Σάββατο, 04 Μαΐου 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα τελειώσουμε με την νέα παραλλαγή; Σε πόσο καιρό θα μιλάμε για 1-2 κρούσματα; Αποκαλυπτικός ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης (Video)

«Η κορύφωση αναμένεται στις 20 - 22 Ιανουαρίου»

1 Ιανουαρίου 2022 12:49
Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα τελειώσουμε με την νέα παραλλαγή; Σε πόσο καιρό θα μιλάμε για 1-2 κρούσματα; Αποκαλυπτικός ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη στιγμή που η Όμικρον «καλπάζει» και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για δύο δύσκολους επόμενους μήνες, αισιοδοξία δημιουργούν οι εκτιμήσεις που θέλουν το νέο στέλεχος να οδηγεί σε μία πιο ελεγχόμενη κατάσταση της πανδημίας. Παράλληλα, δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία το 2022.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τον Απρίλιο θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα ή δύο κρούσματα.

Εντούτοις, προτού συμβεί αυτό, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα ραγδαίας εξάπλωσης, στη διάρκεια του οποίου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όπως προειδοποίησε ο ίδιος.

Ειδικότερα, μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι στην παρούσα φάση, ο ρυθμός αναπαραγωγής βρίσκεται στο 2,4%, γεννώντας και τον «τεράστιο αριθμό» κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας ότι οι αυξητικές τάσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως είπε σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, ο ρυθμός αναπαραγωγής αναμένεται να φθάσει μέχρι το 2,7% και έπειτα θα αρχίσει να πέφτει.

Ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και ημέρες που τα κρούσματα θα φθάσουν μέχρι και τα 65.000 ή και παραπάνω ενδεχομένως, τονίζοντας ότι η κορύφωση αναμένεται στις 20 - 22 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αργότερα όπως είπε, θα ακολουθήσει η αποκλιμάκωση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει για έναν μήνα.

Στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, θα καταγράφονται πιο διαχειρίσιμοι αριθμοί, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθούμε «σε απόλυτη νίκη επί της Όμικρον», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εκτίμησε, μέχρι το τέλος του Μαρτίου, τα κρούσματα θα είναι κάτω από τα 1.000, ενώ τον Απρίλιο θα μπορούμε να μιλάμε ένα με δύο κρούσματα, «θα έχουμε τελειώσει με την Όμικρον», όπως επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σημείωσε ότι «ο ιός θα μας συντροφεύει τα επόμενα χρόνια», τονίζοντας ότι καταβάλλεται «προσπάθεια να τον μετατρέψουμε σε ιό της γρίπης».

Όπως είπε, τα δεδομένα φαίνεται ότι συνηγορούν σε αυτό το σενάριο, κάνοντας μνεία στη σημασία των εμβολίων. Σύμφωνα συγκεκριμένα με τον κ. Γραβάνη, εάν χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» που έχουμε, το το 2022 θα είναι διαφορετικό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share