Καιρός σήμερα 18/1: Η ψυχρή εισβολή «παγώνει» τη χώρα – Τι λένε Κολυδάς και Καλλιάνος για τα χιόνια

Με χειμωνιάτικη διάθεση αναμένεται να κυλήσει ο καιρός σήμερα, Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας και τα κατά τόπους φαινόμενα. Πιο αναλυτικά, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο.
Η πρόγνωση του καιρού
Παράλληλα, ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των περιοχών αυτών, ενώ στα ημιορεινά της δυτικής, της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας το χιόνι θα κάνει την εμφάνισή του και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Στην υπόλοιπη επικράτεια ο καιρός θα παραμείνει ηπιότερος με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, αν και στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά του νησιού.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 5 με 7 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή κάμψη, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, φτάνοντας στα βόρεια ηπειρωτικά τους 6 με 8 βαθμούς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 10 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός:Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινά-ημιορεινά τμήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά θαλάσσια έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -2 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι: Ανατολικών διευθύνσεων 4 με 6 και στα νότια θαλάσσια έως 7, τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τοπικά έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 9 με 10, τοπικά στα νότια έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία τοπικά η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα στα δυτικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη έως 16.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βορειότερα τμήματα.όπου θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 με 11 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές, Ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση Καλλιάνου
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο, ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή την Κυριακή, με κύριο χαρακτηριστικό την αστάθεια σε μεγάλο μέρος της χώρας. Συγκεκριμένα, αναμένονται τοπικές βροχές στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, καθώς και στην κεντρική και ανατολική Στερεά. Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την ανατολική Πελοπόννησο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα επικρατήσει κυρίως ηλιοφάνεια.
Στην Αττική ο υδράργυρος θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 9 βαθμών Κελσίου με πιθανότητα τοπικών βροχών, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι βροχερός με τη θερμοκρασία από 2 έως 7 βαθμούς. Για το επόμενο διήμερο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο κ. Καλλιάνος προβλέπει τη διατήρηση των τοπικών βροχών και του χιονόνερου στα πεδινά των ανατολικών ηπειρωτικών, ενώ στα ορεινά και ημιορεινά θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, με τη θερμοκρασία σε ελαφρά άνοδο.
Η πρόγνωση Κολυδά
Σύμφωνα με την πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο καιρός θα παραμείνει ψυχρός με παγετό σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο μετεωρολόγος εξήγησε ότι οι ξηρές αέριες μάζες από την Ουκρανία προκαλούν περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ωστόσο, από την Τρίτη και την Τετάρτη το κρύο αναμένεται να υποχωρήσει, με τον υδράργυρο να επανέρχεται σταδιακά σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
«Τα πιο πολλά χιόνια θα είναι στον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα είναι στα ανατολικά κομμάτια της Θεσσαλίας και σε όλο τον κορμό της Πίνδου όπου μάλιστα εκεί, από Τρίτη προς Τετάρτη, καθώς έρχεται ένα χαμηλό από την περιοχή της Μεσογείου προς την χώρα μας, εμπλουτίζει με υγρασία, οπότε θα έχουμε πολύ περισσότερες χιονοπτώσεις, ειδικά Τετάρτη και Πέμπτη, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Ίσως στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα είναι και πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες, δούμε χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα σε Θεσσαλία και Μακεδονία», σημείωσε.






0 ΣΧΟΛΙΑ