Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο - Το αναλυτικό βίντεο με οδηγίες για τους γονείς
Τα 15 έτη η ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης
Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή νέων μέτρων για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, με στόχο να ενισχύσει την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους. Η Εθνική Στρατηγική Προστασίας βασίζεται σε τρεις άξονες και σκοπεύει να εξασφαλίσει τη σωστή καθοδήγηση για τους γονείς, καθώς και να προστατεύσει τους νέους από επικίνδυνες ή εθιστικές διαδικτυακές πρακτικές.
Η στρατηγική δεν στοχεύει στην απομάκρυνση των παιδιών από το διαδίκτυο, αλλά στην ασφαλή και ισχυρή ρύθμιση της χρήσης του, ώστε να επωφελούνται από τα θετικά χαρακτηριστικά του χωρίς να εκτίθενται σε βλαβερές επιρροές. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ενσωματωθούν δράσεις όπως η εφαρμογή του «SAFE.YOUth», η οποία θα συνδυάζεται με άλλες πρωτοβουλίες.
Οι Τρεις Άξονες της Στρατηγικής
- Πρώτος Άξονας: Η δημιουργία του parco.gov.gr
Από σήμερα, οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν το νέο portal parco.gov.gr, το οποίο παρέχει καθοδήγηση για τη χρήση εργαλείων γονικού ελέγχου, ήδη προεγκατεστημένων σε πολλές συσκευές. Επιπλέον, το 2025 θα εκκινήσει μια ενημερωτική εκστρατεία για τους κινδύνους του διαδικτύου, τα δικαιώματα των χρηστών και τις διαθέσιμες δυνατότητες γονικού ελέγχου. Επίσης, θα καθιερωθεί η Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης στα σχολεία, με ποικίλες δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των μαθητών.
- Δεύτερος Άξονας: Η εφαρμογή Kids Wallet
Το «ψηφιακό πορτοφόλι» των παιδιών, γνωστό ως Kids Wallet, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2025. Η εφαρμογή θα συνδέεται με το Gov.gr Wallet των γονέων και θα προσφέρει εργαλεία ασφαλείας για τη διαχείριση του χρόνου χρήσης και της πρόσβασης στις εφαρμογές. Ο γονέας θα μπορεί να επιβλέπει τη χρήση των εφαρμογών, να εγκρίνει ή να περιορίζει την πρόσβαση ανάλογα με τις ώρες ή την ηλικία, και να αποτρέπει την απεγκατάσταση της εφαρμογής χωρίς την άδειά του. Επιπλέον, το Kids Wallet θα αποθηκεύει σημαντικά έγγραφα, όπως κάρτες υγείας και στοιχεία για συμμετοχή σε δραστηριότητες.
- Τρίτος Άξονας: Τα μέτρα της κυβέρνησης
Αναμένονται δύο σημαντικές ρυθμιστικές ενέργειες για το 2025:
Ηλικία Ψηφιακής Ενηλικίωσης στα 15 Έτη: Σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, οι γονείς θα αποκτούν την δυνατότητα να ελέγχουν τη χρήση κοινωνικών δικτύων και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών για παιδιά κάτω των 15 ετών. Η ταυτοποίηση της ηλικίας θα γίνεται μέσω του Kids Wallet, εξασφαλίζοντας την αδιάβλητη και ασφαλή επαλήθευση.
Υποχρέωση για Προεγκατάσταση Λογισμικού Γονικού Ελέγχου: Όλες οι συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο και διατίθενται στην Ελλάδα θα πρέπει να διαθέτουν προεγκατεστημένα εργαλεία γονικού ελέγχου, επιτρέποντας τη ρύθμιση του χρόνου χρήσης και της πρόσβασης σε εφαρμογές και περιεχόμενο.
Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες και Προτάσεις της Ελλάδας
Η Ελλάδα σκοπεύει να αναδείξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη για ενιαία ψηφιακή νομοθεσία που να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών στο διαδίκτυο. Μέχρι τον Μάρτιο 2025, θα παρουσιαστεί ένας Χάρτης Ψηφιακών Δικαιωμάτων, που θα περιλαμβάνει νέα δικαιώματα για τους ανήλικους χρήστες και θα προτείνει μέτρα για την καταπολέμηση των εξατομικευμένων προφίλ που προκαλούν εθισμό.
Διαβάστε επίσης: Καλό το διαδίκτυο αλλά με μέτρο: Πώς ο εθισμός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του εφήβου - Τα ανησυχητικά σημάδια και οι λύσεις
Η Ελλάδα θα προτείνει επίσης την πανευρωπαϊκή καθιέρωση της Ηλικίας Ψηφιακής Ενηλικίωσης στα 15 έτη και θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασφαλιστεί ένα ασφαλές και υγιές ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά και τους εφήβους.