ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κακά τα νέα: Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα «χάσει» φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες

Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα «χάσει» φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες

Αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις, κάμψη σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς

Μια σημαντική μεταβολή στην καταγραφή των τουριστικών ροών φέρνει το 2025 για την Ελλάδα, καθώς η κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα με τη Βουλγαρία, λόγω ένταξής της στη Σένγκεν, οδηγεί σε απώλεια στατιστικής καταγραφής για εκατομμύρια επισκέπτες.

Τα κέρδη από τον αέρα και οι απώλειες στα νησιά

Η τουριστική χρονιά ξεκίνησε δυναμικά, με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου να δείχνουν αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά 4,8% σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας το 1,6 εκατομμύριο. Ωστόσο, μια «τρύπα» στα νούμερα αναμένεται να δημιουργηθεί λόγω της αδυναμίας καταγραφής οδικών αφίξεων από τη Βουλγαρία, οι οποίες παραδοσιακά αντιστοιχούν σε σχεδόν 5,2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Αν και η πραγματική προσέλευση Βουλγάρων επισκεπτών πιθανόν να παραμείνει σταθερή ή και αυξημένη, η κατάργηση των ελέγχων καθιστά αδύνατη την καταμέτρηση, επηρεάζοντας την εικόνα του ελληνικού τουρισμού και δυσχεραίνοντας την αποτύπωση της συνολικής τουριστικής κίνησης.

Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα «χάσει» φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες

Η Αθήνα παραμένει βασική πύλη εισόδου, απορροφώντας το 73% των διεθνών αφίξεων, με 1,2 εκατομμύρια τουρίστες (+5,9%). Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρουσίασε άνοδο 8,9%, ενώ αντίθετα, τα περιφερειακά αεροδρόμια – ιδίως σε νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Σαντορίνη – εμφάνισαν αισθητή μείωση.

Η Κρήτη σημείωσε πτώση 32,9%, ενώ σε Ρόδο και Σαντορίνη οι μειώσεις ξεπέρασαν το 30%. Στις Κυκλάδες, η μείωση άγγιξε το 55,6%, ενώ στην Κέρκυρα οι αφίξεις υποχώρησαν κατά 61,7%.

Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα «χάσει» φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες

Τα οικονομικά οφέλη και τα νέα τουριστικά ρεύματα

Παρά τις προκλήσεις, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 3,9% στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, φτάνοντας τα 599 εκατ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε τουρίστες εκτός ΕΕ, με τις ΗΠΑ να ξεχωρίζουν (+51,2%). Αντίθετα, εισπράξεις από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία μειώθηκαν αισθητά.

Η αγορά των βραχυχρόνιων καταλυμάτων συνέχισε την ανοδική της πορεία, με σημαντική αύξηση σε διαθέσιμα ακίνητα σε σχέση με το 2024. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο διαθέσιμες κλίνες, υποδεικνύοντας στροφή πολλών επισκεπτών σε αυτή τη μορφή διαμονής.