Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Συναγερμός από το ECDC: Στο «κόκκινο» οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας - Σε «βαθύ κόκκινο» Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

Νέο «καμπανάκι» κρούει ο εβδομαδιαίος χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

29 Ιουλίου 2021 17:45
Συναγερμός από το ECDC: Στο «κόκκινο» οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας - Σε «βαθύ κόκκινο» Κρήτη και Νότιο Αιγαίο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Νέο «καμπανάκι» κρούει ο εβδομαδιαίος χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βάφεται «κόκκινο».

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC, οι περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν «κοκκινίσει», ενώ στο «βαθύ κόκκινο» εισέρχεται όπως φαίνεται η Κρήτη, αλλά και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Στο «πορτοκαλί» βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα πλην της Αττικής, η Θράκη και νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ στον χάρτη δεν υπάρχει ίχνος «πράσινου».

Σημειώνεται ότι το ECDC κατηγοριοποιεί τις διάφορες περιοχές σε «πράσινο», «πορτοκαλί», «κόκκινο» και «βαθύ κόκκινο». Ο χάρτης του ECDC είναι το τελευταίο μιας σειράς από προειδοποιητικά μηνύματα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τη στιγμή που αρκετά νησιά μάλιστα «φλερτάρουν» ακόμα και με πιθανό lockdown.

Συγκεκριμένα, ανησυχίες εκφράζονται για την εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα η Μύκονος, η Πάρος και η Τήνος.

Παράλληλα, για τον κίνδυνο να «κλείσει» η Ίος μίλησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων περιορισμών, αφορά και άλλα νησιά. Ο λόγος για την την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σίφνο, τη Σέριφο, τη Μήλο, την Αντίπαρο και την Κρήτη.

Στα «κόκκινα» και η Τήνος μαζί με την Ιο και την Πάρο - Προειδοποίηση για την αποφυγή lockdown

«Πρόβλημα» εντοπίζει σε νησιά των Κυκλάδων ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι πρέπει να περιοριστεί η θετικότητα για να αποφευχθούν περιοριστικά μέτρα τύπου τοπικού lockdown όπως έγινε στη Μύκονο.

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι πλέον είναι στο «κόκκινο» και η Τήνος, μαζί με την Ίο και την Πάρο, όπου η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως και 5,5%. «Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα», «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», ανέφερε μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. Για την Κρήτη, επισήμανε πως η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Στα «κόκκινα» και η Τήνος μαζί με την Ιο και την Πάρο - Προειδοποίηση για την αποφυγή lockdown

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να ελεγχθεί η κατάσταση στα τρία νησιά των Κυκλάδων προκειμένου να μην εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα τύπου μίνι lockdown στη Μύκονο.

«Χρειάζεται», είπε, «σε πρώτη φάση μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών και η ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών, των τουριστών και των κατοίκων για να αποφευχθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share