Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έρευνα - Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα φάρμακα που καταναλώθηκαν περισσότερο στο lockdown

Αύξηση 170% στα αντιικά

15 Ιουλίου 2021 11:57
Έρευνα - Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα φάρμακα που καταναλώθηκαν περισσότερο στο lockdown
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια μελέτη της κατανάλωσης των φαρμάκων, όπως αποτυπώθηκε στα λύματα, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιος 2020), προχώρησε μια διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νικόλαου Θωμαΐδη, με αφορμή την εν εξελίξει πανδημία που οφείλεται στον SARS-CoV-2.

«Patterns of pharmaceuticals use during the first wave of COVID-19 pandemic in Athens, Greece as revealed by wastewater-based epidemiology» είναι ο τίτλος του άρθρου με συγγραφείς τους Αικατερίνη Γαλάνη, Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Reza Aalizadeh, Ευστάθιο Καστρίτη, Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Νικόλαο Θωμαΐδη, και παρουσιάζει το πώς διαμορφώθηκε η κατανάλωση φαρμακευτικών ουσιών που έχουν άμεση συσχέτιση με την COVID-19, όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα αναλγητικά αλλά και πλήθος άλλων φαρμακευτικών ουσιών και τα ευρήματα συγκρίθηκαν με εκείνα που προέκυψαν την ίδια περίοδο το 2019 κάτω από κανονικές συνθήκες.

φάρμακα έρευνα lockdown

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνούς φήμης και μεγάλης απήχησης περιοδικό Science of The Total Environment (Συντελεστής Απήχησης – Impact Factor 7.96) και παρέχει εξαιρετικά σημαντικές επιδημιολογικές πληροφορίες σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν εμβόλια και αποτελεσματική θεραπεία κατά της νόσου.

Αφορμή αποτέλεσε η ετήσια παρακολούθηση της κατανάλωσης πληθώρας ουσιών σε αστικά λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας, που πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Την παρούσα περίοδο υγειονομικής κρίσης, είναι έκδηλη η ανάγκη παρακολούθησης του αντίκτυπου της πανδημίας στη σωματική αλλά και ψυχική υγεία του πληθυσμού.

υδροξυχλωροκίνη φάρμακα έρευνα lockdown

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε, αναφέρει πως η χρήση αντιικών φαρμάκων κατά το πρώτο lockdown αυξήθηκε κατά 170%, με την ουσία υδροξυχλωροκίνη να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα σημειώνοντας 387% αύξηση. Επιπλέον οι προσπάθειες των γιατρών να βρουν αποτελεσματική θεραπεία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, που ελάχιστα ήταν γνωστά για την καταπολέμηση της νόσου, συνοψίζεται και στην αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών ουσιών (57%) αλλά και στην ταυτοποίηση αντιικών και αντιβιοτικών ουσιών το 2020 που δεν ανιχνεύονταν στα λύματα μέχρι το 2019. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση στη χρήση της παρακεταμόλης κατά 198%.

Τα ευρήματα της έρευνας, όπως προκύπτουν από την Επιδημιολογία Λυμάτων, αντικατοπτρίζουν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που επηρέασε η υγειονομική κρίση τη σωματική υγεία του πληθυσμού της Αττικής και παρέχει εξαιρετική πληροφόρηση και προσφορά στην επιστημονική κοινότητα.

8 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάσετε με φάρμακα - Μεγάλη προσοχή!

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες όταν συνδυαστούν με ορισμένα φάρμακα μέσα στο σώμα σας. Ακόμη και τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για σας, πολλές φορές δεν ‘συνεργάζονται’ καλά με την ιατρική σας συνταγή.

Είναι καλύτερα να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας, αλλά εάν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, η παρακάτω λίστα μπορεί να βοηθήσει! Ενώ, δείτε 10 μαγικές τροφές που καίνε το λίπος.

1. Εάν Παίρνετε Φάρμακα Για Τη Χοληστερίνη

Παραλείψτε το γκρέιπφρουτ! Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των φαρμάκων χοληστερόλης στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να σας εκθέσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες του φαρμάκου σας.

2. Εάν Παίρνετε Αντιθρομβωτικά

Πετάξτε τον χυμό κράνμπερι! Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι ασθενείς που ήπιαν χυμό κράνμπερι ενώ λάμβαναν αντιθρομβωτικά φάρμακα είχαν αραίωση του αίματος. Η δραματική αραίωση του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία.

3. Εάν Παίρνετε Φάρμακα Για Την Πίεση Του Αίματος

Αποφύγετε τις μπανάνες! Τα φάρμακα για την πίεση μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου στο σώμα σας. Οι μπανάνες είναι γεμάτες κάλιο, και η υπερβολική ποσότητα ίσως προκαλέσει προβλήματα. Εάν τα επίπεδα καλίου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε καρδιακή αρρυθμία ή ταχυκαρδία.

4. Εάν Παίρνετε Φάρμακα Για Την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Ξεχάστε την μαύρη γλυκόριζα! Η μαύρη γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζίνη, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία όταν συνδυάζεται με διγοξίνη. Μπορεί επίσης να αναστείλει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής σας, προκαλώντας περαιτέρω επιπλοκές.

8 τρόφιμα που δεν πρέπει να συνδυάσετε με φάρμακα

5. Εάν Παίρνετε Αντιπηκτικά

Αφήστε το σπανάκι και το μπρόκολο! Όπως και άλλα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη αυτή μπορεί να επηρεάσει τη δράση των αντιπηκτικών και αντιθρομβωτικών φαρμάκων, καταστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.

6. Εάν Παίρνετε Αντιβιοτικά Τετρακυκλίνης

Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά! Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορεί να αποτρέψει το σώμα σας από τη σωστή απορρόφηση των αντιβιοτικών. Τα φάρμακα μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά και να μην λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε.

7. Εάν Παίρνετε Φάρμακα Για Τον Θυρεοειδή

Απαλλαγείτε από τα καρύδια! Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν το σώμα σας από τη σωστή απορρόφηση της φαρμακευτικής αγωγής του θυρεοειδούς. Σιγουρευτείτε ότι δεν το παρακάνετε με φαγητά πλούσια σε ίνες.

8. Εάν Παίρνετε Φάρμακα Για Βακτηριακές Λοιμώξεις

Όχι πια κατεργασμένα αλλαντικά! Τα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη, ενώ παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για μια βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πίεση του αίματος. Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται κυρίως σε καπνιστά τρόφιμα. Αποφύγετε το σαλάμι αέρος, τα λουκάνικα και τα επεξεργασμένα τυριά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share