Τρίτη, 28 Μαΐου 2024

«Στο σπίτι πρέπει να υπάρχει μια Άγια γωνία πάντα» - Για ιερές εικόνες, αγιασμό, αντίδωρο, καντήλι, ευχέλαιο!

«Καμιά οικογένεια δεν πρέπει να ζει χωρίς αυτή»

6 Δεκεμβρίου 2023 13:27
«Στο σπίτι πρέπει να υπάρχει μια Άγια γωνία πάντα» - Για ιερές εικόνες, αγιασμό, αντίδωρο, καντήλι, ευχέλαιο!
Από Κυριάκος Μελλίδης

Παναγία: Σε κάθε σπίτι να υπάρχουν εικόνες της Μητέρας του Θεού! Στο σπίτι πρέπει να υπάρχει μια άγια γωνία: για ιερές εικόνες, αγιασμό, αντίδωρο, καντήλι, ευχέλαιο. Μπορεί να υπάρχει ναός χωρίς βωμό ή σπίτι χωρίς στέγη;

Έτσι, η οικογένεια δεν πρέπει να ζει χωρίς μια άγια γωνία. Κατά τη διάρκεια της προσευχής ή στις αργίες, το κανδήλι πρέπει να καίει και είναι καλό να ανάβουμε ένα κερί. Στο σπίτι, όπου αυτό συμβαίνει, η χάρη του Θεού πέφτει στο σπίτι αυτό.

εικονοστασι-στο-σπιτι
Εικονοστάσι στο σπίτι

Δέος και ωδή στην Ορθοδοξία: Αυτό είναι το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός - Τα ιερά κειμήλια και ο ναός στη Βηθλεέμ (videos-photos)

Νότια της Ιερουσαλήμ, πάνω σε έναν λοφίσκο κατάφυτο από αμπέλια, συκιές και ελιές, είναι το σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος.

Το όνομα αυτής της παλαιστινιακής κωμόπολης σημαίνει τόπος άρτων, τόπος γόνιμος. Σήμερα, οι Άραβες ονομάζουν τη Βηθλεέμ Μπέιτ-Λαχμ, δηλαδή τόπος κρέατος, γιατί εκτρέφει πολλά πρόβατα.

Ο Ναός της Γεννήσεως είναι ένα από τα σημεία στην Αγία Γη το οποίο άνθρωποι όλων των θρησκειών επισκέπτονται. Άλλοι για ιστορικούς λόγους και άλλοι για να προσκηνύσουν το σημείο της Γέννησης του Θεανθρώπου και να προσυχηθούν γονατιστοί αγγίζοντας το σημείο που σήμερα έχει σφραγισθεί από ένα αστέρι.

Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από το σημείο όπου καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταφθάνουν για να προσκηνύσουν το σημείο της γέννησης. Το σημείο όπου η Παναγία έφερε στη ζωή τον Υιο και Σωτήρα του κόσμου.

Όταν επισκέπτεται κανείς στους Αγίους Τόπους την εποχή που διαδραματίστηκαν τα Θεία γεγονότα μπορεί ίσως να νιώσει περισσότερο την αύρα των ημερών. Όταν το βράδυ της γέννησης του Θείου Βρέφους βρεθεί κανείς στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, το σημείο όπου θεωρείται το κέντρο του κόσμου, το κέντρο των γεγονότων και του ξεκινήματος της θείας διαδρομής του Θεανθρώπου, τότε σίγουρα νιώθει την διαφορετικότητα της στιγμής που έγινε ο Θεός άνθρωπος κι ήρθε στη γη σύμφωνα με τις γραφές, για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Τα βήματα όλων οδηγούνται στην Βηθλεέμ, εκεί από όπου ξεκίνησε η ιστορία της ταπείνωσης του ανθρώπου, αφού ο γιος του Θεού ταπεινώθηκε πρώτος και γεννήθηκε μέσα σε μια φάτνη ανάμεσα σε ζώα κι άλογα, σε ένα στάβλο της Βηθλεέμ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share