Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Ανατροπή στα ελληνοτουρκικά: Συμφωνία και νέες συνομιλίες των δύο χωρών

Τι αφορά αυτή η συμφωνία;

19 Απριλίου 2021 16:48
Ανατροπή στα ελληνοτουρκικά: Συμφωνία και νέες συνομιλίες των δύο χωρών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ανατροπή υπάρχει στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών θεμάτων, με τις δύο πλευρές να προχωρούν σε μια συμφωνία, παρά τα όσα συνέβησαν στην Άγκυρα μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες.

Ελληνοτουρκικά: Νέες συνομιλίες των δύο χωρών

Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και της Τουρκίας συμφώνησαν να διεξάγουν τον 4ο κύκλο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Όπως ανακοινώθηκε, η ημερομηνία καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες της επικειμένης συνάντησης θα αποφασιστούν σύντομα.

Ψυχρολουσία στη Μεσόγειο: Ισχύει στο ακέραιο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για AOZ - Ποια η θέση της Ελλάδος;

Καμία μεταβολή στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο περί καθορισμού των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στη σημερινή συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Η Τουρκία και η Λιβύη αποφάσισαν να διατηρήσουν τις αμοιβαίες δεσμεύσεις τους αναφορικά με τις προβλέψεις και τις διατάξεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, όπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας των συνομιλιών τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν έδινε απάντηση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο οποίος ζήτησε από την Βεγγάζη όπου βρέθηκε πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών.

Ψυχρολουσία στη Μεσόγειο

Πιο ειδικά ο Τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε πως η Άγκυρα θα διατηρήσει το ρόλο της στη Λιβύη, παρά τις προσπάθειες για σταθεροποίηση και τις εκκλήσεις από την ΕΕ να απέχουν τρίτα μέρη από παρεμβάσεις στη χώρα.

Μάλιστα, σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τη στρατιωτική της υποστήριξη στη Λιβύη.

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας επισκεπτόμενος την Βεγγάζη και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Χασάν Κατράνι, αφού ζήτησε την ανάγκη απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη τόνισε τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο μερών.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που Νίκος Δένδιας βρισκόταν στην Λιβύη ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο για να συμφωνήσει ένα κολοσσιαίο πακέτο ενεργειακών συμφωνιών που μετατρέπουν την Τουρκία σε κυρίαρχη ενεργειακή δύναμη στην Κυρηναϊκή.

Μάλιστα ο Λίβυος πρωθυπουργός, μετά την υπογραφή 5 νέων συμφωνιών με την τουρκική ηγεσία δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Τουρκία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ρόλο της χώρας στην σταθεροποίηση της κατάστασης τονίζοντ5ας παράλληλα εμφατικά ότι «θέλουμε οι σχέσεις μας με τους Τούρκους αδερφούς μας είναι μοντέλο διακρατικών σχέσεων», συμπληρώνοντας πως η Τουρκία θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

Παράλληλα ο Λίβυος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να αναπτύξει στενή συνεργασία με την Τουρκία, ιδίως στους τομείς έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share