Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Φωτιά τώρα στη Λέσβο: Νέα αναζωπύρωση στην περιοχή Λαγκάδα

Συναγερμός στην περιοχή!

27 Ιουλίου 2022 15:13
Φωτιά τώρα στη Λέσβο: Νέα αναζωπύρωση στην περιοχή Λαγκάδα
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Λέσβο σημειώνεται το μεσημέρι της Τετάρτης, στην περιοχή Λαγκάδα, σημείο πάνω από τη Βρίσα.

Δείτε επίσης: Φωτιά στη Σάμο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Επιχειρούν εναέρια μέσα τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν από δύο τράκτορες, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα

Η Λέσβος, και συγκεκριμένα η Βρίσα και τα Βατερά, επλήγη από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα μιας πρώτης επεξεργασίας των δορυφορικών δεδομένων κάηκαν 20.340 στρέμματα. Από τα 20.340 στρέμματα, 9.760 στρέμματα κάηκαν με χαμηλή σφοδρότητα καύσης, 8.050 στρέμματα με μέτρια σφοδρότητα καύσης και 2.350 στρέμματα με υψηλή σφοδρότητα καύσης.

Το σύνολο της καμένης έκτασης βγαίνει περίπου 20.340 στρέμματα σε σχέση και με τη σφοδρότητα της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του Copernicus EMS με 21.480 στρέμματα κατόπιν φωτοερμηνείας.

Πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα: Συνεχίζεται η μάχη στη Δαδιά! Αναζωπύρωση στη Λέσβο & ύφεση στην Ηλεία (Video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται για έκτη ημέρα η μεγάλη φωτιά που καίει στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, αν και η εικόνα είναι αρκετά βελτιωμένη. Την ίδια ώρα, σημειώθηκε αναζωπύρωση στη φωτιά στη Λέσβο, ενώ σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Ηλεία. Παράλληλα, στο φως ήρθαν οι δραματικοί διάλογοι των Αρχών την ώρα της φωτιάς στην Πεντέλη.

Η εικόνα από τη φωτιά στη Δαδιά

Στη Δαδιά συνεχίζεται η προσπάθεια στο νοτιοδυτικό μέτωπο. Στην περιοχή επιχειρούν ένα Μι8, 2 Τρακτορες, 2 Erickson, 2 PZL. Τα μηχανήματα του Στρατού σταμάτησαν λόγω δύσβατου εδάφους. Περιμένουν τον εργολάβο με τα ειδικά οχήματα. Ο καιρός είναι καλός προς το παρόν επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Στο βορειοανατολικό μέτωπο προς Λυκόφως δεν υπάρχει πρόβλημα, αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν την εθνική. Στο νοτιοανατολικό μέτωπο και βορειότερα απ' τη Λευκίμη, τα χωματουργικά έργα λειτούργησαν, επιχειρούν επίγειες και εναέριες και δεν υπάρχει ανησυχία. Το πρόβλημα παραμένει στο νοτιοδυτικό μέτωπο προς Ζώνη Α1 όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για την προστασία της.

Αναζωπύρωση στη Λέσβο

Στη Λέσβο, έκανε αναζωπύρωση νοτιοδυτικά, η οποία αντιμετωπίζεται με τις επίγειες. Στο σημείο επιχειρούν 3 Τρακτορες, ένα Μι8 και ένα PZL. Εν τω μεταξύ ήδη έχει μεταβεί στην περιοχή των χωριών που επλήγησαν από τη φωτιά ο Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στη 1 το μεσημέρι θα πάρει μέρος σε σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο κτήριο της Περιφέρειας και στις 2.30 το μεσημέρι σε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα stonisi.gr ο κ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσει οριζόντια μέτρα άμεσης βοήθειας προς όλους τους πληγέντες ιδιώτες και επαγγελματίες, από την πυρκαγιά στη Λέσβο κατά τα πρότυπα των αποζημιώσεων που δόθηκαν στους πληγέντες από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη. Αυτό σημαίνει ότι πριν από την πλήρη καταγραφή των ζημιών, θα δοθούν αποζημιώσεις σε ένα πλαίσιο άμεσων μέτρων ανακούφισης των πυροπαθών.

Στα Γρεβενά η φωτιά δεν φαίνεται, αλλά είναι έρπουσα και βγάζει καπνό. Επιχειρούν να προσεγγίσουν από μονοπάτι τα πεζοπόρα και ξεκινούν τα ελικόπτερα.

Στα Κρέστενα Ηλίας δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 4 περιοχές - Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης

Πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς, για σήμερα Τρίτη (26/07), για τέσσερις περιοχές.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

 Χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιών

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share