα μπορεί να ξεπερνά τις 8 ώρες, και να φτάνει μέχρι τις 10, χωρίς ο εργοδότης να πρέπει να πληρώσει υπερωρία, αν αναπληρώσει τις έξτρα ώρες με ρεπό ή μείωση ωραρίου άλλες ημέρες. Αυτό θα γίνεται με συμφωνία μεταξύ εργοδότη – εργαζόμενου.

Την ίδια ώρα, με την ψηφιακή κάρτα για κάθε εργαζόμενο, θα γίνεται σύνδεση του κινητού των εργαζομένων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να καταγράφονται οι υπερωρίες που δουλεύει, ενώ ανώτατο όριο υπερωριών θα είναι οι 150 ώρες.

Για τις Κυριακές, θα μπορούν να αποτελούν πέμπτη μέρα της εβδομάδας, χωρίς έξτρα αμοιβή, και πάλι να αναπληρώνονται με ρεπό, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ακόμη οριστικό, και με τους ειδικούς να θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εταιρείες που θα είναι ανοιχτές την Κυριακή, ενώ για τις απεργίες θα γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share