Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: AstraZeneca και Johnson & Johnson αλλάζουν το εμβόλιο λόγω θρομβώσεων

Φτιάχνουν... άλλο εμβόλιο μετά τις θρομβώσεις

13 Ιουλίου 2021 15:20
Κορωνοϊός: AstraZeneca και Johnson & Johnson αλλάζουν το εμβόλιο λόγω θρομβώσεων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αλλαγές αναμένεται να κάνουν η AstraZeneca και η Johnson & Johnson στα σκευάσματά τους για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τη Wall Street Journal να αναφέρει πως τα περιστατικά θρομβώσεων οδηγούν σε αυτές τις τροποποιήσεις.

Οι έρευνες των AstraZeneca και Johnson & Johnson, μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά και επιστήμονες ως εξωτερικούς συνεργάτες, έχουν ξεκινήσει έρευνες σε πρώιμο στάδιο για το ενδεχόμενο αλλαγών στα εμβόλιά τους, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν ή ακόμη και να εξαφανίσουν τον κίνδυνο σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων που έχουν συνδεθεί με τα σκευάσματα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενη ανθρώπους κοντά στη διαδικασία, τη στιγμή που στην χώρα μας προχωρά το θέμα των προνομίων όσων εμβολιάζονται.

Ταχέως αναπτυσσόμενες έρευνες σχετικά με το πως σχηματίζονται οι θρόμβοι ενισχύουν τις ελπίδες για τον εντοπισμό της αιτίας (που προκαλεί τις θρομβώσεις) και πιθανώς να τροποποιήσει το εμβόλιο της AstraZenece έως τον άλλο χρόνο σύμφωνα με τους ανθρώπους που μίλησαν στη Wall Street Journal. «Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια και αν αυτό θα είχε νόημα από εμπορική άποψη», προσθέτουν οι ίδιοι.

Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson δήλωσε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τη «συνεχή έρευνα και ανάλυση καθώς συνεργαζόμαστε με ειδικούς και παγκόσμιες υγειονομικές αρχές».

Η AstraZeneca ανέφερε ότι «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που μπορούν να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση με την κατάλληλη θεραπεία».

Εκτός από τα επιστημονικά εμπόδια, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτήσουν αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή στις εγκρίσεις. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου κλίμακα της πανδημίας και ο επείγων χαρακτήρας της διάθεσης εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε χθες Δευτέρα για «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής, που σχετίζεται με την χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson κατά της Covid-19.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας εντόπισαν 100 αναφερόμενες περιπτώσεις ατόμων που εμφάνισαν το σύνδρομο Guillain-Barré, από τις σχεδόν 12,5 εκατομμύρια δόσεις αυτού του μονοδοσικού εμβολίου που έχουν χορηγηθεί.

Από αυτές τις 100 περιπτώσεις, στις 95 η μορφή της ασθένειας ήταν σοβαρή και τα άτομα αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία. Ένα άτομο πέθανε.
εμβόλιο Johnson σύνδρομο Guillain-Barré

Σύνδρομο Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες. Αυτή η ασθένεια προσβάλλει μεταξύ 3.000 και 6.000 ανθρώπων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Η χθεσινή ανακοίνωση του FDA αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το εμβόλιο Johnson & Johnson (J&J), το οποίο έλαβε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, η χρήση του οποίου τέθηκε σε αναστολή για δέκα ημέρες τον Απρίλιο μετά από αναφορές για περιπτώσεις γυναικών που εμφάνισαν μετά τον εμβολιασμό τους με τον εν λόγω εμβόλιο σοβαρές περιπτώσεις αιματικών θρομβώσεων που συνδυάζονταν με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Αξιωματούχοι υγείας αποφάνθηκαν τελικά ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Γιατί τα εμβόλια mRNA δεν έχουν παρενέργειες;

Η εκδήλωση ήπιων παρενεργειών μετά από ένα mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιήθηκε, αλλά η έλλειψη τέτοιων αντιδράσεων δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία ότι το εμβόλιο δεν «δουλεύει» και ο οργανισμός δεν έχει ανταποκριθεί. Αυτό είναι το καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας νέας έρευνας Αμερικανών στρατιωτικών γιατρών και επιστημόνων.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν το επίπεδο αντισωμάτων σε 206 υγειονομικούς και των δύο φύλων, με μέση ηλικία 42 ετών πριν, και μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer/BioNTech.

 Γιατί τα εμβόλια mRNA δεν έχουν παρενέργειες;

Συσχέτισαν στη συνέχεια τα αντισώματα με τις αντιδράσεις του οργανισμού κάθε εμβολιασμένου. Όπως και στις κλινικές δοκιμές, το συχνότερο σύμπτωμα μετά το εμβόλιο ήταν ο πόνος στο μπράτσο (91% μετά την πρώτη δόση και 82% μετά τη δεύτερη) και στη συνέχεια η κόπωση (42% και 62% αντίστοιχα) και οι μυϊκοί πόνοι (28% και 52% αντίστοιχα).

Δεν υπήρχε όμως καμία συσχέτιση ανάμεσα στα συμπτώματα και στα επίπεδα των αντισωμάτων μετά από ένα μήνα. Εμβολιασμένοι χωρίς παρενέργειες είχαν παρόμοια αντισώματα με εκείνους που είχαν πιο έντονη αντίδραση του οργανισμού τους μετά τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές ανέφεραν πως αυτό πρέπει να καθησυχάσει τους ανθρώπους ότι η έλλειψη των όποιων παρενεργειών δεν σημαίνει πως το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μετα-εμβολιαστικά συμπτώματα ήσαν αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία και το βάρος. Επίσης ήσαν πιο συχνά στις γυναίκες και μετά τη δεύτερη δόση. Αν κάποιος είχε κάποιες παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ήταν πιθανότερο να έχει και μετά τη δεύτερη, ενώ η μεγαλύτερη ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», βρήκε ότι στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που, παρά τον εμβολιασμό, κάποιος αρρωσταίνει με Covid-19, τα συμπτώματα του διαρκούν λιγότερο και είναι πιο ήπια, από ό,τι αν ήταν ανεμβολίαστος.

Η έρευνα έγινε σε σχεδόν 4.000 υγειονομικούς, εκ των οποίων 204 διαγνώστηκαν θετικοί για κορονοϊό. Πέντε είχαν πλήρως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο Pfizer/BioNTech ή Moderna, άλλοι 11 είχαν κάνει μόνο μία δόση ή είχαν περάσει λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά από τη δεύτερη δόση όταν μολύνθηκαν, ενώ 156 ήσαν ανεμβολίαστοι.

Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι ασθενείς ήσαν άρρωστοι με Covid-19 επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, έναντι μόνο μιας εβδομάδας που έμειναν οι εμβολιασμένοι. Επίσης οι τελευταίοι είχαν 58% μικρότερη πιθανότητα να έχουν πυρετό και πέρασαν κατά μέσο όρο σχεδόν δυόμισι λιγότερες μέρες στο κρεβάτι, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Ακόμη το μέσο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων ήταν κατά 40% μικρότερο.

«Αν κανείς εμβολιαστεί, έχει πιθανότητα περίπου 90% να μην αρρωστήσει με Covid-19. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί, θα έχει λιγότερο κορωνοϊό μέσα του και η ασθένεια του θα είναι πιθανότατα πιο ήπια», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τζεφ Μπέρτζες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share