Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Pfizer: Παραμένει ο κίνδυνος μόλυνσης από μεταλλάξεις με μόνο μία δόση του εμβολίου

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

30 Απριλίου 2021 19:45
Pfizer: Παραμένει ο κίνδυνος μόλυνσης από μεταλλάξεις με μόνο μία δόση του εμβολίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε πως με την μια μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού υπάρχει ενδεχόμενο να μην προκαλέσει ικανοποιητική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την προστασία από νέα παραλλαγμένα στελέχη του φονικού ιού, εκτός των ανθρώπων που έχουν ήδη νοσήσει από την COVID-19.

Η έρευνα έγινε υπό την καθοδήγηση του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου (Imperial College) εξετάζοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα της Βρετανίας, αφού είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Παράλληλα δείτε ποια είναι η ημερομηνία της «απελευθέρωσης» και πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ανοσία της αγέλης

Tο ανοσοποιητικό σύστημα μετά την 1η δόση ήταν πιο αδύναμο

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι, που είχαν προηγούμενα ελαφρά συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί, είχαν αναπτύξει ενισχυμένη προστασία κατά των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα μετά την πρώτη δόση, ήταν πιο αδύναμο στους ανθρώπους που δεν είχαν προηγούμενα μολυνθεί, αφήνοντας τους πιθανώς ακάλυπτους έναντι των κινδύνων μόλυνσης από τα παραλλαγμένα στελέχη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σήμερα, οι επιστήμονες που είχαν την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας.

Pfizer: Παραμένει ο κίνδυνος μόλυνσης από μεταλλάξεις με μόνο μία δόση του εμβολίου

Αίτημα της Pfizer για εμβολιασμούς σε παιδιά 12-15 ετών

Αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες από 12 έως 15 ετών κατέθεσε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Ωστόσο δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του 2021 να έχει διαθέσιμο και χάπι κατά του κορωνοϊού.

Ο ΕΜΑ έχει προς το παρόν παράσχει έγκριση για εμβολιασμό των ατόμων από 16 ετών και πάνω με το σκεύασμα των Pfizer και BioNTech στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι κλινικές δοκιμές σε νεότερες ηλικίες, σε δείγμα άνω των 2.250 ατόμων, δείχνουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο και στην πρώτη εφηβεία.

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό ο Θεσσαλονικιός επιστήμονας ανέφερε: «Μοιραζόμαστε την πιεστική ανάγκη για να επεκτείνουμε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για να συμπεριλάβουμε και νεότερους πολίτες. Σήμερα, με υπερηφάνεια, καταθέσαμε αίτηση στον ΕΜΑ για την επέκταση της άδειας για τους εφήβους των ηλικιών 12 έως 15 ετών».

Αίτημα της Pfizer για εμβολιασμούς σε παιδιά 12-15 ετών

Η άδεια χρήσης για τις ηλικίες 12-15 ετών αναμένεται να παρασχεθεί στα μέσα Μαΐου

Οι Pfizer και BioNTech έχουν επίσης καταθέσει αντίστοιχη αίτηση και στις αμερικανικές αρχές, και σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών Ροσέλ Γουαλένσκι στο αμερικανικό δίκτυο ABC, η άδεια χρήσης για τις ηλικίες 12-15 ετών αναμένεται να παρασχεθεί στα μέσα Μαΐου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, είχε δηλώσει ότι ως το Ιούλιο θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για τον εμβολιασμό των ηλικιών 5-12 ετών, και ως τον Σεπτέμβριο αυτά για βρέφη από 6 μηνών έως 5 ετών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share