Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Θάνατος 32χρονης Ελληνίδας από δηλητηρίαση σε εστιατόριο στο Μπορντό: «Οι σαρδέλες μύριζαν αλλά τις σέρβιρα»

Αυτή τη στιγμή το εστιατόριο παραμένει κλειστό, ενώ αναλύσεις που διενεργήθηκαν από την αρμόδια Αρχή διαπίστωσαν «πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας συντήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων

15 Σεπτεμβρίου 2023 20:32
Θάνατος 32χρονης Ελληνίδας από δηλητηρίαση σε εστιατόριο στο Μπορντό: «Οι σαρδέλες μύριζαν αλλά τις σέρβιρα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις αναφορικά με το θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας στο Μπορντό της Γαλλίας, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας καθώς ο ιδιοκτήτης του «Τchin Tchin», στο οποίο κατανάλωσε τις σαρδέλες που προκάλεσαν την αλλαντίαση η άτυχη γυναίκα, παραδέχτηκε πως… μύριζαν αλλά τελικά τις σέρβιρε!

Σύμφωνα με τη Le Parisien, ο ιδιοκτήτης παραδέχτηκε ότι αναγκάστηκε να πετάξει κάποιες σαρδέλες επειδή μύριζαν.

«Κάποιες σαρδέλες μύριζαν αλλά οι υπόλοιπες φαίνονταν καλές για να σερβιριστούν στους πελάτες. Είμαι συντετριμμένος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μαζί με την 32χρονη γευμάτιζαν ο σύζυγος και πατέρας της, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα να έχουν δηλητηριαστεί.

Αυτή τη στιγμή το εστιατόριο παραμένει κλειστό, ενώ αναλύσεις που διενεργήθηκαν από την αρμόδια Αρχή διαπίστωσαν «πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας συντήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων.

«Στο εδώλιο» το Tchin Tchin Wine bar

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Tchin Tchin Wine ένα εκλεκτό εστιατόριο στο κέντρο του Μπορντό σέρβιρε σαρδέλες μολυσμένες με τοξίνη. Εκτός από την άτυχη Ελληνίδα που κατέληξε και 12 ακόμη ασθενείς, οι αρχές εκτιμούν οτι θα μπορούσαν να εμφανιστούν κι άλλα κρούσματα αλλαντίασης τις επόμενες ημέρες, που απαιτούν επείγουσα θεραπεία για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Εν μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, η πόλη του Μπορντό δεν ήθελε με τίποτα αυτή την κακή δημοσιότητα. Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ενώ χιλιάδες Ιρλανδοί οπαδοί έβαφαν πράσινη την πόλη για τον αγώνα Ιρλανδίας-Ρουμανίας, το Tchin Tchin Wine Bar, που βρίσκεται σε έναν μικρό δρόμο σε απόσταση αναπνοής από την εμβληματική Place de la Bourse, πρόσφερε γευσιγνωσίες κρασιού και σαρδέλας στους πελάτες του.

Λίγες μέρες αργότερα, δώδεκα άτομα που είχαν επισκεφτεί το εστιατόριο παρουσίασαν σημάδια δηλητηρίασης από αλλαντίαση. Ανάμεσά τους, μια 32χρονη Ελληνίδα που έχασε τη ζωή της στην περιοχή του Παρισιού. Ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται στην εντατική και άλλα οκτώ άτομα νοσηλεύονται ακόμα στο Μπορντό, ένας αγώνας με τον χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη για να βρεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα άλλοι πελάτες που πιθανότατα γευμάτισαν στο εστιατόριο μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό, κινδυνεύουν με σοβαρές επιπλοκές. Για τον εντοπισμό τους, η τμηματική διεύθυνση για την προστασία του πληθυσμού (DDPP) επέστρεψε στο εστιατόριο για να παραλάβει τα εισιτήρια της πιστωτικής κάρτας και τις τηλεφωνικές κρατήσεις, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με τους πελάτες.

Έλλειψη ελέγχων

Η αιτία της δηλητηρίασης βρέθηκε σε εννέα βάζα που το καθένα περιείχε τρεις έως τέσσερις σαρδέλες, που χρησίμευαν ως τάπας. «Η πρόκληση είναι να βρεθούν πιθανοί πελάτες που έχουν φάει αυτές τις κονσέρβες», δήλωσε ο Tιερί Τουζέ αναπληρωτής διευθυντής του DDPP, επισημαίνοντας «μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας κονσερβοποίησης» από την πλευρά της επιχείρησης.

Ερωτηθείς από τις κρατικές υπηρεσίες μόλις εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, «ο ίδιος ο εστιάτορας επιβεβαίωσε ότι όταν άνοιξαν τα βάζα, υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και έλλειψη κενού». Μερικές από τις σαρδέλες στη συνέχεια πετάχτηκαν, αλλά οι άλλες, φαινομενικά ανέπαφες, σερβίρονταν. Τα εν λόγω κουτιά θα μπορούσαν να έχουν μολύνει έως και 25 άτομα.

Ωστόσο, το Tchin Tchin Wine Bar είναι μια «μάλλον προσεγμένη» εγκατάσταση, σύμφωνα με τον Tιερί Τουζέ, που δεν υπόκειται σε καμία ιδιαίτερη επιτήρηση από τις αρχές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά την κατάσχεση όλων των κονσερβοποιημένων προϊόντων του εστιατορίου για ανάλυση, δεν ανακοινώθηκε διοικητικό κλείσιμο. Το μπαρ πρέπει, ωστόσο, να περιορίσει τη δραστηριότητά του μέχρι νεωτέρας «στο σερβίρισμα κρασιού και σνακ που δεν είναι πιθανό να παρουσιάσουν κίνδυνο αλλαντίασης», προσδιορίζει η νομαρχία, δηλαδή να μην σερβίρει πλέον σπιτικά προϊόντα.

Η αλλαντοτοξίνη που ευθύνεται για αυτές τις δηλητηριάσεις αναπτύσσεται σε προϊόντα διατροφής των οποίων η αποστείρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί σωστά. Πολύ σπάνια, η αλλαντίαση είναι δυνητικά θανατηφόρα στο 5 έως 10% των περιπτώσεων και απαιτεί ταχεία χορήγηση ειδικής θεραπείας, το αργότερο 24 ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. «Αυτό είναι εξαιρετικό. Στη Γαλλία, έχουμε από 20 έως 30 περιπτώσεις ετησίως», εξηγεί ο Μπενζανμίν Κλουζό, γιατρός ανάνηψης στο νοσοκομείο Pellegrin στο Μπορντό.

Οι αντιτοξίνες που χορηγούνται αποτελούν επίσης μέρος ενός στρατηγικού αποθέματος, το οποίο διαχειρίζεται ο στρατός. «Δεδομένης της κατάστασης, ζητήσαμε από τους συναδέλφους φαρμακοποιούς μας στην αρχή της εβδομάδας να επαναπατρίσουν τα αποθέματα στο νοσοκομείο», εξηγεί ο ιατρός. Η περίοδος επώασης για τη νόσο είναι κατά μέσο όρο 12 έως 72 ώρες, αλλά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν μετά από οκτώ ημέρες, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές αρχές να ανησυχούν για τον αριθμό των πιθανών περιπτώσεων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share