Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Βέβαιος για την εμφάνιση νέας μετάλλαξης - Τα δύο νέα σενάρια (video)

Τα δύο νέα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας "ξεδίπλωσε" ο Νίκος Τζανάκης

3 Φεβρουαρίου 2022 12:55
Κορωνοϊός - Τζανάκης: Βέβαιος για την εμφάνιση νέας μετάλλαξης - Τα δύο νέα σενάρια (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι δεν έχουν τελειώσει οι εκπλήξεις.

Κορωνοϊός - Novavax: Οι 2 διαφορετικές παρενέργειες του νέου εμβολίου - Όλοι συμφωνούν ότι "γράφει" το τέλος της πανδημίας

κορωνοιοσ-τζανακησ

«Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του» είπε αρχικά στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το νέο στέλεχος να είναι λιγότερο νοσογόνο» και «δεν θα επιβαρύνει το ΕΣΥ».

Ωστόσο, αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας και το τι πρέπει να γίνει για να αναχαιτιστούν νέα κύματα, δήλωσε ότι είναι κατά ενός απαγορευτικού, ενός lockdown δηλαδή, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να κλείσουμε, αλλά να πάρουμε στοχευόμενα μέτρα με την κοινωνία έξω».

Τα δύο νέα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας

κορωνοιοσ-τζανακησ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο σενάριο είναι ότι δεν θα πέσουμε σε αριθμό κρουσμάτων όλο τον Φεβρουάριο, ή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, και θα κυμαινόμαστε σε 15.000 έως 20.000 κρούσματα μέσους όρους.

Στο δυσμενέστερο σενάριο, υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε, τέλος, ότι «στην Κρήτη το τουλάχιστον 90% είναι Όμικρον και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά-σιγά και στις ΜΕΘ».

«Προφανώς η Όμικρον, δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες» εξήγησε και κατέληξε:

«Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δε φαίνεται αυτό, είμαστε σε δυο εβδομάδες κορύφωσης ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share