Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ναυάγιο στην Πύλο: «Δεν ξέρω αν ζει ή πνίγηκε – Πλήρωσε 4.000 δολάρια για το ταξίδι» λέει αδερφός αγνοουμένου

«Πήραν τα κινητά τους και τους τα έκλεισαν»

15 Ιουνίου 2023 20:36
Ναυάγιο στην Πύλο: «Δεν ξέρω αν ζει ή πνίγηκε – Πλήρωσε 4.000 δολάρια για το ταξίδι» λέει αδερφός αγνοουμένου
Από Δέσποινα Τσίρου

Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκλόνισε ο αδερφός ενός από τους αγνοούμενους, ο οποίος αναφέρει πως δεν ξέρει αν πνίγηκε η αν ζει. Παράλληλα, αποκάλυψε πως πλήρωσε 4.000 δολάρια για το ταξίδι.

Το μοιραίο αλιευτικό σκάφος που αναποδογύρισε ανοιχτά της Πύλου, είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 78 άνθρωποι, έως τώρα, ενώ 109 να έχουν διασωθεί. Η τραγική αυτή εξέλιξη έχει θορυβήσει όλο τον κόσμο, ενώ οι ιστορίες των διασωθέντων για το πώς βίωσαν τις ώρες πάνω στο φονικό σκάφος συγκλονίζουν. Την ίδια ώρα ο καπετάνιος βρίσκεται ανάμεσα στους υπόπτους που ανακρίνονται.

Στην εκπομπή «Live News» με τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε με τον αδερφό ενός αγνοουμένου από το ναυάγιο της Πύλου, όπου ο ίδιος συγκλόνιζει όταν αναφέρει πως ακόμα δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο αδερφός του. Αρχικά, ο ίδιος είπε ότι «δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανός, αν είναι αγνοούμενος». «Ίσως είναι ζωντανός, ίσως πνίγηκε, δεν ξέρω ακόμα. Αλήθεια, ελπίζω να είναι ζωντανός», είπε.

Ερωτώμενος για το κόστος του ταξιδιού που αναγκάστηκε να πληρώσει ο αδερφός του για να βρει ένα καλύτερο μέλλον, ο Μοχάμεντ ανέφερε ότι πλήρωσε «4.000 δολάρια. Ήταν δύο πλοία, το πρώτο είχε 760 άτομα. Ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί, περίπου στις 2. Ήταν 5 μέρες στη θάλασσα».

«Ήταν ο αδερφός μου και ο φίλος του, τους πήραν τα κινητά, δεν είχαν ίντερνετ. Πήραν τα κινητά τους και τους τα έκλεισαν, αυτά ξέρω», λέει ο Μοχάμεντ, εκλιπαρώντας για πληροφορίες, καθώς ψάχνει απεγνωσμένα τον αδερφό του.

Ναυάγιο στην Πύλο: Ο λόγος που δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό – Τι υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου

Για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μίλησε στο MEGA ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, την ώρα που η χώρα παραμένει συγκλονισμένη από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Όπως επισήμανε ο κ. Αλεξίου, η έρευνα για επιζώντες συνεχίζεται, αν και οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες έχουν ουσιαστικά εξανεμιστεί. Την ίδια ώρα ο καπετάνιος βρίσκεται ανάμεσα στους υπόπτους που ανακρίνονται.

Για το χρονικό της τραγωδίας

«23:00 παρά προσέγγισε το αλιευτικό σκάφος του Λιμενικού (σ.σ. το αλιευτικό). Έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί τους, έγιναν πολλές προσεγγίσεις. Ήμασταν κοντά έτσι ώστε αν χρειαστεί, να δώσουμε βοήθεια», περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 01.40 το αλιευτικό έχασε τη μηχανή του και λίγη ώρα αργότερα υπήρξε μετατόπιση του κόσμου και είχαμε το αποτέλεσμα της ανατροπής. (σ.σ. Το σκάφος του Λιμενικού) άρχισε να το προσεγγίζει μόλις χάλασε η μηχανή. Υπήρξε η επικοινωνία, γνωστοποιήθηκε ότι χάθηκε η μηχανή και άρχισε να το προσεγγίζει», πρόσθεσε.

Για τους επιβαίνοντες

Όπως λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσα άτομα επέβαιναν στο πλοίο, καθώς οι αριθμοί που δίνουν οι διασωθέντες «έχουν μεγάλες αποκλίσεις».

«Στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας, όταν λαμβάνομαι οι μαρτυρικές καταθέσεις, αξιολογούνται και στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει αξιολόγηση».

Ο λόγος που δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό

Ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο το Λιμενικό Σώμα δεν επενέβη νωρίτερα προκειμένου να σταματήσει το αλιευτικό.

«Όταν έχεις ένα αλιευτικό πλοίο 30 μέτρα, στην κατάσταση που το βλέπεις στη φωτογραφία φορτωμένο με ανθρώπους με μέλημά τους να πάνε στην Ιταλία και καθ’ όλη τη διάρκεια των επικοινωνιών, όλη μέρα, διατυπώνουν ότι θέλουν να πάνε στην Ιταλία, δεν μπορείς να πας διά της βίας να το εκτρέψεις της πορείας του.

Μιλάμε για διεθνή ύδατα, μπορείς να κάνεις ενέργειες αναλόγως της πράξης, είναι θέματα δικαίου που επιδέχονται ανάλυσης. Είναι ένα σκάφος που πλέει υπό ειδικές συνθήκες. Υπάρχει κίνδυνος οι ενέργειες που θα κάνεις να φέρουν δυσχερέστερες συνέπειες από αυτές που μπορείς να αποφύγεις».

Δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο η πρώτη επιχείρηση

Ο κ. Αλεξίου τόνισε ότι η πρώτη επιχείρηση του Λιμενικού για προσέγγιση του αλιευτικού, όταν πλέον αυτό βούλιαζε, δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο.

«Κατά τη διάρκεια που έγινε η προσέγγιση την τελευταία φορά, όταν έχουμε περιστατικό προσπαθούμε να έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρήσουμε απρόσκοπτα. Το να θέσεις μέλη του πληρώματος ανενεργά για να τραβήξουν βίντεο, δεν είναι δόκιμο», σημείωσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share