Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Έτσι θα έρθει η επιστροφή στην κανονικότητα!

Άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα από τον γνωστό λοιμωξιολόγο

22 Φεβρουαρίου 2022 16:13
Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Έτσι θα έρθει η επιστροφή στην κανονικότητα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε σταθεροποίηση της κατάστασης της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσει τελικά η μετάλλαξη Ομικρον, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οι επιστήμονες, κάτι που υποστήριξε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Θα χρειαστεί τρίτη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson; - Τι απαντά η Μαρία Θεοδωρίδου

Μάλιστα, ο καθηγητής είπε ότι προβλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, ενώ θα υπάρξει συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού για την ενδημική του παρουσία. Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δε βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού «αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».

κορωνοιοσ-κρουσματα

Η μετάβαση σε κανονικότητα

Έτσι, όπως είπε ο καθηγητής, η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Ειδικά για την Ευρώπη, ανέφερε ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.

«Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: «Όχι» Τζανάκη σε άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες - Τι είπε για μάσκες σε εξωτερικούς χώρους (Video)

Προειδοποίηση πως δεν πρέπει να υπάρξει πλήρη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, όπως συνέβη στη Βρετανία, όπως η άρση της καραντίνας για τους φορείς του ιού, απηύθυνε ο Νίκος Τζανάκης. Ενώ, τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι δεν έχουν τελειώσει οι εκπλήξεις.

Ο καθηγητής πνευμονιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, τόνισε: «Δεν πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες. Ιδίως μέχρι να επιτύχουμε ένα μεγάλο εμβολιαστικό ποσοστό στις ηλικίες άνω των 60. Υγειονομικά το θεωρώ πάρα πολύ άσχημο αυτό το μέτρο, δεν ξέρω πως το ανέχτηκαν. Η Αγγλία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο, ίσως είναι πολιτικοί οι λόγοι».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού διευκρινίζοντας πως στατιστικά, ανά εξάμηνο, προκύπτει ένα στέλεχος που προκαλεί προβληματισμό: «Δεν το λέω για να φοβίσω, στατιστικά ανά 6 μήνες προκύπτει μια νέα μετάλλαξη. Το λέω πιο πολύ για να προβληματιστούν οι ιθύνοντες ώστε να επεκτείνουν τους εμβολιασμούς στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να πιέσουμε τον ιό».

κορωνοιοσ-κρουσματα

Τι είπε για μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στον δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας.

Επίσης, σημείωσε πως η αποκλιμάκωση συνεχίζεται: «Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα. Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Έτσι θα περάσουμε το καλοκαίρι με την πανδημία - Νέες προβλέψεις

Για την εξέλιξη της πανδημία μίας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας πως «το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα». Όμως, οι μάσκες, ειδικά στους κλειστούς χώρους, είναι ένα μέτρο που μάλλον θα παραμείνει για καιρό.

«Έχουμε αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και περιμένουμε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που έχει ήδη αρχίσει. Θα υπάρξουν οι εισηγήσεις των ειδικών. Έχουμε καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αρκετό κόσμο που έχει νοσήσει. Φέτος το καλοκαίρι, με την Ομικρον και με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σε μια κανονικότητα», είπε μιλώντας στο Mega και συνέχισε:

«Οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα φύγει. Η Ομικρον έχει αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο».

κορωνοιοσ-κρουσματα

Ανεμβολίαστοι σε κλειστούς χώρους στην εστίαση

«Κάποιος που είναι ανεμβολίαστος τώρα δεν μπορεί να μπει σε κλειστό χώρο στην εστίαση. Αυτό θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα σταματήσουν, αλλά είμαστε αρκετά μακριά από αυτό. Κάποιος εμβολιάζεται για τη δική του ασφάλεια. Το πιστοποιητικό έχει αποδώσει», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πρόβλεψη για το καλοκαίρι

«Σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά στην κανονικότητά μας. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, δεν θα εξαφανιστεί με μαγικό ραβδί. Η εξέλιξη της Ομικρον, αν δεν έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη, τότε πάμε πολύ κοντά στην καθημερινότητά μας από Σεπτέμβρη. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα», σημείωσε ακόμα ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί θέμα για 4η δόση εμβολίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share