Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κωδικός 6: Η μεγάλη αλλαγή μετά τα 2.353 κρούσματα κορωνοϊού

Το πιο αυστηρό μέτρο καραντίνας εντός Αττικής!

3 Μαρτίου 2021 07:49
Κωδικός 6: Η μεγάλη αλλαγή μετά τα 2.353 κρούσματα κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα φαίνεται να ανακοινώνει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, καθώς πλέον διαπιστώνεται ότι οι αυστηρές απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και τα κλειστά μαγαζιά δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο αριθμός κρουσμάτων διατηρείται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μάλιστα την Τρίτη, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 2.353, με το νούμερο αυτό πιθανόν προμηνύει έναν… ιλιγγιώδη αριθμό νέων μολύνσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η διαρκής επιμήκυνση της μετάδοσης ευνοείται από την ανυπακοή στα μέτρα σε πολλές περιπτώσεις. "Yπάρχει lockdown αλλά είναι σαν να μην υπάρχει", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης. Κάτι που φυσικά δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα και προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν έχει αξία η παύση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τόσους κλάδους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη δημοτική κοινότητα Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ένας ανοιχτός γάμος, που συγκέντρωσε περίπου 200 άτομα, χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

κρούσματα κορωνοϊού

Οι σκέψεις της Κυβέρνησης για τις επόμενες μέρες

Οι ειδικοί, πάντως, αναγνωρίζουν ότι η κόπωση των πολιτών είναι μεγάλη, κάτι που επεσήμανε και ο πρωθυπουργός στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται πλέον και αρκετοί θεωρούν ότι το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων θα ωφελήσει οδηγώντας σε "σπάσιμο" του συνωστισμού σε πάρκα, παραλίες και σπίτια.

Επίσης άκρως αμφιλεγόμενη είναι πια η αξία του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλείται χειρότερος συνωστισμός εξαιτίας της περιορισμένης ώρας που έχουν στη διάθεση τους οι πολίτες για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και άθληση. Μάλιστα, σε αυτό το μέτρο αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη, η οποία ζητά την κατάργησή του.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown έως τις 16 Μαρτίου, από εκεί και πέρα όμως το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες δυνατότητες είναι να αρθούν πολλοί περιορισμοίκαι να εφαρμοστούν κάποια μέτρα, στην αναζήτηση των οποίων βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα μέλη της κυβέρνησης και επιστήμονες.

Καθώς τις επόμενες δύο εβδομάδες διαγράφεται αύξηση του κινδύνου μετακινήσεων με τη βοήθεια και του καλού καιρού, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να έχει "κλειδώσει" ένα νέο πλέγμα μέτρων, το οποίο και θα ανακοινωθεί, άμεσα, προκειμένου να μην ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση. Για το διάστημα έως τις 16 Μαρτίου εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα καραντίνας, όπως η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον αριθμό "6" για σωματική άσκηση. Μετά από αυτή την ημερομηνία - ορόσημο η λογική αλλάζει, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα.

νέα μέτρα για κρούσματα κορωνοϊού

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, πρότεινε την εφαρμογή πιο "έξυπνων" μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, καθώς και άνοιγμα των καταστημάτων αποκλειστικά με ραντεβού (click in shop).

"Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης, εννοώντας ότι στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι από παγκάκι σε τραπέζι καφετέριας και με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί και η επιχειρηματικότητα.

Στην ανάγκη ανεύρεσης "έξυπνων λύσεων", προκειμένου να επανεκκινήσει σε ένα βαθμό η οικονομία, αναφέρθηκε προσωπικά και ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το κυβερνητικό επιτελείο και η επιστημονική ομάδα βρίσκονται στη φάση υλοποίησης σχεδίων επί χάρτου.

"Έχει οριστεί μια ομάδα από εμάς που έχει αναλάβει αυτό το έργο. Το συζητάει και ψάχνει να βρει τις λεπτομέρειες. Εστιάζει σε συγκεκριμένα μέτρα και σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Δε θα ήθελα να προκαταβάλω το έργο των συναδέλφων", ανέφερε για το λόγου το αληθές το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Γκίκας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share