Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Καλαμπάκα: Κλέφτες ρήμαξαν ελαιώνες κλέβοντας 400 κιλά ελιές

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά...

5 Δεκεμβρίου 2023 15:00
Καλαμπάκα: Κλέφτες ρήμαξαν ελαιώνες κλέβοντας 400 κιλά ελιές
Από Βασίλης Σακουλέβας

Μεγάλη έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά κλοπών ελαιολάδου και ελαιόκαρπου την ώρα που η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε στην Καλλιθέα Καλαμπάκας, όπου ένας παραγωγός έπεσε θύμα κλοπής, καθώς όταν μετέβη στους ελαιώνες του διαπίστωστε ότι οι καρποί είχαν κάνει φτερά από τα δέντρα.

Σύμφωνα με το trikalanews, κάποιοι έκλεψαν 400 κιλά ελιές, τα οποία, όπως εκτιμά ο ίδιος αντιστοιχούν σε περίπου 80 κιλά λάδι.Το θύμα κατήγγειλε το περιστατικό στο ΑΤ Καλαμπάκας, ενώ τον συμβούλευσαν να απευθυνθεί και στο δασαρχείο.

 Καλαμπάκα: Κλέφτες ρήμαξαν ελαιώνες κλέβοντας 400 κιλά ελιές

Απίστευτη κατάντια: Έκλεψαν το ελαιόλαδο για τα καντήλια από τα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης (video)

Το ελαιόλαδο συνεχίζει το ανοδικό του ράλι και επιτήδειοι επιχειρούν να κλέψουν ποσότητες με όποιο τρόπο μπορούν. Ακόμα και σε νεκροταφεία στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται κλοπές, που σχετίζονται με τον πράσινο «χρυσό».

Οι περισσότεροι από εκείνους που άφηναν ελαιόλαδο σε νεκροταφεία στη Θεσσαλονίκη, έχουν αλλάξει τακτική. Όπως αποκαλύπτει ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής, επειδή τα μπουκαλάκια με λάδι βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο ορισμένων, οι συγγενείς νεκρών, αναγκάζονται να τα παίρνουν στα σπίτια τους. Πλέον δεν τα αποθηκεύουν σε ντουλάπια πάνω από τα μνήματα, όπως έκαναν μέχρι και πριν από λίγο διάστημα. Κάποιοι άλλοι αγοράζουν παραφινέλαιο.

Δείτε επίσης: Σας κορόιδεψαν με το ελαιόλαδο; Το αλάνθαστο κόλπο για να καταλάβετε αν είναι νοθευμένο

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στην τιμή του παρθένου ελαιόλαδου έχουν προκαλέσει παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν σταματημό. Επιτήδειοι κλέβουν λάδι από τάφους σε νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, με τα περιστατικά να είναι πλέον καθημερινά.

Οι αυξήσεις στο λάδι έχουν φτάσει στο απροχώρητο με τους ανθρώπους να κουβαλούν μπουκάλια πάνω τους αντί να το αποθηκεύουν σε ντουλάπια πάνω από τα μνήματα όπως συνηθιζόταν.

Ο Γιώργος Αβαρλής, δημοτικός σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε στο OPEN ότι τον τελευταίο καιρό στα μεγαλύτερα κοιμητήρια της πόλης κλέβουν καθημερινά μπουκαλάκια με λάδι. Μάλιστα, όπως είπε υπάρχουν άτομα που πλέον αγοράζουν παραφινέλαιο γιατί δεν αντέχει το πορτοφόλι τους αλλά και η υπομονή τους κάτι άλλο.

Υπέροχη κίνηση ανθρωπιάς: Αυτός ο Δήμος μοιράζει δωρεάν ελαιόλαδο στους πολίτες και αξίζουν σε όλους χίλια μπράβο

Η δράση συγκομιδής ελιάς του Δήμου Γλυφάδας γιορτάζει φέτος 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Το έργο ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, μετά από πρόταση του ελαιοπαραγωγού Σταύρου Γιακουμάκη, ο οποίος πλέον είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Ο Δήμος της Αττικής που δίνει δωρεάν ελαιόλαδο

Φέτος, η παραγωγή της ελιάς αντιμετωπίζει μια δύσκολη χρονιά, με περιορισμένες ποσότητες και υψηλές τιμές. Ο Δήμος Γλυφάδας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι, προκειμένου να το προσφέρει στους ανάγκες των φτωχότερων κατοίκων της πόλης.

“Λιομάζωμα 2023”. Είναι πλέον η δέκατη συνεχής χρονιά σημειώνει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Και προσθέτει:

“Ήταν τέτοιες μέρες το φθινόπωρο του 2014 όταν είχαμε πρώτη φορά την ιδέα για το λιομάζωμα στη Γλυφάδα μας.

Αρκούσε μια απλή παρατήρηση: Στην πόλη μας υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα, από τα οποία κανείς δεν μάζευε ποτέ τους καρπούς. Χρειαζόταν όμως πολλή οργάνωση: Φτιάξαμε ένα σχέδιο, συγκεντρώσαμε εθελοντές, σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε τη συγκομιδή ελιών από τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας, με σκοπό την παραγωγή ελαιολάδου.

Το λάδι αυτό – αφού κάθε χρόνο το εξετάσουμε για την ποιότητά του σε ειδικό εργαστήριο – το συσκευάζουμε και το παραδίδουμε στους οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Γλυφάδας.

Αυτό κάνουμε και φέτος, σε μία πρωτοβουλία που αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της πολύ αυξημένης τιμής του ελαιολάδου, που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες για τα αδύναμα νοικοκυριά, σε ένα αγαθό απαραίτητο για κάθε τραπέζι και για κάθε στοιχειωδώς υγιεινή διατροφή.

Το λιομάζωμα, λοιπόν, ξεκίνησε: Στις πλατείες, στα πεζοδρόμια, στα πάρκα, απλώνουμε ελαιόπανα, μαζεύουμε τους καρπούς και ετοιμάζουμε το λάδι για τους συνανθρώπους μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές μας και το προσωπικό του Δήμου μας, τους άνδρες και τις γυναίκες της πολιτικής μας προστασίας και φυσικά τον υπεύθυνο της δημοτικής μας αρχής Σταύρο Γιακουμάκη, που είχε την αρχική σκέψη και που είναι πάντα εκεί, με την ίδια ζέση”.

Η ανάρτηση του δήμου για το ελαιόλαδο

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share