Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Lockdown: Πως λειτουργεί το click away για τις αγορές - Πως θα γίνονται οι επιστροφές προϊόντων

Αναλυτικά η διαδικασία

16 Δεκεμβρίου 2020 08:09
Lockdown: Πως λειτουργεί το click away για τις αγορές - Πως θα γίνονται οι επιστροφές προϊόντων

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να κάνει την πορεία της στην Ελλάδα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να πλησιάζουν όλο και περισσότερο αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως θα κάνουν τις ετήσιες αγορές τους. Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς μετά την άρση του lockdown στις 7 Γενάρη.

Συγκεκριμένα εδώ και λίγες μέρες έχει μπει σε εφαρμογή η τακτική του "click away" από την κυβέρνηση όπου δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους για τις γιορτές με ασφάλεια και χωρίς να υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα αλλά και να δώσουν μια ανάσα στους ταχυμεταφορείς.

Σημειώνεται ότι εκτός από το click away που θα βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στο λιανεμπόριο, τα εμπορικά κέντρα εφαρμόζουν την μέθοδο του drive through με την παράδοση των παραγγελιών στον πελάτη -ο οποίος θα βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητό του- σε εξωτερικό χώρο.

Μέσω click away οι παραγγελίες μέσα στις γιορτές

Στο click away η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Ταυτόχρονα απαιτείται και αποστολή sms στο 13033 με τον κωδικό 2.

Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

Η παραλαβή από τα καταστήματα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος». Όσον αφορά τις μετακινήσεις, για παραλαβή παραγγελίας επιτρέπεται η μετακίνηση εντός της ίδιας περιφέρειας.

Όπως δήλωσε χθες ο γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης η μέθοδος του «click away» ήρθε για να μείνει.

Click away και κούριερ: Τι ισχύει για τις επιστροφές προϊόντων

Προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα που καταγράφηκαν, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ειδική οδηγία για τις παραδόσεις των προϊόντων εκτός καταστήματος και τις αλλαγές, καθώς δεν επιτρέπεται η δοκιμή υποδημάτων ή και ρούχων. Η οδηγία απαντά στο ερώτημα «ποια δικαιώματα έχω σε περίπτωση που το προϊόν που αγόρασα με τη μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος, δεν μου ταιριάζει και θέλω να το επιστρέψω».

Αναλυτικά όσα ανέφερε το υπουργείο Ανάπτυξης

«Εφόσον διενεργήσατε αγορά μέσω οργανωμένου ηλεκτρονικού καταστήματος και η σύμβαση συνήφθη από απόσταση με αποκλειστική χρήση ενός ή περισσότερων μέσων επικοινωνίας από απόσταση, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το τηλέφωνο, η τηλεομοιοτυπία ή το διαδίκτυο, μέχρι και τη στιγμή σύναψης της σύμβασης, τότε έχετε το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερών από την παραλαβή του προϊόντος, ανεξαρτήτως του τρόπου παραλαβής του (με courier ή αυτοπροσώπως) και χωρίς άλλη επιβάρυνση, εκτός από το άμεσο κόστος επιστροφής των αγαθών, εκτός εάν ο προμηθευτής έχει συμφωνήσει να επιβαρυνθεί ο ίδιος με το εν λόγω κόστος ή εάν ο προμηθευτής έχει παραλείψει να ενημερώσει τον καταναλωτή ότι ο καταναλωτής οφείλει να επιβαρυνθεί με αυτό».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share