Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023

«Ελευθερία» με δόσεις! «Θα εμβολιάζεστε δύο ή τρεις φορές τον χρόνο για πάντα» - Βόμβες επιστημόνων

Ποια η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης στη μετάλλαξη Όμικρον

31 Δεκεμβρίου 2021 12:18
«Ελευθερία» με δόσεις! «Θα εμβολιάζεστε δύο ή τρεις φορές τον χρόνο για πάντα» - Βόμβες επιστημόνων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Ελευθερία» με δόσεις! Έρευνα που στηρίζεται στα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι οι πολίτες θα χρειάζεται να εμβολιάζονται δύο ή τρεις φορές τον χρόνο κατά του κορωνοϊού! Επίσης, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Δρ Άντονι Φάουτσι εκτίμησε σήμερα ότι το κύμα της πανδημίας που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να κορυφωθεί στη χώρα γύρω στα τέλη Ιανουαρίου.

Ήδη η Αυστραλία σκέφτεται ιδιαίτερα να επιβάλλει το συγκεκριμένο μέτρο, προκειμένου να διατηρήσει την άμυνα των πολιτών ενάντια στον ιό, εάν πράγματι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολίων αποδειχθούν χρήσιμος οδηγός.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων τόσο της Pfizer όσο και της Moderna έναντι της συμπτωματικής νόσου είναι χαμηλότερη για τη μετάλλαξη Όμικρον έναντι της Moderna σε όλες τις περιόδους μετά την έγχυση.

Οι αναλυτές εξέτασαν 147.597 κρούσματα με μετάλλαξη Δέλτα και 68.489 κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή, λόγω των χαμηλών μετρήσεων και πιθανών μεροληψιών που σχετίζονται με τους πληθυσμούς που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην Όμικρον, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτών και των στενών επαφών τους.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna είχαν 90% αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής νόσου έναντι της παραλλαγής Δέλτα, η οποία διαρκούσε έως και τουλάχιστον εννέα εβδομάδες.

Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 30% και έδειξε να μειώνεται μετά από εννέα εβδομάδες.

Το Ισραήλ ήδη έχει αρχίσει να χορηγεί μια δεύτερη αναμνηστική δόση ενώ τουλάχιστον ένα ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει στο προσωπικό μια δεύτερη αναμνηστική δόση.

Αυστραλοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν αποτελέσματα πέραν του συνόλου δεδομένων των 12 εβδομάδων, προκειμένου να υπάρχει πιο ξεκάθαρη και σε βάθος χρόνου εικόνα.

Μετάλλαξη Όμικρον

«Μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρεις ενισχυτικές δόσεις τον χρόνο»

Ο Jaya Dantas, καθηγητής Διεθνούς Υγείας στο Πανεπιστήμιο Curtin σχολίασε ότι είναι νωρίς για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών αλλά «φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για τακτικές ενισχυτικές δόσεις». «Μπορεί να χρειαστείτε ενισχυτικές δόσεις, δύο ή τρεις τον χρόνο» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό για τριπλή δόση ετησίως.

Μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί 11 παραλλαγές του κορωνοϊού, με τη Δέλτα και τώρα την Όμικρον να είναι οι πλέον μεταδοτικές. Δέκα από αυτά τα στελέχη εντοπίστηκαν σε αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share