Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023

ΟΑΚΑ: Η «αμαρτωλή» ιστορία της στέγης Καλατράβα - Το φαινόμενο του «stress corrosion» προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες (Video)

"Καμπανάκι" από το 2005 για την ανάγκη συντήρησης - Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει

2 Οκτωβρίου 2023 07:18
ΟΑΚΑ: Η «αμαρτωλή» ιστορία της στέγης Καλατράβα - Το φαινόμενο του «stress corrosion» προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Παρέμβαση του πρωθυπουργού είχαμε χθες για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ. «Πρώτη φορά γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την υπόθεση έδωσε χθες παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος.

«Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, ούτε κάτι να φοβηθούμε. Είμαστε στη διάθεση των αρχών ώστε να δώσουμε οποιαδήποτε απάντηση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα».

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γενικού Διευθυντή του ΟΑΚΑ, Kωνσταντίνου Χαλιορή, αποκλειστικά στο Star, λίγη ώρα μετά τη χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση για το «lockdown» λόγω προβλήματος στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο. «Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, εμείς έχουμε κάνει αυτά τα οποία προβλέπονται», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης: Πρώτη φορά γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004

Για το «λουκέτο» στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας παρενέβη με ανάρτηση του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.

Η «αμαρτωλή» ιστορία της στέγης Καλατράβα - Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ

«Αμαρτωλή» φαίνεται πως ήταν από την αρχή η ιστορία της κατασκευής της στέγης. Αν και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 2004, η στέγη Καλατράβα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Star, παραδόθηκε επίσημα το 2009, δηλαδή 5 χρόνια μετά την κατασκευή της, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο Γιάννης Σωτηρόπουλος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε καμία προηγμένη χώρα του κόσμου.

Σε ανακοίνωσή της πάντως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ.

Το φαινόμενο του «stress corrosion»

Από νωρίς το πρωί οι υπεύθυνοι ασφαλείας του ΟΑΚΑ απέκλεισαν το σημείο γύρω από τις βάσεις του στεγάστρου. Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι το φαινόμενο του «stress corrosion» δηλαδή της πρόσθετης διάβρωσης λόγω της μεγάλης έντασης σε ορισμένα σημεία.

«Αυτές οι δονήσεις όταν υπερβαίνουν κάποιο όριο δημιουργούν "κόπωση" στο υλικό κι αυτό το στοιχείο είναι το πιο "ύπουλο"» ανέφερε ο Ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

Σε αρκετά σημεία εντοπίστηκαν σκουριές και είναι εμφανέστατη η έλλειψη συντήρησης ανέφερε σε επιτόπια αποκαλυπτική αυτοψία ο Βαγγέλης Γκούμας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις για την επόμενη μέρα μετά το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με παράγοντες του Αθλητισμού που είχαν ως «σπίτι» τους το ΟΑΚΑ είχε και σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι να αναζητηθούν οι εναλλακτικές λύσεις για την απρόσκοπτη συνέχεια στη λειτουργία των Ομοσπονδιών και των Σωματείων και οι προοπτικές ώστε το ΟΑΚΑ, ασφαλές να αποδοθεί ξανά στην αθλητική οικογένεια.

Επισημαίνεται ότι ήδη από χθες Σάββατο απεστάλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η σχετική μελέτη που διαπίστωσε την έλλειψη στατικής επάρκειας των Στεγάστρων Καλατράβα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο, προκειμένου να συγκροτηθεί άμεσα ομάδα ειδικών, μια task force, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share