Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Καιρός σήμερα 11/3: Ο «Φίλιππος» «σφυροκοπά» τη χώρα - Σε ποιους δρόμους χρειάζονται αλυσίδες - Συναγερμός από Μαρουσάκη, Αρναούτογλου και Καλλιάνο (Video)

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

11 Μαρτίου 2022 07:33
Καιρός σήμερα 11/3: Ο «Φίλιππος» «σφυροκοπά» τη χώρα - Σε ποιους δρόμους χρειάζονται αλυσίδες - Συναγερμός από Μαρουσάκη, Αρναούτογλου και Καλλιάνο (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 11/3: Στα «λευκά» ξύπνησαν τα πρωί της Παρασκευής αρκετές περιοχές της Αττικής λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την συνεχιζόμενη κακοκαιρία «Φίλιππος», με τους μετεωρολόγους Σάκη Αρναούτογλου, Κλέαρχο Μαρουσάκη και Γιάννη Καλλιάνο να κρούουν καμπανάκι για την εξέλιξη των καιρικών φανομένων, ενώ αρκετά προβλήματα έχον δημιουργηθεί σε οδικούς άξονες στους οποίους είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα, αρκετοί είναι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα που ανακοίνωσαν ότι και σήμερα (Παρασκευή, 11 Μαρτίου) θα είναι κλειστά τα σχολεία, λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος».

Σάκης Αρναούτογλου: Θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις το Σάββατο (12/3) - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Αττική

Η κακοκαιρία Φίλιππος θα συνεχίσει να σαρώνει τη χώρα με τον καιρό να παραμένει άστατος ενώ το Σάββατο οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ, το πρωί της Παρασκευής (11/3) θα υπάρξει μία καιρική ανάπαυλα στην ανατολική - βορειοανατολική Στερεά και στις Σποράδες. Ωστόσο, σύννεφα αστάθειας θα δίνουν στις Σποράδες, στη νοτιοανατολική Μαγνησία, στα ανατολικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της Εύβοιας κάποιες μπόρες χιονιού ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Στην υπόλοιπη Στερεά, κυρίως προς το ξημέρωμα θα υπάρξει κάποια παύση των φαινομένων, πρόσκαιρη, με ασθενείς μπόρες χιονιού να εκδηλώνονται στη νότια πλευρά της Ευρυτανίας και την Φθιώτιδα. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, η μέρα θα ξεκινήσει μόνο με ηλιοφάνεια. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και στην Κάρπαθο ο καιρός θα είναι άστατος με κάποιες μπόρες και χιονόνερο.

Μετά το μεσημέρι, μέχρι και το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές, εκεί που η μέρα θα ξεκινήσει με ήλιο, θα διατηρηθεί έως και το απόγευμα. Στην ανατολική Στερεά, πρόσκαιρα θα σημειωθούν κάποιες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές, παραθαλάσσιες περιοχές, τοπικού ωστόσο χαρακτήρα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στην Εύβοια και στις Σποράδες. Στην Πελοπόννησο, στο ανατολικό και νότιο κομμάτι προς το απόγευμα θα εκδηλωθούν κάποιες μπόρες και χιονόνερο.

Στην Αττική, η μέρα θα ξεκινήσει με λίγα σύννεφα, τοπικά αυξημένα στα βόρεια. Από το μεσημέρι από τα βόρεια θα αρχίσει να κλείνει ο καιρός και θα εκδηλωθούν διάσπαρτες μπόρες χιονιού ακόμα και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, τις πρωινές ώρες θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια... με δόντια και τοπικές συννεφιές. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (12/3) καιρός θα χαλάσει ξανά από το βορειοδυτικό Αιγαίο με χιονοπτώσεις. Οι χιονοπτώσεις αυτές θα απλωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά το μεσημέρι δεν αποκλείεται να φτάσουν στο νομό Σερρών, στα ανατολικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά στην ανατολική Θεσσαλία και στην Μαγνησία.

Η Αττική, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια και οι Σποράδες θα έχουν χιονοπτώσεις πολύ χαμηλά και ενδέχεται να σημειώνονται με τη μορφή μπόρας κατά διαστήματα πυκνές. Τα βόρεια νησιά των Κυκλάδων θα έχουν χιόνι και πολύ χαμηλά καθώς και ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Φαινόμενα δεν αναμένεται να σημειωθούν στα δυτικά - βορειοδυτικά της χώρας καθώς και στη Μακεδονία.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (14/3).

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για χιόνια στην Αττική

Πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στον νομό Αττικής μέσα στη νύχτα προβλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στη νέα του πρόγνωση για την κακοκαιρία Φίλιππος. Ο μετεωρολόγος προειδοποιεί πως ευνοούνται οι χιονοστρώσεις στο Λεκανοπέδιο.

