Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου - Εμπρηστικές δηλώσεις στο «παρά 5» της επίσκεψης

«Αστακός» η Κομοτηνή

30 Μαΐου 2021 11:05
Στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου - Εμπρηστικές δηλώσεις στο «παρά 5» της επίσκεψης
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Έφτασε στην Αλεξανδρούπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός, εν όψει των επίσημων συναντήσεων στην Αθήνα, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θράκη, στην οποία έχει δώσει ιδιωτικό χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Κομοτηνή. Εκεί θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο, ένα μειονοτικό σχολείο και ένα μειονοτικό χωριό (Θάμνα Ροδόπης). Αργότερα αναμένεται να επισκεφθεί τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα λάβει χώρα δείπνο υποδοχής του από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Όπως είχε γίνει γνωστό, ο Τούρκος υπουργός δεν επρόκειτο να επισκεφθεί την Ξάνθη και τα Πομακοχώρια. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι Πομάκοι της Θράκης τον χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητο». «Δεν θέλουμε να μας λένε Τούρκους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, Ιμάμ Αχμέτ.

H Άγκυρα επιθυμούσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τα Πομακοχώρια, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις Πομακικών συλλόγων, που τον ανακήρυξαν τον Τούρκο ΥΠΕΞ «persona non grata» στην περιοχή- και εκτιμάται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.

Την Δευτέρα το πρωί το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Μ. Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ν. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δημόσιες τοποθετήσεις του μιλά για «τουρκική μειονότητα» αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα μας.

Μένει να διαφανεί εάν ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής του επίσκεψης επιλέξει να πολώσει το κλίμα εν όψει των συναντήσεων με Μητσοτάκη και Δένδια.

Εμπρηστικές δηλώσεις στο «παρά 5» της επίσκεψης

Το στίγμα των τουρκικών διεκδικήσεων, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, δίνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου”, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δεν αποκλείει την διευθέτηση των διαφορών μέσω τρίτου μέρους, προβάλλοντας από τη μία το διαλλακτικό του πρόσωπο κι από την άλλη εμφανίζεται ανυποχώρητος κατά παράβαση κάθε διεθνούς συνθήκης. “Η ελληνική θέση σε σχέση με το Καστελλόριζο είναι απλά παράλογη. Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να επιτύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί της αρχής της ευθυδικίας” τόνισε στη συνέντευξή του.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share