Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Άρση μέτρων: Έτσι θα λειτουργήσει η εστίαση μετά το Πάσχα

Τραπεζάκια έξω και μεγάλες αποστάσεις - Μεγάλο το κόστος από το lockdown

21 Απριλίου 2021 23:20
Άρση μέτρων: Έτσι θα λειτουργήσει η εστίαση μετά το Πάσχα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η εστίαση είναι ένας από τους τομείς, που βγαίνουν από το lockdown, όπως ανακοίνωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας από τις 3 Μαΐου με συγκεκριμένους κανόνες.

Η είδηση αυτή χαροποίησε πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι ξεκίνησαν τη δουλειά για να ετοιμάζουν τα μαγαζιά τους, καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το μεγάλο άνοιγμα.

Εστίαση: Έτσι θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά

Τα τραπεζάκια έχουν βγει ήδη έξω από τα μαγαζιά για να υποδεχθούν τους πελάτες τους καθώς πλέον δεν χρειάζεται να καθόμαστε μόνο με μέλη της οικογένειας αλλά θα είμαστε τέσσερα άτομα και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα από τα τραπέζια.

Στους καταστηματάρχες αναμένεται να δοθούν πλατείες και πεζοδρόμια για να τους διευκολύνουν αλλά θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των μαγαζιών. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα λειτουργήσουν και πάλι με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Εστίαση: Μεγάλο το κόστος από το lockdown

Το προηγούμενο διάστημα οι συνδικαλιστές του κλάδου προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο 8.000 λουκέτων και μία στρατιά νέων ανέργων κατά την επανεκκίνηση του κλάδου. Ο τζίρος στον κλάδο της εστίασης το 2020 περιορίστηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 37,7% σε σχέση με το 2019.

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις κεφαλαίου κίνησης για τους πρώτους 2-3 μήνες της επαναλειτουργίας τους.

Το κεφάλαιο κίνησης θα ισούται με το 7% του τζίρου του 2019 ενώ οι επιχειρήσεις δικαιούχοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30%.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share