Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Σαντιάγκο Καλατράβα: Ποιος είναι o Ισπανός που σχεδίασε το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ και στοίχισε 130 εκατ. ευρώ - Όταν ο βραβευμένος αρχιτέκτονας επέβλεπε το έργο (Video)

Η οροφή του καλύπτει 25.000 τετραγωνικά μέτρα, υποστηρίζεται από δύο δεμένες ατσάλινες καμάρες εκτάσεως 304 μέτρων και ύψους 60 μέτρων

2 Οκτωβρίου 2023 13:50
Σαντιάγκο Καλατράβα: Ποιος είναι o Ισπανός που σχεδίασε το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ και στοίχισε 130 εκατ. ευρώ - Όταν ο βραβευμένος αρχιτέκτονας επέβλεπε το έργο (Video)
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Το στέγαστρο Καλατράβα αποτέλεσε σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και της έκτοτε εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων. Σχολιάστηκε τόσο για την διαφορετική αισθητική που πρόσθεσε στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), αλλά κυρίως, για το πόσο κόστισε η κατασκευή του.

Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν το γραφείο Calatrava S.A. ανέλαβε την κατασκευή ενός στεγάστρου, ενός μνημειακού γλυπτού και άλλων έργων στο συγκρότημα ΟΑΚΑ.

Το στέγαστρο σχεδίασε ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρώ. Στο εντυπωσιακό αυτό έργο ουδέποτε έχει γίνει η βαριά συντήρηση που προβλέπεται από την περίπλοκη κατασκευή του, με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί στη φθορά της χρήσης και του χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι εκτός από το στέγαστρο, στο ΟΑΚΑ έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις που αφορούσαν στους εξοπλισμούς, στις δυνατότητές τους, την πρόσβαση και την ασφάλεια.

Η οροφή του καλύπτει 25.000 τετραγωνικά μέτρα, υποστηρίζεται από δύο δεμένες ατσάλινες καμάρες εκτάσεως 304 μέτρων και ύψους 60 μέτρων. Επίσης, ο Καλατράβα δημιούργησε τον Τοίχο των Εθνών, ένα μνημειακό γλυπτό κατασκευασμένο από μεταλλικές κοιλοδόχους και σχεδιασμένο ώστε να κινείται μηχανικά σε κυματοειδή κίνηση. Στον μεταλλικό τοίχο μήκους 300 μέτρων προβάλλονταν εικόνες και ολυμπιακά μηνύματα, κατά τη διάρκεια της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης.

Ποιος είναι o Ισπανός που σχεδίασε το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ και στοίχισε 130 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για έναν διεθνώς γνωστό και βραβευμένο Ισπανό αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό, ο οποίος εργάζεται στη Ζυρίχη. Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1951 στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου μελέτησε προπτυχιακά στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και το σχολείο τεχνών.

Η μητέρα του είναι εβραϊκής καταγωγής που όμως είχαν οικογενειακώς αλλαξοπιστήσει κατά τον μεσαίωνα. Το επίθετό του έφερε και περίφημο τάγμα Ισπανών ιπποτών. Μετά από την αποφοίτηση το 1975, εγγράφτηκε στο ελβετικό ομοσπονδιακό ίδρυμα τεχνολογίας (ETH Ζυρίχης).

Η πρόωρη σταδιοδρομία του Καλατράβα αφιερώθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στις γέφυρες και τους σταθμούς τραίνων, τα σχέδια για τους οποίους ανύψωσαν τη θέση του ως πολιτικό μηχανικό με νέα άποψη. Εν τούτοις, το ύφος του είναι πολύ προσωπικό και προκύπτει από τις πολυάριθμες μελέτες του ανθρώπινου σώματος και του φυσικού κόσμου που έκανε.

Βίντεο από τα έργα στο ΟΑΚΑ για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share