Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα έχουν φέτος επιστροφή φόρου (Video)

«Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες και οι δόσεις

14 Απριλίου 2021 11:58
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα έχουν φέτος επιστροφή φόρου (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Φορολογικές δηλώσεις: Εντός Μαϊού αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής τους για το 2021. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε χθεσινή του συνέντευξη, γνωστοποίησε ότι οι αποφάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις, μια διαδικασία που αφορά 8,5 εκατ. φορολογούμενους πολίτες θα ληφθούν πιθανότατα και εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, θέση για τα σενάρια περί κατάργησης του 8ωρου στην εργασία, πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά στο πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή για εφάπαξ καταβολή, τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στα «Παραπολιτικά».

Ποιοι θα έχουν έκπτωση φόρου

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, επιστροφή φόρου θα λάβουν φέτος όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80%. Παρά ταύτα, από το σύνολο των 109 δισ. ευρώ φορολογικών οφειλών αναμένεται να προκύψει και επιστροφή φόρου άνω των 600 εκατ. λόγω των ανατροπών που προκάλεσε η πανδημία στα εισοδήματα.

Από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις εκτιμάται ότι θα προκύψουν μηδενικά εκκαθαριστικά για το 40% των φορολογούμενων.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες διευκολύνσεις εξετάζονται

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να στραφεί στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε και στις φορολογικές δηλώσεις του 2020.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τον Ιούλιο, καθώς και ότι θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ένα άλλο μέτρο που αναμένεται να ισχύσει και φέτος για τις φορολογικές δηλώσεις είναι η χορήγηση έκπτωσης για τους φορολογούμενους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.

Η πρώτη δόση εξόφλησης των φορολογικών δηλώσεων θα τοποθετηθεί, εκτός απροόπτου, τον Ιούλιο. Με το σενάριο των 8 δόσεων, η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share