Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Κορωνοϊός: Δυσοίωνη πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο - Εφιαλτική εκτίμηση Δημοσθένη Σαρηγιάννη (Video)

«Θα έχουμε κορύφωση της επιδημίας...»

3 Φεβρουαρίου 2022 11:18
Κορωνοϊός: Δυσοίωνη πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο - Εφιαλτική εκτίμηση Δημοσθένη Σαρηγιάννη (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν και τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν καθοδική πορεία στη χώρα και οι περιορισμοί αίρονται σταδιακά, ωστόσο το τέλος της πανδημίας αργεί ακόμα. Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε μία πρόβλεψη, η οποία δεν είναι και τόσο αισιόδοξη.

«Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας. Η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Πρόσθεσε, πως ο αριθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,05 από το 0,67 που είχαμε φτάσει ως ελάχιστο και πως αν δούμε τις επιμέρους αλλαγές των κρουσμάτων, σχεδόν σε όλη τη χώρα έχουμε αυξητική πορεία αυτή την στιγμή.

Ο λόγος για αυτή την αρνητική εξέλιξη είναι η μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών με τρίτη δόση. «Ο λόγος είναι ο υποτετραπλασιασμός του ρυθμού του εμβολιασμού στην τρίτη δόση. Στις αρχές του χρόνου, κατά μέσο, γίνονταν 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα με τρίτη δόση. Αν αυτό συνεχίζονταν θα είχαμε πραγματικά την ταχεία εξέλιξη της αποκλιμάκωσης. Αυτό αυτή την στιγμή έχει πέσει σε κάτω από 25.000 ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος», είπε.

Δυσοίωνη πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο - Εφιαλτική εκτίμηση Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Ερωτώμενος δε για παλιά του δήλωση ότι στα τέλη του Μαρτίου θα δούμε στην Ελλάδα μηδενικά κρούσματα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως ισχύει και έκανε μία πρόβλεψη για τα τέλη του Φλεβάρη.

«Ισχύει, με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της επιδημίας, με περίπου 31.000 κρούσματα ημερησίως. Μετά από αυτό μιλάμε όντως, για αποκλιμάκωση, με δεδομένο όμως ότι θα αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, έστω με αυτό τον χαμηλότερο ρυθμό».

Πιο αισιόδοξος ήταν τουλάχιστον για τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης, λέγοντας πως τον Απρίλιο θα δούμε πιο χαμηλά κρούσματα, αν όχι μηδενικά.

«Με την στάση μας είναι σαν να έχουμε κλοτσήσει την μπάλα για δύο – τρεις εβδομάδες πιο πίσω. Πήγαμε πιο πίσω γιατί είχαμε μείωση του ρυθμού εμβολιασμού. Μπορούμε να το ανακτήσουμε. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε αυτό αν αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share