Ταυτόχρονα χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε τμήματα της Βοιωτίας και της Εύβοιας ενώ ο καιρός στα εν λόγω μέρη θα βελτιωθεί από το μεσημέρι της Παρασκευής. Ωστόσο τα χιόνια θα... επιστρέψουν στην Αττική από τα ξημερώματα του Σαββάτου (12/3) και «εκτιμούμε ότι το διάστημα απόγευμα Σαββάτου με πρωί Κυριακής θα είναι αρκετά δύσκολο για το νομό».

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η "χιονοκαιρία" που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας μας. Σχετικά με την εξέλιξη αυτής της κακοκαιρίας και σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία επισημαίνονται τα παρακάτω:

1. Μέσα στη νύχτα θα έχουμε κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής με έμφαση τα βόρεια - βορειοδυτικά πρόσκαιρα κεντρικά ανατολικά τμήματα. Επειδή οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές θα ευνοούνται και οι χιονοστρώσεις, οπότε οι οδηγοί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα.

2. Στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις θα δέχονται τμήματα της Βοιωτίας, της Εύβοιας με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα, ακόμη και η Κρήτη σε χαμηλά υψόμετρα όπου να σημειωθεί ότι η Κρήτη θα δέχεται και ισχυρές βροχές - καταιγίδες.

3. Προς το μεσημέρι της αυριανής ημέρας και με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης, στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα που επισημάνθηκαν παραπάνω θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα με βελτίωση.

4. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμένουμε ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ επιδείνωση στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα, επιδείνωση η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το μεσημέρι περίπου της Κυριακής οπότε και αναμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές, ενώ ισχυρές βροχές - καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

5. Ειδικότερα για το νομό Αττικής από το Σάββατο τα ξημερώματα και μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής θα σημειώνονται κατά διαστήματα πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στο σύνολο του νομού οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων θα συνοδεύονται και από χιονόστρωση. Εκτιμούμε ότι το διάστημα απόγευμα Σαββάτου με πρωί Κυριακής θα είναι αρκετά δύσκολο για το νομό.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και με τα αυριανά στοιχεία που θα πάρουμε από τα προγνωστικά μας συστήματα οπότε και θα υπάρξει νέα εκτίμηση!

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!

Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους!

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες την Παρασκευή - Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

Χιονιάς θα επικρατεί την Παρασκευή στα περισσότερα τμήματα της χώρας, ενώ αρκετά χαμηλές θα είναι και οι θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις από τα κεντρικά τμήματα της Μακεδονίας, στην κεντροανατολική Θεσσαλία, στις περιοχές της κεντροανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και των Σποράδων αλλά και στην Πελοπόννησο, από τα 150 μέτρα και πάνω.

Στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα είναι άστατος ο καιρός, με νεφώσεις, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά τόπους αυξημένες.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα κεντροβόρεια τμήματα του νομού, ενώ η θερμοκρασία από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Σε ποιους δρόμους χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με την τροχαία όσοι οδηγοί κινούνται με τα οχήματά τους στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από την γέφυρα Καλυφτάκη και προς τα επάνω θα πρέπει να φέρουν απαραίτητα μαζί τους αλυσίδες ενώ νωρίτερα και για περίπου μια ώρα η κυκλοφορία διεξαγόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Η ίδια σύσταση δίνεται και στους οδηγούς που κινούνται μετά τις Αφίδνες.

Παράλληλα στην Αττική κλειστές είναι:

  • Η Λ. Διονύσου από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την Επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μάκρης
  • Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το Νεκροταφείο Παπάγου προς τον Υμηττό. (από ώρα 04:15 της 10/03/2022).
  • Λ. Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, πέραν των απαγορεύσεων και των λοιπών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είναι ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοσθούν και οι ακόλουθες διακοπές κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των (3,5) τόνων:

  • Στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, από την 56,728η χ/θ (όρια Νομού Αττικής) έως την 135,715η χ/θ (Διόδια Τραγάνας) , στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία. Επίσης από την 121,250η χ/θ έως την 135,715η χ/θ, η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
  • Στη Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας (Α – 11), από την 1η χ/θ έως την 11η χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας από την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας προς Π.Α.Θ.Ε. με προορισμό τη Λαμία .
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας – Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ (Ριτσώνα).

Η πρόγνωση της ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες σταδιακά θα αυξηθούν και πιθανόν θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -07 (μείον 7) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη όπου και θα σημειωθεί ολικός παγετός.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα θαλάσσια - παραθαλάσσια και στα ορεινά - ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 04 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6, στα βόρεια και ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, ενώ στα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share