Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

ΟΑΚΑ: Παρέμβαση εισαγγελέα για το στέγαστρο Καλατράβα- Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας, τι είναι το φαινόμενο stress corrosion

Θα ερευνηθεί ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν

30 Σεπτεμβρίου 2023 17:35
ΟΑΚΑ: Παρέμβαση εισαγγελέα για το στέγαστρο Καλατράβα- Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας, τι είναι το φαινόμενο stress corrosion
EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Το τι έγινε αλλά και το τι δεν έγινε την τελευταία 5ετία στο ΟΑΚΑ σχετικά με τη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα» μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών που θα διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, που αποκαλύφθηκε χθες και έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της, από τις αρμόδιες αρχές.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνη Ελευθεριάνου, θα διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα, από τον εισαγγελέα, Νικόλαο Μαργαρίτη, ο οποίος θα ερευνήσει μεταξύ άλλων, σε βάθος πενταετίας, ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν, αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους και γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει στο ΟΑΚΑ αποκαλύφθηκε χθες μέσα από ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στην οποία αναφέρεται ότι στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Λόγω αυτού, αποφασίστηκε να ανασταλεί κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα ερευνηθούν μεταξύ άλλων τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

ΟΑΚΑ: Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας – Το φαινόμενο stress corrosion

Στην έλλειψη συντήρησης που θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο, αποδίδει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο στέγαστρο Καλατράβα και τα οποία οδήγησαν στο «λουκέτο» που μπήκε χθες στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Ο καθηγητής εξηγεί γιατί δημιουργήθηκε πρόβλημα, ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και, ούτε λίγο ούτε πολύ, και αυτός, όπως και ο πρώην πρόεδρος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, Πέτρος Γαλακτόπουλος, εκτιμά ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «μπορεί να μπορεί να σπάσει ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση δυστυχώς».

«Κατά την άποψή μου αναμενόμενο είναι το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και τεκμηριωμένο. Εξωτερικά δεν το έχω διαβάσει, αλλά και εγώ από καιρό είχα μία παρόμοια άποψη διότι πρώτον δεν υπάρχει καμία συντήρηση 20 χρόνια τώρα».

«Είναι οι συγκολλήσεις, οι ενώσεις με τα μπουλόνια, οι κόμβοι, οι συνδέσεις και ιδιαίτερα θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα άλλο ύπουλο στοιχείο το οποίο είναι και εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί. (…) Tο στέγαστρο αυτό κουνάει, ταλαντώνεται, ταλαντώνεται ακόμα περισσότερο όταν φυσάει άνεμος ή υπάρχει βροχή κλπ κλπ» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τι είναι το φαινόμενο stress corrosion

Όπως λέει ο καθηγητής, εκτός από την κανονική διάβρωση, υπάρχει το φαινόμενο του stress corrosion, δηλαδή η πρόσθετη διάβρωση λόγω μεγάλης έντασης σε ορισμένα σημεία.

«Επιταχύνεται η διάβρωση σε ορισμένα σημεία των κόμβων όπου υπάρχει μεγάλη εντατική κατάσταση».

«Το τρίτο, το οποίο είναι ύπουλο, είναι η κόπωση του υλικού από τις ταλαντώσεις. Κάθε κομμάτι του στεγάστρου έχει τη δική του ιδιοταλάντωση. Εάν λοιπόν δούμε σε συχνότητα ενός hertz, δηλαδή ένας κύκλος ανά δευτερόλεπτο, αυτά τα 20 χρόνια έχουν περί τις 700 εκατομμύρια κύκλους δονήσεις που σημαίνει ότι έχει κοπωθεί το υλικό πάρα πολύ και είναι δύσκολο διαγνώσιμο. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να σπάσει ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση δυστυχώς» συγκλονίζει.

«Τι να πω είναι η κακιά μας μοίρα; Το DNA μας; Δεν συντηρούμε τα έργα που κάνουμε. Έχουμε μία εγκατεστημένη περιουσία, μία υποδομή, ένα πλούτο της χώρας που χρειάζεται να πληρώνουμε κάποια χρήματα ετησίως. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμώ ότι θα έπρεπε να δαπανώνται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του συγκεκριμένου έργου. Ρωτώ λοιπόν πόσα λεφτά έχουν δαπανηθεί για την κατάλληλη συντήρηση;» καταλήγει.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share