Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Καταργείται το 8ωρο εργασίας; Τι θα ισχύσει με την ψηφιακή κάρτα - Η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη (Video)

Ωράριο «λάστιχο» και αύξηση των υπερωριών - Τι αλλάζει στις γονικές άδειες και τι προβλέπει η ρύθμιση για την τηλεργασία

13 Απριλίου 2021 11:44
Καταργείται το 8ωρο εργασίας; Τι θα ισχύσει με την ψηφιακή κάρτα - Η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Θέση για τα σενάρια περί κατάργησης του 8ωρου στην εργασία, πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, δείτε πότε θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα αλλά και πως να το υπολογίσετε.

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην θέσπιση και στους στόχους της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως γίνεται μία συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά
«αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο που έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982».

«Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το μείζον ζήτημα περί ενδεχόμενης κατάργησης του 8ωρου, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για μία ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια» ενώ τόνισε ότι «υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες» κάνοντας λόγο για μία «διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

«Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας", εξήγησε ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζοντας ότι απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του» ενώ έδωσε ένα παράδειγμα:

«Ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τις εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες», συμπλήρωσε.

Ο σκοπός της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες.

Σκοπός της είναι, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, να ελέγχει τον χρόνο προσέλευσης και τον χρόνο αποχώρησης καταγράφοντας αυτόματα και τις υπερωρίες για να μη γίνεται ο εργαζόμενος θύμα του εργοδότη.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις γονικές άδειες, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται άδεια πατρότητας για διάστημα 14 ημέρων.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι προβλέπεται στο νομοσχέδιο ρύθμιση για την τηλεργασία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων με την ίδια αμοιβή, με υποχρέωση του εργοδότη να εξασφαλίζει τον εξοπλισμό, με σεβασμό των κανόνων του GDPR και με το λεγόμενο δικαίωμα αποσύνδεσης.

«Δηλαδή ρητώς θα ορίζεται ότι από ένα σημείο και πέρα, που ισχύει με βάση τη συμφωνία των συνδικάτων και των εργοδοτών, ο εργαζόμενος θα αγνοεί e-mails κλπ», ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share