Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πενθήμερη άδεια σ' όσους φαντάρους κάνουν το εμβόλιο!

Νέα απόφαση βόμβα του Κυριάκου Μητσοτάκη!

13 Ιουλίου 2021 12:20
Πενθήμερη άδεια σ' όσους φαντάρους κάνουν το εμβόλιο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στο χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει κίνητρα στους στρατιωτικούς και τους στρατεύσιμους έτσι ώστε να κάνουν το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στον Στρατό και το ΓΕΕΘΑ εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, θα ανακοινώσει ότι όσοι φαντάροι επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο θα λάβουν 5ήμερη τιμητική άδεια!

«Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λεπτομέρειες για τα κίνητρα αυτά θα εξειδικευτούν εντός της ημέρας από τους αρμόδιους φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πενθήμερη άδεια σ' όσους φαντάρους κάνουν το εμβόλιο!

Σε άδεια άνευ αποδοχών από 1η Σεπτεμβρίου οι γιατροί που αρνηθούν να εμβολιαστούν!

Κυρώσεις που φτάνουν στην υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών αναμένεται να επιβληθούν σε όσους υγειονομικούς θα επιμείνουν στην άρνηση εμβολιασμού τους από τη στιγμή που καθίσταται υποχρεωτικός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr όποιος υγειονομικός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν εμβολιασθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και καθίσταται υποχρεωτικό, τότε αρχικά θα λαμβάνει όποιο υπόλοιπο άδειας τυχόν έχει. Αν στο διάστημα αυτής της άδειας δεν προχωρήσει στον εμβολιασμό του, τότε δεν θα επιστρέφει στην εργασία του, αλλά θα μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Σημειώνεται, ότι όπως επισήμανε στις ανακοινώσεις του νωρίτερα ο πρωθυπουργός, «από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις».

Σε άδεια άνευ αποδοχών από 1η Σεπτεμβρίου οι γιατροί που αρνηθούν να εμβολιαστούν!

Κυρώσεις όμως, προβλέπονται και για τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους οποίους ο εμβολιασμός καθίσταται αμέσως υποχρεωτικός. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός όσοι εξακολουθήσουν να εμμένουν στην άρνηση, μετά τις 16 Αυγούστου θα τίθενται υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για τις κυρώσεις που θα αφορούν όσους αν και πλέον υποχρεούνται, εντούτοις δεν εμβολιάζονται, αναμένεται να κάνουν αύριο οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ξεκινούν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Για ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ισχύει – Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους

Υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (μόνιμων και εφέδρων) ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγο.

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε:

  • Ετσι, πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.
  • Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
  • Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Μόνο με εμβολιασμένους οι κλειστοί χώροι διασκέδασης μέχρι τέλη Αυγούστου

  • Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
  • Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.
  • Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές.
  • Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα».

 Ξεκινούν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Για ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ισχύει – Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους

Κορωνοϊός: Ξανά πάνω από 2.000 τα κρούσματα – 10 νέοι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (12/7) 2.065 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 10. Στους 139 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.

Τα «εφιαλτικά» σενάρια για 18.000 κρούσματα – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα λύματα

«Καμπανάκι» χτυπά το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, μίλησε για εστίες σε όλη τη χώρα, τις οποίες «αν τις αφήσουμε αναμμένες , θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».

«Πραγματικά θα είναι πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχει καταβάλει όλος ο κόσμος να την πετάξουμε. Ξέρουμε ότι όπου υπάρχουν συνωστισμοί, έχουμε τεράστια προβλήματα», τόνισε αρχικά ο κ. Μπουλμπασάκος.

Με αφορμή τα περιστατικά στις παιδικές κατασκηνώσεις, ο κ. Μπουλμπασάκος σημείωσε: «Ξέρουμε ότι δεν προφυλασσόμαστε 100% και όλα τα μέτρα να πάρουμε. Αν πάρουμε λιγότερα μέτρα και αφήσουμε ελεύθερα τα πράγματα, θα έχουμε εστίες παντού σε όλη τη χώρα.

Εμείς τώρα, κακά τα ψέματα, έχουμε εστίες σε όλη τη χώρα. Και αν αφήσουμε αυτές τις εστίες αναμμένες, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Ακούσατε τα εφιαλτικά σενάρια που έχουν πει έγκυροι άνθρωποι που επεξεργάζονται μοντέλα, τα οποία μιλάνε ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμα θεωρητικά και σε 18.000 κρούσματα την ημέρα.

