ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τυχεροί του lockdown: Γι’αυτούς δεν ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

Οι τυχεροί του lockdown: Γι’αυτούς δεν ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό δεν πρόκειται να αρθεί κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά η κυβέρνηση θα επιδείξει ευελιξία σε κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες και θα αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα.

Ο φόβος μιας νέας διασποράς του κορωνοϊού την εορταστική περίοδο και ο κίνδυνος να επιστρέψουν οι δείκτες της πανδημίας στα προ lockdown επίπεδα, παρατείνουν την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και το αποτρεπτικό μήνυμα για όσους σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στα εξοχικά τους θα είναι ξεκάθαρο.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη των ανθρώπων που για την ώρα βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει διευκρινίσει ότι θα υπάρξει ευελιξία για επανένωση οικογενειών.

Για παράδειγμα «για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους».

Εξαιρούνται επίσης της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό οι στρατιώτες και όσοι ανήκουν στα σώματα ασφαλείας. Οι συγκεκριμένοι μπορούν με χαρτί να μετακινηθούν κανονικά τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την πρωτοχρονιά.

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων που θα επιτραπούν κατ’ εξαίρεση θα αφορούν λόγους υγείας, επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επαγγελματικούς λόγους και επανένωση οικογενειών.

Παράλληλα δείτε πως λειτουργεί το click away για τις αγορές και πως θα γίνονται οι επιστροφές προϊόντων.

Κορωνοϊός: Εξελίξεις για το άνοιγμα της αγοράς

Εξελίξεις υπάρχουν για το άνοιγμα της αγοράς παρά τον κορωνοϊό, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει στην «Κρήτη TV», ότι δεν αποκλείεται αυτή να ανοίξει για ορισμένες περιοχές μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, ο λόγος που αυτή την φορά δεν έγινε επιλεκτικό άνοιγμα περιφερειών όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και τα Ιόνια νησιά, είναι το γεγονός ότι στην Κρήτη, οι νομοί Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου είναι στο «πράσινο», αλλά όπως παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης, το Ηράκλειο εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» της αυξημένης επιτήρησης, σημείο το οποίο -όπως είπε- αμφισβήτησαν φορείς της τοπικής αγοράς, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε ένα ανακουφιστικό μέτρο για τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων δεν είναι αντίστοιχη και για την εστίαση, μιας και -όπως είπε ο υπουργός- πρόκειται για χώρο όπου καταγράφεται η No1 εστία μετάδοσης του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες τηρούσαν τα μέτρα. Πάντως, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τις γιορτές θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για το επιδημιολογικό φορτίο, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανά περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κρήτη.

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο υπουργός δέχτηκε ερωτήματα από φορείς των εμπορικών συλλόγων της Κρήτης αλλά και τις εστίασης, δίνοντας διευκρινίσεις για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, τονίζοντας ότι θα λάβουν την ενίσχυση, όσοι επιβεβαιωμένα έχουν αισθητή μείωση τζίρου σε σχέση με συγκεκριμένες περιόδους, αλλά και όλοι εκείνοι που παραμένουν κλειστοί.

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου