Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέος χρόνος με την Όμικρον σε πρώτο πλάνο: Ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και «χαραμάδες» αισιοδοξίας - Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία το 2022

Τα μέτρα για την αναχαίτισή της

1 Ιανουαρίου 2022 08:10
Νέος χρόνος με την Όμικρον σε πρώτο πλάνο: Ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και «χαραμάδες» αισιοδοξίας - Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία το 2022
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέος χρόνος με την Όμικρον σε πρώτο πλάνο: Ο ΕΟΔΥ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην πανδημία. Συγκεκριμένα ζοφερά είναι τα νούμερα καθώς είχαμε την Παρασκευή 31/2 40.560 νέα κρούσματα ενώ καταγράφηκαν 76 νέοι θάνατοι.

Διασωληνωμένοι, λόγω COVID-19, νοσηλεύονται 627 ασθενείς. Αυτός ήταν και ο λόγος της θέσπισης νέων μέτρων καθώς στόχος αποτελεί η συγκράτηση των κρουσμάτων και η αναχαίτηση της πανδημίας.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων νοσούντων είναι 64 έτη, ενώ το 79.7% έχει διαπιστωθεί πως πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή είναι και 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (86.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 86 (13.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Να σημειωθεί πως από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.759 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή +4.28%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 359 νοσήσαντες. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία όσων έφυγαν από τη ζωή είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.210.853 (ημερήσια μεταβολή +3.5%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 231 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.386 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέες οδηγίες της καραντίνας

Λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και της ανεξέλεγκτης διασποράς των κρουσμάτων που οφείλονται και στις γιορτές, ο ΕΟΔΥ έδωσε νέες οδηγίες για την καραντίνα και την απομόνωση των ατόμων που καταγράφονται ως κρούσματα καθώς και όσων έρχονται σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένοι κρούσμα.

Επίσης, από τον ΕΟΔΥ δόθηκαν επεξηγήσεις για το τι σημαίνει κρούσμα καθώς και για την κατηγοριοποίηση επαφών και στενών επαφών με κρούσμα.

Οι ορισμοί έχουν ως εξής:

Ενδεχόμενο κρούσμα: Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια

Πιθανό κρούσμα:

  1. Ασθενής που πληροί τα κλινικά κριτήρια και ένα επιδημιολογικό κριτήριο ή
  2. Άτομο που πληροί τα απεικονιστικά διαγνωστικά κριτήρια

Επιβεβαιωμένο κρούσμα: Άτομο που πληροί τα εργαστηριακά κριτήρια. Να σημειωθεί πως τα λιγότερο ειδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: κεφαλαλγία, μυαλγίες, κόπωση, έμετο και διάρροια.

Επαφή κρούσματος: Άτομο που είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα COVID-σε διάστημα 48 ωρών πριν την έναρξη συμπτωμάτων του κρούσματος και ως και 10 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων κορωνοϊού.

Επαφές κρούσματος

Οι επαφές κρούσματος κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Στενές επαφές (έκθεση υψηλού κινδύνου):

  • άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 2 μέτρων και για ≥ 15 λεπτά εντός 24 ωρών (ακόμα και αν δεν είναι συνεχής)
  • άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19
  • άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19 (δηλαδή χωρίς μάσκα και αποστάσεις)
  • άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. οικία, αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά.
  • συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν σε απόσταση δύο θέσεων από τον ασθενή με λοίμωξη COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροπλάνου όπου καθόταν ο νοσήσαντας
  • επαγγελματίας υγείας ή φροντιστής που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, χωρίς λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα και γάντια).

Επαφές (έκθεση χαμηλού κινδύνου):

  • άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 εντός 2 μέτρων για < 15 λεπτά
  • άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο με τον ασθενή με COVID-19 για < 15 λεπτά
  • άτομο που ταξίδεψε μαζί με τον ασθενή με COVID-19 σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο πλην του αεροσκάφους
  • επαγγελματίας υγείας ή φροντιστής που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, με λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Να τονισθεί πως όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της επαφής, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος μετάδοσης, ενώ το όριο των 15 λεπτών έχει δοθεί αποκλειστικά και μόνον για πρακτικούς λόγους.

Σε ποιους συστήνεται απομόνωση

  • Για άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 συστήνεται παραμονή σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Εάν μετά το πενθήμερο δεν υπάρχουν συμπτώματα ή ελαττώνονται (ο πυρετός), μπορεί να διακοπεί η απομόνωση. Ωστόσο, εφόσον ο πυρετός παραμένει χωρίς άλλα συμπτώματα, παρατείνεται η απομόνωση εντός οικίας.
  • Είναι, επίσης, υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Ποιοι μπαίνουν καραντίνα

  • Για άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα συστήνεται καραντίνα, αναλόγως με την κατάσταση εμβολιασμού (δηλαδή αν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις ή και η αναμνηστική).
  • Για άτομα εμβολιασμένα και με την αναμνηστική 3η δόση, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.
  • Για άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις ή μία δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους συστήνονται:
    Παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Την 5η ημέρα απαιτείται διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
  • Μετά την 5η ημέρα, επιβάλλεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.
  • Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με το δημόσιο και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής πρόκειται να εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.

Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία το 2022

Σε κάθε περίπτωση, η «συνύπαρξη» από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Γενάρη των μεταλλάξεων «Δέλτα» και «Omicron» θέτει σε εγρήγορση Πολιτεία και ειδικούς, ενώ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία της πανδημίας, μετά τα ρεβεγιόν.

Μολονότι πρόθεση των ειδικών αποτελεί η απρόσκοπτη λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως γνωστοποίησε -κατά την τελευταία ενημέρωση για την πανδημία- η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, το ενδεχόμενο της διενέργειας rapid test για την επιστροφή στα σχολεία σχολίασε σήμερα η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.

Επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, η κ. Μακρή επισήμανε ότι οι ειδικοί θα αποφανθούν το επόμενο δεκαήμερο αναφορικά με την τροποποίηση ή μη των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής των παιδιών στην τάξη με rapid αντί των self test.

Με ένταση αναμένεται, κατά την ίδια περίοδο, να επιστρέψει η κυβέρνηση και στην εκστρατεία πειθούς αναφορικά με την ασπίδα προστασίας που παρέχουν οι εμβολιασμοί, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει σε παρέμβασή του σήμερα στο Twitter πως «η προσπάθεια συνεχίζεται», ενώ «επτά στους 10 Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Ενώ οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έκλεισαν πάνω από 170.000 νέα ραντεβού τον τελευταίο μήνα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η ισχυρή προστασία που παρέχουν απέναντι και στην νέα μετάλλαξη «Omicron» οι εμβολιασμοί φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην ηλικιακή ομάδα πολιτών 50-60 ετών, ενώ υποχρεωτικό καθίσταται το εμβόλιο για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, από τις 16 Ιανουαρίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share