ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση Παπαζάχου για τους σεισμούς στις Κυκλάδες: «Δεν έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα για ισχυρότερη δόνηση»

Επανέλαβε ότι οι αρμόδιες Επιτροπές εξακολουθούν να παρατηρούν τη σεισμική ακολουθία

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες παραμένει υπό στενή παρακολούθηση από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές.

Παραμένει πιθανή η πιθανότητα ισχυρότερης δόνησης




Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας πιο ισχυρής σεισμικής δόνησης, καθώς η ακολουθία συνεχίζεται με μεταβολές στην έντασή της.

Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Άνυδρο, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καταγράφει συνεχείς δονήσεις. Μέσα στην τελευταία ώρα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τέσσερις σεισμούς μεγέθους από 2.3 έως 3.3 Ρίχτερ.

«Αυτές οι σεισμικές ακολουθίες έχουν παροδικές υφέσεις και εξάρσεις, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η ύφεση που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, θα είναι μόνιμη. Παρακολουθούμε τη Σαντορίνη και την παραμόρφωση του εδάφους από δορυφόρους, συστήματα υψηλής ακρίβειας GNSS και όταν δούμε ότι τα μεγέθη ηρεμούν, θα είμαστε πιο ήσυχοι αναφορικά με την επόμενη μέρα στο νησί», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.

Αναφορικά με το αν οι σεισμοί συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν παρατηρείται ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα ούτε στο Κολόμπο ούτε στη Σαντορίνη, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις εκροής μάγματος. Ωστόσο, εξήγησε πως η κίνηση του μάγματος στην περιοχή είναι ένας παράγοντας που οι επιστήμονες λαμβάνουν υπόψη στη συνολική τους ανάλυση.

Ανήσυχοι οι κάτοικοι




Το τελευταίο 24ωρο, η ένταση των σεισμών παρουσίασε μείωση, ωστόσο εξακολουθούν να σημειώνονται αρκετές δονήσεις. Ενδεικτικά, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί, με δύο από αυτούς να αγγίζουν τα 4,4 Ρίχτερ. Αντίστοιχα, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν περισσότερες από 110 δονήσεις, με ισχυρότερη εκείνη των 4,1 Ρίχτερ στις 22:18.

Οι ειδικοί παρατηρούν πως η μικροσεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται κυρίως νοτιοδυτικά του ακατοίκητου νησιού Άνυδρος, ενώ οι ισχυρότεροι σεισμοί προέρχονται από περιοχή βορειοανατολικά του νησιού. Ειδικότερα, μεταξύ 8 και 10 το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου υπήρξε νέα έξαρση σεισμών, κορυφούμενη με έναν σεισμό 4,1 Ρίχτερ.

Παράλληλα, επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ επισκέφθηκε τη Νέα Καμένη, μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, όπου πραγματοποίησε εργασίες συντήρησης στον σεισμολογικό σταθμό SNT5, καθώς και στον δορυφορικό γεωδαιτικό σταθμό GPS/GNSS (ΝΚΑΜ). Οι επιστήμονες προχώρησαν επίσης σε επανελέγχους του μη-μόνιμου δικτύου παρατήρησης GPS.

Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Θήρας, του τοπικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου και της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.

Τον συντονισμό της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ έχει αναλάβει ο Ομότιμος Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου.