Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πομάκοι σε Τσαβούσογλου: «Είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια» - Στις 30 Μαΐου στην Αθήνα

Τσακίζει κόκαλα η ανακοίνωση

29 Μαΐου 2021 15:34
Πομάκοι σε Τσαβούσογλου: «Είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια» - Στις 30 Μαΐου στην Αθήνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εν όψει της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή (30/5) , έντονες είναι οι αντιδράσεις των Πομάκων της Θράκης.

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «Persona non grata».

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είστε ανεπιθύμητος. Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας, την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες) για να αποφύγουν τους Οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι: Είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια.

«Αντί των πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή» αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, που απευθύνει μήνυμα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών: «Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – Γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε. Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονοτητας όπως την αποκαλείτε αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονοτητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες της ελευθερίες».

Τσαβούσογλου: Στην Αθήνα στις 31 Μαΐου

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε και επισήμως ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 31 Μαΐου για τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT.

«Έλαβα την πρόσκληση, στις 31 Μαΐου θα πάω στην Ελλάδα», δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, στην οποία μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις και η πιθανότητα συνέχισης των διερευνητικών επαφών. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών Εξωτερικών, όμως, φαίνεται ότι θα βρεθεί η προετοιμασία της συνάντησης ΜητσοτάκηΕρντογάν.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε και επισήμως ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 31 Μαΐου για τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT.

Στα Χανιά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συναντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ο προσκεκλημένος της γειτονικής χώρας αναμένεται στην Ελλάδα την Κυριακή, ωστόσο οι επίσημες συναντήσεις και οι επαφές του θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 31 Μαΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να δει τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ως ανταπόδοση αντίστοιχης κίνησης στην οποία είχε προβεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θυμίζουμε πως όταν επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Άγκυρα, δεν είδε μόνο τον ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο με τον οποίο μάλιστα τα είπαν για αρκετή ώρα. Τώρα λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ανταποδώσει αυτή την κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η συνάντηση ΜητσοτάκηΤσαβούσογλου καθώς μόλις χθες όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες απάντησε πως δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει, ούτε να το επιβεβαιώσει, προσθέτοντας πως θα βρεθούν εάν τα προγράμματά τους συμπέσουν. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η συνάντηση θα γίνει και δη στην πατρίδα του κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Συν τοις άλλοις, Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share