Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Σάλος στη Γορτυνία: Αστυνομικός ζήτησε πολιτικό μέσο για να στείλει πυροσβεστικό!

Ελλάς το μεγαλείο σου!

9 Αυγούστου 2021 07:58
Σάλος στη Γορτυνία: Αστυνομικός ζήτησε πολιτικό μέσο για να στείλει πυροσβεστικό!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ελλάς το μεγαλείο σου! Τη στιγμή που... δεν προλαβαίνει η Πυροσβεστική τα μέτωπα που ξεσπούν στις πυρκαγιές, που καίνε την χώρα, αξιωματικός της Αστυνομίας θεώρησε καλή ιδέα να ζητήσει πολιτικό μέσο, για να στείλει όχημα σε φωτιά στο χωριό της Χώρας Γορτυνίας, με συνέπεια να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το θέμα προέκυψε όταν ο πρόεδρος της κοινότητας Χώρας Γορτυνίας, Δημήτρης Δημητρακόπουλος μίλησε σε δημοσιογράφους τοπικού καναλιού, αναφέροντας, ότι ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας με τον οποίο επικοινώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος, τον ρώτησε αν υπάρχει πολιτικό μέσο. Ανάλογες καταγγελίες έκαναν και κάτοικοι του οικισμού.

Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας

Έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 06:00 το πρωί παρατείνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Απίστευτη καταστροφή σε Εύβοια και άλλες περιοχές

Γιγαντιαία οικολογική καταστροφή προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα με κυριότερες αυτές στην Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία και τη Λακωνία.

Όπως προκύπτει από τις εικόνες του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής 8 Αυγούστου έχουν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον, σύμφωνα με το meteo.gr. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζονται σε ένθετες εικόνες οι καμένες περιοχές με καφέ αποχρώσεις. Ιδιαίτερα στην ένθετη εικόνα της Βόρειας Εύβοιας φαίνεται ο καπνός από τις πυρκαγιές ενώ με κόκκινους και πορτοκαλί χρωματισμούς φαίνονται τα κυριότερα ενεργά μέτωπα, τόσο στα βόρεια του νησιού αλλά και νοτιότερα, προς το Τρούπι και τα Καλύβια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS), στην Εύβοια το 38% περίπου των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε 34% περίπου ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share