ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια: Κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Πάνω από 100 πυροσβέστες στη μάχη (βίντεο)

Μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
Μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κρατική μηχανή και οι τοπικές αρχές, καθώς μια εξαιρετικά επικίνδυνη και μεγάλης έκτασης πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Ιουνίου 2026, στην περιοχή της Καρύστου στην Εύβοια.

Το μέτωπο της φωτιάς, το οποίο εκδηλώθηκε αρχικά στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυροπόταμου, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, με τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά κοντά σε σπίτια και να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες περιουσίες και οικισμούς. Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε στην άμεση και διαρκή ενίσχυση των επιχειρούντων δυνάμεων προκειμένου να αναχαιτιστεί η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς.

Για την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου έχει στηθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση κατάσβεσης, στην οποία συμμετέχουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι από 5 εξειδικευμένες ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ πολύτιμη είναι και η συνδρομή των εθελοντών που έσπευσαν στην περιοχή. Από εδάφους αναπτύσσονται 35 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν διαδοχικές ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει αναλάβει αποκλειστικά τον κρίσιμο ρόλο του συντονισμού των εναέριων μέσων.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνουν τη μάχη οι πυροσβέστες είναι εξαιρετικά αντίξοες. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου πνέουν σφοδροί βόρειοι άνεμοι, η ένταση των οποίων κυμαίνεται στα 5 με 6 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους ξεπερνούν κατά τόπους ακόμα και τα 7 μποφόρ. Οι θυελλώδεις αυτοί άνεμοι προκαλούν συνεχείς κηλιδώσεις, μεταφέροντας καιόμενα μικροσωματίδια σε μεγάλες αποστάσεις και δημιουργώντας διαρκώς νέες, επικίνδυνες εστίες φωτιάς.

Εκτός από τα καιρικά φαινόμενα, οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν να αντιμετωπίζουν και σοβαρά τεχνικά και χωροταξικά εμπόδια. Το ανάγλυφο της περιοχής, σε συνδυασμό με την ύπαρξη δικτύων και γραμμών υψηλής τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των διάσπαρτων ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή, δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των πιλότων. Τα εμπόδια αυτά περιορίζουν την ορατότητα και την ελευθερία κινήσεων, μειώνοντας την ακρίβεια στις ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.

Παρά τις αντίξοες αυτές παραμέτρους, οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν το μέτωπο. Παράλληλα, το ανακριτικό τμήμα έχει ήδη μεταβεί στο σημείο προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο ξέσπασμα της φωτιάς.

Λόγω της άμεσης απειλής για τους κατοίκους, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, εκδίδοντας δύο διαδοχικά μηνύματα. Το πρώτο μήνυμα εστάλη στις 17:05, καλώντας τους πολίτες στις περιοχές Μεσοχώρια και Ραπταίοι να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Καθώς η φωτιά πλησίαζε, ακολούθησε δεύτερο μήνυμα στις 17:58, το οποίο διέταζε την άμεση προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τα Μεσοχώρια και τους Ραπταίους με κατεύθυνση προς τα Στύρα.

Αξιωματούχος της Πυροσβεστικής, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δεν έκρυψε την ανησυχία του, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη πυρκαγιά ως την πλέον σοβαρή και επικίνδυνη που έχει εκδηλωθεί κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Στο ίδιο μέσο ενημέρωσης τοποθετήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς πριν από τη δύση του ηλίου, όταν και θα υποχρεωθούν να καθηλωθούν τα εναέρια μέσα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επόμενες τρεις ώρες ως απολύτως καθοριστικές για την εξέλιξη της κατάστασης και προειδοποίησε ότι ακολουθεί μια εξαιρετικά επίπονη και ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, καθώς το πύρινο μέτωπο απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τους δύο απειλούμενους οικισμούς.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου