Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός των Ελλήνων - Μαζικοί έλεγχοι και πιθανά μέτρα σε «κόκκινες» περιοχές

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία

5 Δεκεμβρίου 2020 07:56
Κορωνοϊός: Τότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός των Ελλήνων - Μαζικοί έλεγχοι και πιθανά μέτρα σε «κόκκινες» περιοχές
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την εξάπλωσή του στην Ελλάδα, αλλά η είδηση της επικείμενης έλευσης του εμβολίου φέρνει αισιοδοξία, την ίδια όμως στιγμή που δεν αποκλείονται πιθανά μέτρα σε «κόκκινες» περιοχές, όπου ήδη γίνονται μαζικοί έλεγχοι.

Σήμερα (5/12) το μεσημέρι στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Υγείας και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη για τον εμβολιασμό, αλλά και την εκστρατεία ενημέρωσης του συνόλου των πολιτών, με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο να ξεκαθαρίζει στα πόσα κρούσματα θα αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μετά τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.

Οπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου θα προμηθευτούμε 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολιών για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.

Στο Περιστέρι θα είναι ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες που θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την κάθε αίθουσα να υποδέχεται ένα άτομο κάθε 10 λεπτά. Θα μπορούν δηλαδή να γίνονται ταυτόχρονα εμβολιασμοί, όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, άτομα σε κέντρα ειδικής φροντίδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο δόσεις όπου αναμεσά τους θα μεσολαβούν 30 ημέρες, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει 25 εκατομμύρια δόσεις ενώ στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα δυο εκατομμύρια πολίτες. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Οπως έχει γίνει γνωστό κάθε πολίτης θα μπορεί από τον Ιανουάριο να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί σε κάποιον το εμβόλιο είναι να έχει συνταγογραφηθεί και να έχει ληφθεί ιατρικό ιστορικό. Οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, αυστηρά παρουσία γιατρού, ενώ η διαδικασία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Μετά τον εμβολιασμό ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί σταδιακά αντισώματα έναντι του κορονοϊού. Η προστασία που παρέχουν εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια περίπου 8 μήνες.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, και κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.500.000 άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.

Πιο αυστηρά μέτρα για 16 περιοχές

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο, προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος σε περιφερειακές ενότητες στην Ελλάδα, όπου παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο παρά το lockdown για τον κορωνοϊό.

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 16.617. Από αυτά τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7% βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 632, 3,8%, στην Δυτική Μακεδονία.

Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα, σε ποσσοτό 66,4% εντοπίζονται βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων.

«Είναι σαφές το ερώτημα πού οφείλεται αυτή η διαφορά. Τα μέτρα είναι τα ίδια για όλες τις περιοχές. Αυτό που έχει διακυμάνσεις και είναι ξεκάθαρο, είναι το πόσο πιστά τα εφαρμόζουμε. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς, σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις», επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share