Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023

Συναγερμός από Λέκκα για την Κακιά Σκάλα: Μπορεί να πέσουν βράχοι ακόμα και με τη διέλευση φορτηγών! (Video)

Ποια είναι η λύση

3 Δεκεμβρίου 2022 09:42
Συναγερμός από Λέκκα για την Κακιά Σκάλα: Μπορεί να πέσουν βράχοι ακόμα και με τη διέλευση φορτηγών! (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Αθηνών, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, όπου ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμό οδηγών, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «το πρόβλημα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας υπάρχει επί χιλιάδες χρόνια. Οφείλεται στην ποιότητα των πετρωμάτων και τις συνθήκες, που οδηγούν σε αυξημένο κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος αυξάνεται όταν έχουμε μια κακοκαιρία, έναν σεισμό ή σε ακραία περίπτωση ακόμη και όταν περνάει από κάτω ένα φορτηγό».

«Η λύση είναι τα τεχνικά έργα, όπως οι φράχτες εγκλωβισμού, τα σύρματα που συγκρατούν τους βράχους όταν αποκολλιούνται, για να μην πέφτουν στον δρόμο.

Αυτοί οι φράχτες παγίδευσης αστόχησαν στην συγκεκριμένη περίπτωση και δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τους βράχους των 20.000 κυβικών μέτρων», επισήμανε ο καθηγητής γεωλογίας ΕΚΠΑ.

Όσον αφορά στους σεισμούς που ταρακούνησαν την Εύβοια εκτίμησε ότι «κατά πάσα πιθανότητα ο κίνδυνος έχει περάσει, το φαινόμενο είναι σε αποδρομή», προσθέτοντας πως «μπορεί να έχουμε δονήσεις το επόμενο διάστημα που όμως δεν πρόκειται να προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στους κατοίκους».

"Βόμβα" Λέκκα για την κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα - "Δεν ήταν δυνατόν να συγκρατηθεί από..."

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Ariel στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η Αττική δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με τα προβλήματα να κάνουν την εμφάνισή τους τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου υπήρξε πτώση βράχων σε δύο σημεία, στο ρεύμα εισόδου προς την Αθήνα κοντά στην Κινέττα.

Ο κ. Λέκκας μίλησε για την κατολίσθηση σε εκείνο το σημείο της εθνικής οδού.

«Καταρχάς έχουμε να κάνουμε με το ρεύμα που έρχεται προς την Αθήνα. Αυτό το τμήμα είναι ακάλυπτο, είναι τέτοιες οι μορφολογικές συνθήκες που δεν μπορούσε να περάσει σήραγγα. Σε αυτό το σημείο έχουμε μία κατολίσθηση, ενός μεγάλου όγκου της τάξεως των 30 κυβικών μέτρων, που αποσπάστηκε από το βουνό για κάποιους λόγους, ωστόσο είχαμε την αιτία, δεδομένου ότι είχαμε μορφολογικές κλίσεις», είπε αρχικά.

«Ο μεγαλύτερος βράχος ήταν της τάξεως των 30 κυβικών, που αποσπάστηκε από το τμήμα του πρανούς, σε απόσταση περίπου 70 μέτρων, κατρακυλώντας και κάνοντας αναπηδήσεις, δεν ήταν δυνατόν να συγκρατηθεί από τις «βραχοπαγίδες» – τα συρματικά δίκτυα. Είναι επικίνδυνη εκεί η περιοχή είναι ένα δύσκολο πρανές να το επιτηρήσει κανένας και να επιχειρήσει κάποιος», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Εξετάζονται και άλλα μέτρα, αλλά επειδή είναι πολύ αρνητικές οι συνθήκες, δεν ξέρω κατά πόσο θα αποδώσουν. Βεβαίως θα ανασχέσουν κομμάτια βράχων που θα πέσουν στον δρόμο αλλά πολύ μεγάλα κομμάτια δε θα μπορέσουν. Είναι πολύ απότομα δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει βράχια από εκεί. Είναι πιθανόν να ξανασυμβεί αλλά είναι μικρές οι πιθανότητες. Ήμασταν τυχεροί στο ότι έγινε η κατάπτωση τα ξημερώματα που δεν διέρχονταν αυτοκίνητα αλλιώς θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα», τόνισε κλείνοντας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share