Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

«Κραυγή» επιδείνωσης από τον Σάκη Αρναούτογλου: «Περπατούν τα σύννεφα - Από 11/5 φέρνουν...»

Η πρόγνωση του καιρού από τον έμπειρο μετεωρολόγο

10 Μαΐου 2023 11:03
«Κραυγή» επιδείνωσης από τον Σάκη Αρναούτογλου: «Περπατούν τα σύννεφα - Από 11/5 φέρνουν...»
Από Κυριάκος Μελλίδης

Μένει και επιμένει το «πέπλο» κακοκαιρίας στη χώρα, με τον Μάιο να μη θυμίζει σε τίποτα σχεδόν άνοιξη μέχρι τώρα! Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινείται και η νέα πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου στην ΕΡΤ3.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος αναφέρθηκε σε βροχές και τοπικές καταιγίδες που ξεκινούν από σήμερα (10/5) στα δυτικά και επεκτείνονται εντός 24 ωρών και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, με τα νότια να φαίνεται πως πλήττονται περισσότερο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ:

«Ορμητικά» Μερομήνια ενόψει καλοκαιριού: «Λευκά "πρόβατα" και ταξίδια με μικρές ενοχλήσεις...»

Μάθετε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν για το επόμενο τρίμηνο. Επιπλέον, μάθετε για την αρχαία μέθοδο πρόβλεψης του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γνωστή ως «Μερομήνια» και τι λέει για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, ήρθε και η σημαντική προειδοποίηση της Χριστίνας Σούζη: «Ειδικά το μεσημέρι να προσέχετε για...»

Καιρός: Τι λένε τα Μερομήνια μέχρι τον Ιούλιο

Μερομήνια Μάιος 2023

Την εβδομάδα που έρχεται, ο Μάιος συνεχίζει τα μετεωρολογικά βήματα του Απριλίου, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες. Την παραπάνω εβδομάδα, όντως αγριεύει, ρίχνοντας λίγο τις θερμοκρασίες και αναστατώνοντας τις θάλασσες, αλλά γρήγορα εκτονώνει την αγριότητά του με μια ήπια βροχόπτωση. Από εκεί και πέρα, ξεκινά και συνεχίζεται η πορεία των Μάγια, με όλες τις γνωστές εικόνες να είναι παρούσες.

Στα μισά της διαδρομής, όμως, αλλάζει τακτική, διαμορφώνει, αγριεύει και βρέχει τη γη, και αυτή η εικόνα συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η τρίτη εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, επανέρχεται στον γνώριμο ρυθμό της, με ένα χαλαρό, ζεστό και ευχάριστο αεράκι.

Λίγο πριν αποχαιρετήσει, όμως, ρίχνει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις, ανεβάζει λίγο τα θερμόμετρα και μέσα στις φυσιολογικές, για την εποχή, συνθήκες, αναλαμβάνει ο Θεριστής.

Μερομήνια Ιούνιος 2023

Ο Ιούνιος μας υποδέχεται με χαρά και αισιοδοξία. Προμηνύει την άφιξη του καλοκαιριού και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα καλοκαιρινής ελπίδας. Έτσι οι μέρες περνούν χωρίς μετεωρολογικά άγχη και μακάρι και τα υπόλοιπα θέματά μας να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Περίπου στα μισά της διαδρομής, μια πρώιμη, αλλά σύντομη, φωτιά μπαίνει, ως προειδοποίηση για τους μήνες που έρχονται, για να ακολουθήσει ο πρώτος μελτέμι του χρόνου, με ζεστά απογεύματα και δροσερά βράδια. Αυτή η κατάσταση δεν είναι πιθανό να αλλάξει μέχρι την τελευταία ώρα.

Μερομήνια Ιούλιος 2023

Ο Ιούλιος μας υποδέχεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Καθώς περνούν οι μέρες, όμως, οι ΒΑ άνεμοι δυναμώνουν, οι θάλασσες γεμίζουν με λευκά «πρόβατα» και τα θαλάσσια ταξίδια συνοδεύονται από μικρές ενοχλήσεις.

Εν ολίγοις, οι καθιερωμένες ετήσιες μελτέμιες κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η παρουσία των μελτεμιών δεν διαρκεί μέχρι το τέλος του μήνα, αφού λίγο πριν τις είκοσι, ακολουθείται από έναν ανεκτό καύσωνα που διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Ο μήνας και το «ραντεβού» του έτους μας αποχαιρετούν με ήπια καλοκαιρινά χαρακτηριστικά.

Μερομήνια: Αρχαία μέθοδος πρόβλεψης του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

Η «Μερομήνια» είναι μια αρχαία μέθοδος πρόβλεψης του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Λέγεται ότι ειδικά ο Αύγουστος θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα, και έτσι οι πρώτες δώδεκα ημέρες του όγδοου μήνα του έτους «αποκάλυπταν» τον καιρό που θα ακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, με κάθε μία από αυτές τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου να αντιστοιχεί σε έναν μήνα. Οι άνθρωποι που ζούσαν στην ύπαιθρο μελετούσαν και παρατηρούσαν τον καιρό αυτές τις ημέρες και μαντεύανε τον καιρό για τους υπόλοιπους μήνες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share