Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία τα Χριστούγεννα (Video)

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις του Νίκου Τζανάκη

17 Νοεμβρίου 2021 12:28
Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία τα Χριστούγεννα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα δύο σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού τα Χριστούγεννα έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Χτυπάει αλύπητα τη χώρα μας το 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να προειδοποιούν τώρα ότι ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωσή του.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ:

«Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών».

Το κακό σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα, που θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτό «δεν θα συμβεί», εξηγώντας ότι τα πολλά τεστ που διενεργούνται, «συγκρατούν» τη διασπορά.

Όσο για τον αριθμό θανάτων που είχε προβλέψει, ο καθηγητής ανέφερε: «Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι. Ήδη καταγράφονται 2.049 θάνατοι κι έχουμε 1,5 μήνα ακόμα μπροστά μας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share