ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Παπαζάχου για τους σεισμούς: «Δυστυχώς η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι…»

«Το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί»

Για τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη ενημέρωσε εκ νέου το πρωί της Κυριακής (9/2) ο Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος

Στις 11:02 το πρωί, σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ κοντά στη Σαντορίνη, και συγκεκριμένα 26 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας, προκαλώντας αναστάτωση ξανά στους κατοίκους.

Οι ειδικοί, από τη μεριά τους, προσπαθούν να διαπιστώσουν αν βρισκόμαστε ακόμα σε μια προσεισμική δραστηριότητα ή αν ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα σεισμός των 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Δείτε επίσης: Ξεκαθαρίζει το τοπίο ο Τσελέντης: «Δε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα – Υπαρκτό σενάριο τα 7 Ρίχτερ, τσουνάμι θα γίνει»

«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι η ακολουθία, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όμως δεν έχει μειωθεί αλλά είναι σε ύφεση τις τελευταίες μέρες. Και χθες είχαμε σεισμούς 4 Ρίχτερ κτλ. Έχει μειωθεί το ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί σε επίπεδο να λέμε ότι είναι ασήμαντο. Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη η λειτουργία των σχολείων, έχει και μία προληπτική έννοια», ανέφερε αρχικά.




«Δυστυχώς, είμαστε σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Χθες είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “έκρηξη ηφαίστειου τώρα”. Γι’ αυτό λέμε στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ενημερώσεις. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως αν γίνει μεγάλος σεισμός θα έχει μετά και μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, που θα είναι πολύ έντονη για άλλη μία βδομάδα. Δεν είναι ότι θα γίνει ένας σεισμός και μετά θα βρεθεί λύση στο θέμα. Θα είναι δύσκολη αυτή η εβδομάδα, είναι δύσκολες οι σεισμικές ακολουθίες, γιατί έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και συμπλήρωσε:

«Η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι και οι επόμενες βδομάδες, δυστυχώς, θα είναι ανάλογες. Το ηφαίστειο είναι ένα ξεχωριστό φαινόμενο και το παρακολουθούμε ξεχωριστά. Υπάρχει η πιθανότητα να σβήσει η σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στο ηφαίστειο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και μην τα συγχέουμε».