Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γιώργος Παυλάκης: Δεν είναι απίθανο να φτάσουμε κοντά στα 10.000 ημερήσια κρούσματα

Μεγάλος κίνδυνος για τη μετάδοση του ιού

22 Ιουλίου 2021 10:47
Γιώργος Παυλάκης: Δεν είναι απίθανο να φτάσουμε κοντά στα 10.000 ημερήσια κρούσματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Tην εκτίμηση πως ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού χωρίς να έχουμε δει ωστόσο την κορύφωση του, διατύπωσε σήμερα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, επιβεβαιώνοντας πως δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης σημείωσε το τέταρτο κύμα ξεκίνησε από τους νέους και τα παιδιά σε κατασκηνώσεις και τώρα έχει κάνει μια κάπως μικρή ανάπαυλα. Σε κάθε περίπτωση, αποτίμηση της κατάστασης θα μπορέσουμε να κάνουμε όταν, είπε χαρακτηριστικά, «πιάσει όλη την κοινωνία».

γιώργος παυλάκης κρούσματα

«Όταν πολλοί από αυτούς γυρίσουν από τις διακοπές δυστυχώς το στέλεχος που κυκλοφορεί (Δέλτα), αναμένουμε ότι εάν το έχει κάποιος σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια, τότε θα κολλήσουν όλα τα μέλη της, ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα». Όπως αναφέρει ο γιατρός, ίσως δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

«Θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα θα υπάρξουν τον Αύγουστο» είπε και πρόσθεσε πως δυστυχώς εάν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση εναντίον της εξάπλωσης του ιού, όπου αυτή τη στιγμή το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται σχεδόν χωρίς αντίσταση στην κοινωνία, θα υπάρξουν πολλά κρούσματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη πολύ περισσότερα.

Συγκεκριμένα, ο κος Παυλάκης τόνισε πως τα κρούσματα πολύ εύκολα μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε μερικές βδομάδες και δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Παυλάκης - Κορωνοπάρτι: Ένα άτομο μπορεί να κολλήσει 100 ακόμα και σε εξωτερικό χώρο

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσουν τις 3.000 ακόμα και σήμερα εάν γίνει μεγάλος αριθμός μετρήσεων, εξέφρασε ο Γιώργος Παυλάκης γιατρός -ερευνητής στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η το ιικό φορτίο από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεγάλο από το αρχικό στέλεχος και αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα.

Ο κ. Παυλάκης αναφερόμενος στα κορωνοπάρτι είπε ένα άτομο μπορεί να κολλήσει εκατό ακόμα και σε εξωτερικό χώρο όταν είναι όλοι μαζί τόσο πατικωμένοι.

Προειδοποίησε ότι μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό ακόμη και εμβολιασμένοι αλλά τα συμπτώματα θα είναι ήπια και πολύ – πολύ λιγότεροι κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο.

«Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ο μισός πληθυσμός είναι ακόμα “παρθένος”. Δεν είναι καθόλου εμβολιασμένος, ούτε έχει μολυνθεί προηγουμένως», είπε ο κ. Παυλάκης και έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία όπου αίρονται οι περιορισμοί, το 90% των Άγγλων έχουν εκτεθεί στον ιό είτε από νόσηση είτε από εμβόλιο.

γιώργος παυλάκης κορωνοπάρτι

Χαλκίδα: Κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας σε βίλα με 500 άτομα! Πυροτεχνήματα και... βουτιές από τα μπαλκόνια

Δεν λέει να μπει «φρένο» στα κορωνοπάρτι που διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού. Αυτή τη φορά, διοργανώθηκε ξέφρενο κορωνο-πάρτι σε βίλα στη Χαλκίδα, δίχως κανένα μέτρο προστασίας, με πολλούς από τους συμμετέχοντες μάλιστα να αναρτούν στα social media στιγμιότυπα.

Το πάρτι έγινε το βράδυ του Σαββάτου με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων που διασκέδασαν με τη μουσική γνωστών DJ και τραγουδιστών ραπ. Στα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο Instagram, φαίνονται οι συμμετέχοντες να χορεύουν, να πετούν πυροτεχνήματα και να πηδούν στην πισίνα της βίλας ακόμα και από τα μπαλκόνια.

Παράλληλα, ακούγονται να χλευάζουν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία που έχει θέσει η Πολιτική Προστασία και να υβρίζεται ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share