Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Έφτασε στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου - Οι πρώτες εικόνες

Αύριο η συνάντηση με τον Δένδια

30 Μαΐου 2021 19:11
Έφτασε στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου - Οι πρώτες εικόνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής (30/5) και κατευθύνθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αύριο Δευτέρα πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Τσαβούσογλου έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η συνοδεία του τον οδήγησε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου

Η Αθήνα απάντησε στον Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις εμπρηστικές δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί ελληνικού εδάφους, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από πλευράς της Τουρκίας.

Στην αυστηρή του απάντηση το ΥΠΕΞ για τα περί τουρκικής μειονότητας αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους, ενώ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Οι Τούρκοι... τα έχασαν: Θεωρούν πως ο Δένδιας σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις

Οι Τούρκοι φαίνεται πως δεν περίμεναν τις δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Δένδιας μπροστά στις κάμερες, στην κόντρα του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τους γείτονες να θεωρούν πως ο δικός μας υπουργός Εξωτερικών... φταίει για το ότι δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, αν και εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τελικά υπάρχουν.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του τονίζει, ότι ο κ. Δένδιας είναι υπεύθυνος και... σαμποτάρει τις συνομιλίες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share