Αυτά τα κρούσματα θα θέλουν νοσηλείες, θα απειλήσουν με κατάρρευση το σύστημα υγείας. Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή, δεν μπορούμε όλη αυτή την προσπάθεια να τη χαραμίσουμε».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας τα περί 18.000 κρουσμάτων έκανε λόγο για αριθμολαγνεία, μιλώντας για «για γενικότερα στατιστικά μοντέλα που μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε αποτέλεσμα».

Για τα λύματα σημείωσε πως η ιϊκή συγκέντρωση αυξήθηκε μέσα σε 12 ημέρες, κι αυτό που προκύπτει είναι ότι «η ινδική μετάλλαξη (μετάλλαξη Delta) αρχίζει να έχει σοβαρή διασπορά και σε νέους ανθρώπους που δεν πάνε για εξέταση».

«Θυμίζω ότι 30 Ιουνίου λέγαμε ως ομάδα ότι η ιική συγκέντρωση είναι πάρα πολύ χαμηλή και αυτό έδινε 31 μόνο κρούσματα. Όντως χθες, προχθές είδαμε ότι οι μελέτες μας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανέβει σε μια τάξη 217%. Ας μην μείνω στο 200 γιατί έχει σχέση με την τιμή. Όμως ο αριθμός των θετικοποιημένων κρουσμάτων ξαναπλησιάζει το 100. Επομένως κατά τη γνώμη μου χτυπάει ένα καμπανάκι, είναι προφανές ότι δεν είμαστε στα όρια πανικού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δύο είναι οι δράσεις καθημερινά για όλους, ο εμβολιασμός και η μάσκα, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, επαναλαμβάνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι κοινωνική υποχρέωση «ώστε η κανονικότητα που επιθυμούμε να γίνει πράξη».

 Κορωνοϊός: 2.065 τα κρούσματα – 10 νέοι θάνατοι

Γιατί δεν το κάνουμε ακόμα; Το απλό μέτρο που περιορίζει τη μετάλλαξη Δέλτα κατά 90%

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι γνωστή: μετά από ένα πρώτο ήπιο κύμα ακολούθησε ένα δεύτερο πιο ισχυρό και ένα εξίσου σκληρό τρίτο, που αύξησε κατά πολύ τα ημερήσια κρούσματα και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, όπως επίσης και, δυστυχώς, τους θανάτους.

Η ανθρωπότητα «αντεπιτέθηκε» με τα εμβόλια που εξασφαλίζουν τεράστια ποσοστά προστασίας απέναντι στον ιό, με ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάζεται.

Πάνω, όμως, που μας δόθηκε η αίσθηση πως θ’ αρχίσουμε να ξεμπερδεύουμε με την πανδημία, ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα ν’ ανατρέψει τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία είναι από 40 έως 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος (που, με την σειρά του, ήταν πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού), κάτι που έχει εκτοξεύσει εκ νέου τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο- ακόμα και σε χώρες όπως η Αγγλία και το Ισραήλ που έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων.

Το απλό μέτρο που περιορίζει τη μετάλλαξη Δέλτα κατά 90%

Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται σιγά-σιγά να πάρουν νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του covid, όμως κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται. Στη χώρα μας μάλιστα τα νούμερα έχουν πάρει την ανιούσα, με τους ειδήμονες να κάνουν λόγο για 6000 κρούσματα τη μέρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι ένα: για ποιο λόγο δεν έχει γίνει εκ νέου υποχρεωτική η χρήση της μάσκας παντού; Και, μάλιστα, όχι της απλής χειρουργικής ή της υφασμάτινης, αλλά της N95, που όταν φοριέται από δύο άτομα ακόμα κι αν έχουν απόσταση μικρότερη του 1.5 μέτρου αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού- ακόμα και του στελέχους Δέλτα, λένε πρόσφατες μελέτες- σε ποσοστό άνω του 90% (αν αυτά τα δύο άτομα βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων, τότε η πιθανότητα να κολλήσει ο ένας που είναι φορέας τον άλλον σχεδόν εξαλείφεται).

Ναι, το καταλαβαίνουμε πως είναι καλοκαίρι και η μάσκα με τις θερμοκρασίες έξω να είναι σταθερά στους 40 βαθμούς είναι εξαιρετικά άβολη, όπως επίσης καταλαβαίνουμε πως οι N95 είναι ακριβότερες από τις απλές μάσκες (ωστόσο μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει έως και 3 φορές, κάτι που φέρνει το κόστος αγοράς τους περίπου στα ίδια με τις χειρουργικές που της φοράμε μία φορά και τις πετάμε), όμως εδώ μιλάμε πραγματικά για ζήτημα ζωής και θανάτου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share