Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Οι ρύποι από τις φωτιές σε Εύβοια και Αττική έφτασαν μέχρι την Κρήτη

Μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση

8 Αυγούστου 2021 17:36
Οι ρύποι από τις φωτιές σε Εύβοια και Αττική έφτασαν μέχρι την Κρήτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές που έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο της εθνικής ερευνητικής υποδομής για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής, «Πανάκεια», η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική έφτασε μέχρι την Κρήτη.

«Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 7/8/2021, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων προερχομένων από τις πυρκαγιές που συμβαίνουν στην χώρα μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις από το σταθμό στο Φινοκαλιά, όπου καταγράφηκαν επίπεδα αέριου μονοξειδίου του άνθρακα (CO) τετραπλάσια από τα κανονικά, σωματιδιακού μαύρου άνθρακα ή καπνιάς 10 με 12 φορές ψηλότερα από αυτά του υποβάθρου, καθώς και συγκεντρώσεις αερολυμάτων PM10 που ξεπέρασαν τα 50 μg/m3 ανά πεντάλεπτο, γεγονός που σπάνια παρατηρείται απουσία ερημικής σκόνης» αναφέρει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κρήτη ρύποι φωτιές

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτά τα επίπεδα είναι συγκρίσιμα με τις σημερινές μετρήσεις στην Αθήνα. «Στο Ηράκλειο (Αλικαρνασσό) παρατηρήθηκαν παροδικά ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι νωρίς το πρωί, που όμως γρήγορα μειώθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις συσχετίστηκαν με αέριες μάζες, με προέλευση καταρχάς από τη Πελοπόννησο, και κατόπιν από την Αττική και την Εύβοια, μεταφέροντας σημαντικό ρυπαντικό φορτίο από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η αλλαγή στη κατεύθυνση του ανέμου και η μείωση της έντασης των πυρκαγιών, είχε σαν αποτέλεσμα τη διασπορά των ρύπων και τη μείωση των επιπέδων τους» προσθέτουν.

ρύποι Κρήτη φωτιές

Όπως καταλήγουν «τα παραπάνω καταδεικνύουν τη σημαντική επίπτωση της μεταφοράς ρύπανσης από απομακρυσμένες περιοχές στην ποιότητα της ατμόσφαιρας».

Χειρότερη η κατάσταση στην Πελοπόννησο

Τα στοιχεία που καταγράφει το σύστημα «Πανάκεια» είναι χειρότερα στην περιοχή της Πάτρας, λόγω των γειτονικών μετώπων στην περιοχή της Ηλείας, ενώ τα τελευταία στοιχεία για την Αττική είναι βελτιωμένα.

Φωτιά στην Εύβοια: Κάηκε ελιά 2.500 ετών

Εύβοια: Αυτές τις μέρες, πέφτουμε πάνω σε εκατοντάδες αναρτήσεις στα social media σχετικά με τις πυρκαγιές: αποτεφρωμένα ζώα, κόκκινοι ουρανοί, κατάκοποι πυροσβέστες.

Αναρτήσεις που αποτυπώνουν την μεγάλη συμφορά, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει έκαστος να εκφραστεί σχετικά.

Σήμερα το πρωί (8-8), ένας χρήστης του Facebook ανήγγειλε το τραγικό τέλος μιας αρχαίας ελιάς, η οποία παραδόθηκε στις φλόγες και κατακάηκε.

Συγκεκριμένα, παρέθεσε φωτογραφίες από το πριν και το μετά για την ελιά.

Ένα θέαμα αποκαρδιωτικό, από τον ελαιώνα Παπαδόπουλου στις Ροβιές…

Το αειθαλές δέντρο έστεκε μεγαλόπρεπο εδώ και τόσους αιώνες, όμως δεν κατάφερε να γλιτώσει την καταστροφική πυρκαγιά στις Ροβιές στην Εύβοια που ισοπέδωσε το χωριό.

εύβοια ελιά

εύβοια ελιά καμένη

Φωτιά - Εύβοια: Ψυχολόγοι μεταβαίνουν σε Χαλκίδα και Αιδηψό για υποστήριξη των πυρόπληκτων

Κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας αποτελούμενα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, μεταβαίνουν στη Χαλκίδα και στην Αιδηψό για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Εύβοια.

Η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

φωτιά Εύβοια

Τα κλιμάκια προέρχονται από το ΨΝΑ και το δίκτυο ΝΠΙΔ της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες που φιλοξενούνται προσωρινά στα κλειστά γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Η δράση θα εξακολουθήσει για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share