Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τα 9 νησιά που κλείνουν με lockdown μέσα στην εβδομάδα! Αν έχετε κανονίσει διακοπές ακυρώστε τις

Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων!

25 Ιουλίου 2021 20:13
Τα 9 νησιά που κλείνουν με lockdown μέσα στην εβδομάδα! Αν έχετε κανονίσει διακοπές ακυρώστε τις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός έχει σημάνει από την έκρηξη των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου ενώ ήδη πολλά νησιά βρίσκονται μια ανάσα πριν το κόκκινο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, πρόκειται για νησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες και ειδικότερα η Ζάκυνθος, η Λέρος, η Κέρκυρα, η Κως, η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Αντίπαρος και η Ρόδος.

Οι επιστήμονες, πέραν του εμβολιασμού προτείνουν να υπάρχει κοινωνική «φούσκα» και στις διακοπές, δηλαδή συγκεκριμένη και σταθερή παρέα που δεν θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων.

Κι αν ήδη η επιδημιολογική κατάσταση είναι επιβαρυμένη, το μεγάλο στοίχημα είναι ο Αύγουστος, οπότε και αναμένεται ότι θα κορυφωθεί η τουριστική περίοδος, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να φοβούνται ακόμη και πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η αλήθεια για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη «Δέλτα»

Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού έχει αρχίσει να κυριαρχεί στην χώρα μας, με τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca να εξετάζονται ως προς το αν είναι αποτελεσματικά απέναντί της.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά, όπως δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κάποιου από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στο δέλτα στέλεχος και 48,7% για το στέλεχος άλφα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, η αποτελεσματικότητα ήταν 93,7% για το στέλεχος άλφα, και 88% για το στέλεχος δέλτα. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα ήταν 74,5% για το στέλεχος άλφα και 67% για το στέλεχος δέλτα, τη στιγμή που αρκετοί στην Ελλάδα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Συμπερασματικά, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο, πιο μολυσματικό στέλεχος δέλτα. Υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να είναι το επικρατούν τον επόμενο καιρό.

Τι ισχύει για την 3η δόση σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Στρασβούργου στη Γαλλία διενεργήθηκε μία κλινική δοκιμή, όπου μεταμοσχευμένοι νεφρού, που δεν είχαν αντισώματα μετά από δύο δόσεις, έλαβαν μία τρίτη δόση του mRNA εμβολίου της εταιρείας Moderna προκειμένου να δουν αν αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Και αυτό γιατί οι ήδη υπάρχουσες κλινικές μελέτες έδειχναν μικρά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων COVID-19 σε μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων, με ανίχνευση αντισωμάτων στον ορό σε περίπου 58% των ασθενών, μετά τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων.

Τα επιστημονικά δεδομένα, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό JAMA, συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Συγκεκριμένα:

Επιλέχθηκαν συνολικά 159 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, και είχαν τίτλο αντισωμάτων IgG ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση κάτω από 50 AU/ml, που είχε θεσπιστεί ως το όριο θετικότητας.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 57,6 έτη, το 61,6% ήταν άνδρες, και ο μέσος χρόνος από τη μεταμόσχευση ήταν τα 5,3 έτη. Το 59,7% των ασθενών δεν είχε καθόλου αντισωματική απάντηση στο εμβόλιο (IgG

Στην μέτρηση των αντισωμάτων που έγινε ένα μήνα μετά την τρίτη δόση το 49% (78 ασθενείς) είχαν αντισωματική απάντηση ΙgG > 50 AU/mL. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης όσοι είχαν έστω μικρό τίτλο αντισωμάτων μετά από δύο δόσεις ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν αντισώματα με την τρίτη δόση, σε σχέση με όσους δεν είχαν καμία απάντηση στις πρώτες δόσεις (81,3% έναντι σε 27,4%).

Επίσης, όσοι λάμβαναν θεραπεία με tacrolimus, μυκοφαινολάτη και κορτικοστεροειδή είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αντισώματα σε σχέση με όποιους λάμβαναν διαφορετική αγωγή (35% έναντι 63%). Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την τρίτη δόση. Συμπερασματικά, ενώ το 49% είχε επαρκή απάντηση στην τρίτη δόση του εμβολίου, ένα 51% δεν ανέπτυξε αντισώματα, ειδικά όσοι λάμβαναν τριπλή αγωγή με ανοσοκατασταλτικά. Η πιθανότητα οι ασθενείς αυτοί να αναπτύσσουν κάποια κυτταρική ανοσία δεν εκτιμήθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη, αλλά η αυξημένη επίπτωση της σοβαρής νόσου COVID-19 σε μεταμοσχευμένους ασθενείς υποδεικνύει μία ανεπαρκή ανοσία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share