Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

1.200 ευρώ πρόστιμο και φυλακή για κάτι που έχουν κάνει 9 στους 10 Έλληνες οδηγούς!

Αποφύγετέ το άμεσα!

28 Δεκεμβρίου 2023 14:11
1.200 ευρώ πρόστιμο και φυλακή για κάτι που έχουν κάνει 9 στους 10 Έλληνες οδηγούς!
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα πρόστιμα του ΚΟΚ έχουν αυστηροποιηθεί με τον καιρό, επιχειρώντας να συνετίσουν κατά το δυνατόν τους οδηγούς, που ξεφεύγουν.

Καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης του αριθμού των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030 αναμένεται έχει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, ετοιμάζοντας ένα «σφαγείο» οικονομικά.

Πρόκειται για μια δέσμη δράσεων που αναπτύσσεται από Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και εδράζεται στο τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή παιδεία, Δίκαιοι Κανόνες για όλους.

Στους θεμελιώδεις πυλώνες του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου συγκαταλέγεται και η επικαιροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που όπως έχει διαμηνυθεί θα τιμωρεί τον οδηγό και όχι το όχημα, ενώ εκτιμάται ότι θα λειτουργεί πραγματικά αποτρεπτικά για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Η «βαριά καμπάνα» για το αλκοόλ

Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, οι ποινές θα γίνουν αυστηρότερες για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα, συμπεριλαμβανομένης και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες, στην περίπτωση που η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

Το έχουμε κάνει όλοι έστω μια φορά: «Χαστούκι» με πρόστιμο 350 ευρώ και τέλος το δίπλωμα οδήγησης για αυτή την παράβαση!

Πολλές φορές πιάνουμε τους εαυτούς μας ή... μας πιάνουν άλλοι να κάνουμε σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚ, ωστόσο ενδεχομένως δεν έχουμε επίγνωση του τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την τσέπη μας με ένα πρόστιμο, εκτός του κινδύνου της κακής οδηγικής συμπεριφοράς για τους άλλους.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης των ορίων ταχύτητας δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης. Όσο ταχύτερα κινείται ένα όχημα τόσο δυσκολότερος καθίσταται ο έλεγχός του από τον οδηγό και τόσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που θα διανυθεί προτού επέλθει η ακινητοποίηση του οχήματος σε περίπτωση φρεναρίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ορίζει τα όρια ταχύτητας, η υπέρβαση των οποίων επιφέρει πρόστιμο και σε ορισμένες περιπτώσεις επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Τα όρια και τα πρόστιμα

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των οχημάτων σε κατοικημένες περιοχές είναι 50 χλμ./ώρα, εκτός και αν υπάρχει ειδική, τοπική σήμανση που ορίζει άλλο όριο, κάτι που ισχύει ακόμα σε πολλές περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα στην ξεχασμένη επαρχία, η οποία ακόμα έχει όρια με 10 χλμ./ώρα.

Δηλαδή, όριο του να… σπρώχνεις το αυτοκίνητο και όχι να το οδηγείς.

Σε αυτοκινητόδρομο -δηλαδή οδικό άξονα που ακολουθεί υψηλά κατασκευαστικά πρότυπα και αποτελείται από τρεις ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία Λ.Ε.Α, σε κάθε κατεύθυνση (π.χ. Ολυμπία Οδός και Εγνατία Οδός), το ανώτατο όριο αντιστοιχεί σε 130 χλμ./ώρα.

Σε οδό ταχείας κυκλοφορίας/Εθνική Οδό – δηλαδή σε οδό δύο λωρίδων κυκλοφορίας (μία σε κάθε κατεύθυνση) με ή χωρίς Λ.Ε.Α. (π.χ. Παλαιά Εθνική Οδός – Αθηνών – Θεσσαλονίκης) η μέγιστη ασφαλής ταχύτητα που επιτρέπεται είναι 120 χλμ./ώρα. Σε άλλο οδικό δίκτυο, το ανώτατο επιτρεπτό όριο δεν υπερβαίνει τα 90 χλμ./ώρα.

Η Ελλάδα εφαρμόζει από τις αυστηρότερες ποινές στην Ευρώπη (αναλογικά και με το κατα κεφαλήν εισόδημα), για παράβαση των ορίων ταχύτητας.

Στις περιπτώσεις τώρα που γίνει υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα, καθώς και για κίνηση στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα μεγαλύτερη των 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που ξεπερνά τα 120 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, από αυτόν που βεβαιώνει την παράβαση, για διάστημα 60 ημερών.

Σε όσους υπερβαίνουν το όριο πάνω από 20 και έως 30 χλμ./ώρα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει ο ΚΟΚ, η υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας έως 20 χλµ/ώρα (π.χ. όταν σε δρόμο με όριο 110 χλμ./ώρα έχει αναπτυχθεί ταχύτητα 130 χλμ./ώρα) επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τιμωρούνται και όσοι οδηγούν με ταχύτητα κάτω του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 80 ευρώ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share