Σεισμός στο ελληνικό μπάσκετ: Ο Λιόλιος περνά στην αντεπίθεση για «σκευωρία» – Τα 49 παιχνίδια και οι 820.000 ευρώ

Σε τροχιά πλήρους δικαστικής και αθλητικής αναταραχής βρίσκεται το ελληνικό μπάσκετ, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που πυροδότησε η υπόθεση των φερόμενων ως στημένων αγώνων. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Βαγγέλης Λιόλιος, καθώς και ο πρώην διαιτητής Πέτρος Παπαπέτρου, αρνούνται κατηγορηματικά τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται, κάνοντας λόγο για μια καλοστημένη σκευωρία με στόχο την εξόντωσή τους.
Η απολογία στον ανακριτή και ο ισχυρισμός περί οργανωμένης σκευωρίας
Ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΚ αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου την Κυριακή (25.10.2026) στις 10:00 το πρωί, προκειμένου να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις και να αντικρούσει το σε βάρος του κατηγορητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία σε βάρος του στηρίζεται στις καταθέσεις δύο προσώπων, ενός εν ενεργεία διαιτητή και ενός επιχειρηματία. Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Λιόλιος επισημαίνει πως βρίσκεται σε μακροχρόνια δικαστική αντιδικία με τέσσερα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και ένας εκ των βασικών μαρτύρων της υπόθεσης. Όπως υποστηρίζει, η εμπλοκή του ονόματός του αποτελεί προϊόν εκδίκησης και οργανωμένης σκευωρίας.
Το κατηγορητήριο των 49 αγώνων και οι μηνύσεις της ΕΟΚ
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει αναφορές για 49 αγώνες με υποψία δωροδοκίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μάρτυρας-κλειδί υποστηρίζει ότι σε 5 περιπτώσεις παρέδωσε αυτοπροσώπως το ποσό των 5.000 ευρώ σε διαιτητές, ενώ οι υπόλοιπες αναφορές παραμένουν αόριστες χωρίς συγκεκριμένα χρηματικά ποσά. Παράλληλα, σχετικά με τα τηλεφωνικά μηνύματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, το περιβάλλον του προέδρου της ΕΟΚ διευκρινίζει ότι υπάρχει μόνο ένα μήνυμαπρος παράγοντα ομάδας, με το οποίο γνωστοποιούνταν τα ονόματα των διαιτητών πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση της κλήρωσης, κίνηση που αποτελούσε απλή ενημέρωση και σε καμία περίπτωση προσπάθεια χειραγώγησης.
Η υπεράσπιση του Βαγγέλη Λιόλιου υπογραμμίζει πως ο ίδιος έχει υποβάλει τέσσερις μηνύσεις από το 2022 έως σήμερα. Η πρώτη μήνυση υποβλήθηκε το 2022 κατά πρώην ιδιοκτήτη ομάδας και επιχειρηματία και έχει ήδη τεθεί στο αρχείο. Στις 14 Μαΐου 2026 στράφηκε κατά προέδρου ΚΑΕ, προπονητή και δημοσιογράφου για συμμορία και απόπειρα εκβίασης. Στις 22 Ιουνίου 2026 επανέλαβε τις ίδιες καταγγελίες, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου 2026 προσέφυγε στο Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος κατά των ίδιων προσώπων, με τις υποθέσεις να βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας.
Ηχηρή παρέμβαση από τον συνήγορο υπεράσπισης
Ο δικηγόρος του Βαγγέλη Λιόλιου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, προέβη σε αιχμηρές δηλώσεις σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, τονίζοντας τη βεβαιότητά του για την αθωότητα του πελάτη του.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαι ένας άνθρωπος που μετράει τα λόγια του, δεν λέει υπερβολές και δεν συνηθίζω να κάνω το άσπρο μαύρο. Θα φανεί το πόσο κακοστημένη σκευωρία υπάρχει. Όλοι αυτοί που καταγγέλλουν έχουν καταγγελθεί από τον Λιόλιο για να ελεγχθούν. Οι υποθέσεις τους βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Ρωτήστε και διασταυρώστε για ποιο λόγο βρέθηκαν ένας μάρτυρας, ένας διαιτητής που έμεινε στάσιμος και τρεις μηνυθέντες και για ποιο λόγο έφτασαν να κατηγορήσουν έναν άνθρωπο γνωστό και να εκδοθεί ένα ένταλμα σύλληψης απολύτως άκυρο. Είχε πει ότι θέλει να αλλάξει το ελληνικό μπάσκετ κι αυτό πληρώνει τώρα. Κάποιοι οργανώθηκαν και του κατασκεύασαν αυτή την υπόθεση. Μην πιστεύετε όσα διαχέονται. Δεν υπάρχει καταγγελία που μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη. Περιμένετε σεβόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας. Θα λάβουμε τη δικογραφία εντός λίγων ωρών».
Διαβάστε επίσης
Τι απαντά ο Πέτρος Παπαπέτρου για τις 820.000 ευρώ
Την ίδια ώρα, ο πρώην διαιτητής Πέτρος Παπαπέτρου απορρίπτει στο σύνολό τους τις κατηγορίες. Αναφορικά με το εντυπωσιακό χρηματικό ποσό των 820.000 ευρώ που εντοπίστηκε στην οικία του κατά τις έρευνες των αρχών, ο ίδιος διαμηνύει ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά και δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την προέλευση των χρημάτων. Συνολικά, οι έξι συλληφθέντες της υπόθεσης βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες διώξεις που αφορούν, κατά περίπτωση, το κακούργημα της δωροδοκίας και δωροληψίας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι οι πράξεις τελέστηκαν στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου.






0 ΣΧΟΛΙΑ